Psykisk syge i Danmark dør op til 10 år for tidligt

Tidlige dødsfald blandt psykisk syge skyldes blandt andet selvmord og usund livsstil.

Forsker understreger, at tallene kun gælder mennesker, der har været indlagt med psykisk sygdom. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Tallene taler deres tydelige sprog.

Kvinder, der har været indlagt med psykisk sygdom, lever syv år kortere. Og mænd lever ti år kortere.

Det viser en stor dansk undersøgelse med data fra over syv millioner mennesker.

Tallene er skæmmende, men ikke overraskende.

Det vurderer Jakob Christensen, som er klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, efter at han har læst den nye undersøgelse.

- Det er en exceptionel flot undersøgelse, der bekræfter det, vi har set tidligere: Det går desværre ofte mennesker med psykisk sygdom rigtig skidt, siger han.

Han minder dog om, at tallene udelukkende gælder for mennesker, der har været indlagt med deres psykiske sygdom.

- Så hvis du for eksempel har haft en depression, men kun har været ved egen læge og psykolog, så er du ikke med i den gruppe. De her tal gælder så ikke for dig, understreger han.

Men hvorfor mister mennesker, der har været indlagt med alt fra anoreksi og bipolar lidelse til autisme og alzheimer, så mange leveår?

Usund livsstil øger risikoen

En del af forklaringen er, at mange psykiske diagnoser kommer med en større risiko for at begå selvmord.

Men en psykisk diagnose øger også risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse typer kræft.

Altså dør psykisk syge også af de sygdomme, der rammer alle andre, men bare tidligere og oftere.

Professor John McGrath fra Center for Registerforskning på Aarhus Universitet er en af hovedforfatterne bag den nye undersøgelse.

Han forklarer, at det i høj grad skyldes, at mennesker med en psykisk diagnose ofte har en mere usund livsstil.

- Der er en større risiko for, at man ryger eller drikker for meget. Og så er der også en større risiko for, at man har et højt BMI, hvilket øger risikoen for livsstilssygdomme, forklarer han.

Et forhøjet BMI kan i visse tilfælde skyldes, at visse psykiatriske lægemidler har den bivirkning, at stofskiftet ændres.

Men oftest skyldes det simpelthen, at mennesker med en psykisk diagnose ikke altid har samme overskud til at leve sundt.

Kommer ikke afsted til lægen

Tidligere undersøgelser har vist, at mennesker med en psykisk diagnose ikke altid er opmærksomme på at søge læge, når de har brug for det. Ligesom de oftere ikke får taget imod invitationer til screeninger.

- De møder heller ikke så ofte op til for eksempel kontroller hos lægen, fordi de ikke har overskud til det, forklarer Jakob Christensen.

Han peger derfor på, at tallene i den nye rapport bør tages alvorligt af de mennesker i sundhedssystemet, der arbejder med psykisk syge.

Og det er John McGrath helt enig i.

- Mit håb og ønske med den her undersøgelse er at gøre folk, der arbejder med psykisk syge, opmærksomme på, at de i højere grad også skal hjælpe med det fysiske helbred, siger han.