Praktiserende læger skal nu hjælpe kræftoverlevere

Halvdelen af kræftoverlevere har psykiske og fysiske problemer, efter de er blevet erklæret raske. Derfor skal de praktiserende læger nu behandle de oversete sygdomme efter kræft.

Selvom hver anden kræftpatient overlever angreb fra kræftceller som på billedet, får cirka 50 procent af dem sygdomme, efter de er blevet erklæret kræftfri. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

- Patienten har manglet råd og vejledning fra egen læge, og lægerne har været tilbageholdende, fordi de har følt, at de manglede en specialviden om kræft, siger Bolette Friderichsen.

Hun er praktiserende læge og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Almen Medicin. De står bag to til tre nye vejledninger til læger om året, og en af dem er netop blevet sendt ud til 3400 danske praktiserende læger.

Vejledningen skal hjælpe læger med at håndtere og behandle de sygdomme og gener, som kommer på den anden side af et ellers veloverstået kræftforløb. Vejledning er den første i verden af sin slags.

Flere end halvdelen af kræftpatienter overlever i dag deres kræftsygdom efter fem år. Men cirka hver anden kræftoverlever oplever store gener, når de er færdige med en veltilrettelagt kræftpakke på de danske sygehuse.

Det er et problem på tværs i den vestlige verden, hvor stadig flere får kræft, og hvor flere samtidig overlever sygdommen.

Hjerteproblemer, smerter og angst

Sygdomme, som kommer efter kræft, kaldes over en bred kam for senfølger.

Det er en meget forskelligartet bunke af psykiske og fysiske sygdomme eller gener, som spænder over alt fra angst og depression til smerter, hjerteproblemer, nedsat immunforsvar og meget andet.

Det er på tide, at der bliver taget hånd om patienter med senfølger, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Der er mange patienter, som lever med senfølger, og der er for mange eksempler på, at det kunne man faktisk godt gøre noget ved, fortæller direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Egen læge skal kunne hjælpe patienten

Kræftoverlevere har efterlyst en mere rød tråd og støtte efter endt kræftbehandling. Det skal den praktiserende læge kunne hjælpe med, mener Leif Vestergaard Pedersen.

Han håber, at den praktiserende læge kan blive et fast holdepunkt, når tidligere kræftpatienter slippes af hospitalet.

-Den praktiserende læge er og bør være en nøgleperson. Vejledningen er en fantastisk stærk illustration af, at de praktiserende læger også vil være den nøgleperson, siger han.

Den nye vejledning er ikke det eneste nye på området. Et center for patienter med senfølger efter kræft i tarm og bækkenorganerne er åbnet i Aarhus - og to flere i Danmark er på vej.

Centrene skal behandle patienter og forske i senfølger. De skal også systematisere og skabe et overblik over de sygdomme, der kan følge efter et afsluttet kræftforløb.

Hør mere om livet efter kræft i det sundhedsvidenskabelige program Recept på P1 i dag klokken 13.03 eller i din podcast-app.