Populær medicin øger risikoen for at få børn med ADHD

Valproat, der bruges til at forebygge migræne og behandle epilepsi, øger risikoen for at få et barn med autisme eller ADHD.

Valproat kan være den eneste medicin, der virker mod epilepsi for nogle kvinder. Derved står de i et svært dilemma, hvis de ønsker at blive gravide.

Det er et af de mest effektive lægemidler mod epilepsi. Derfor er valproat en del af den behandling, som lægerne ofte vælger til epilepsi-patienter.

Også mennesker, der lider af migræne og bipolar lidelse, kan have stor gavn af valproat.

Men for børn, hvis mødre tager lægemidlet mens de er gravide, er der en bagside. For man har tidligere set, at børnene har en øget risiko for indlæringsvanskeligheder, medfødte misdannelser og autisme.

Men nu viser det sig også, at risikoen for ADHD er 48 procent større for denne gruppe børn.

- Risikoen for at få et barn med ADHD er stadig relativ lille, men det her er et endnu større argument for at undgå valproat til kvinder, der er eller kan blive gravide, siger Jakob Christensen, der forsker ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og desuden er overlæge på Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Ikke alle kvinder kan undgå valproat

Jakob Christensen står bag en ny undersøgelse, hvor man har set på data fra over 900.000 danske børn.

Kun 580 kvinder havde fået udskrevet valproat, mens de var gravide. Efterfølgende har 49 af deres børn udviklet ADHD, hvilket svarer til, at 11 procent af børnene har fået diagnosen ADHD i løbet af deres første 15 leveår.

Men til trods for risikoen, mener Jakob Christensen ikke, at man helt kan undgå valproat til kvinder i den fødedygtige alder i fremtiden.

- Anbefalingerne er, at man i videst mulig omfang skal undgå valproat til kvinder, der har en chance for at blive gravide. Men for nogle kvinder med epilepsi er det det eneste lægemiddel, der virker, forklarer han.

Og epilepsianfaldene kan skade både mor og foster alvorligt. Derfor kan der være tilfælde, hvor man er nødt til at tage Valproat, selv om man er eller planlægger at blive gravid.

Tag det kun hvis det er bydende nødvendigt

Anderledes står det til for kvinder, der tager valproat for at forebygge migræne eller som får det i behandlingen af sindslidelsen bipolar.

- Hvis det ikke er helt bydende nødvendigt at tage det her lægemiddel, skal man undgå det som kvinde i den fødedygtige alder. Så hvis man lige nu er i behandling med valproat, skal man snakke med en lægefaglig ekspert, inden man bliver gravid, siger Jakob Christensen.

Siden 2014, hvor undersøgelser viste, at valproat øger risikoen for blandt andet medfødte misdannelser, har man i Danmark fokuseret på at mindske forbruget blandt kvinder i den fødedygtige alder.

Derfor er antallet af kvinder, der får valproat i Danmark, faldet de seneste år.

Facebook
Twitter