Psykolog om ny DR-serie: Her er de karaktertræk, der gør Mike til psykopat

Flere scener i 'Fred til lands' viser, at Mike er en ekstrem sadistisk psykopat.

Når Mike angrer, så kan man fornemme, at han ikke mener det oprigtigt. Og det er typisk for en psykopat, siger ekspert. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR Design)

Artiklen indeholder spoilers fra første afsnit af serien 'Fred til lands'.

Borgerne i den lille landsby Ebberup bliver i DR's nye søndagsserie 'Fred til lands' tyranniseret af én mand.

Han banker sin kammerats far og afpresser og torturerer den lokale kroejer. Faktisk er han så slem, at selv landbetjenten virker bange for ham.

Han mistænkes også for at være sluppet godt fra at have dræbt en ung fyr ved at køre ham ned i sin bil.

Den unge rødhårede mand med navnet Mike, der gør livet til et helvede for flere beboere i Ebberup, er det man nok vil kalde en psykopat.

Men hvad betyder det egentlig?

For at blive klogere på karakteren Mike, psykopater generelt, og hvorfor de kan snøre almindelige mennesker, har DR Viden set det første afsnit af serien sammen med Tine Wøbbe.

Hun er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans og ekstern lektor på Københavns Universitet.

Og så har hun rådgivet skuespiller Morten Hee Andersen, alias Mike, i at opføre sig som en psykopat.

Mike er en ekstrem psykopat

Tine Wøbbe har beskæftiget sig med udredning og diagnosticering af psykopati i retspsykiatrien igennem mere end 15 år.

En del af hendes arbejde består i at være med til at lave vurderinger af, hvorvidt en anklaget i en retssag er psykopat.

Hun forklarer, at man almindeligvis kalder det dyssocial personlighedsforstyrrelse, hvis man skal diagnosticere en person med noget, der ligner psykopati. Men "psykopat" er nemmere for de fleste at forholde sig til.

- Og Mike er altså psykopat på en ekstrem måde, hvor han piner dyr og mennesker for sin egen nydelses skyld. Det er en sadistisk udgave af en psykopat, siger Tine Wøbbe.

Hun forklarer, at psykopater ofte er truende eller manipulerende i deres facon. Det kan både komme til udtryk verbalt med deres næver og ved deres blotte tilstedeværelse i et rum.

- Et andet meget grundlæggende kendtetegn ved en psykopat er, at de kun tænker på sig selv. De føler, at de er den vigtigste i verden. Der er tre personer i psykopatens verden: Me, myself and I. De er ligeglade med andres følelser, og om andre lider, siger hun.

Ødelægger alt, men tager intet ansvar

At psykopater er ligeglade med andre end sig selv bliver tydeligt, da Mike vil hænge ud med sin ven Kasper, der er psykisk skrøbelig.

- Mike overtager alle rum med sin tilstedeværelse, og han sætter dagsordenen. Vi ser det flere gange i afsnittet, men det er særligt tydeligt, da han opsøger Kasper og Kaspers far, John, på kyllingefarmen. Mike banker John, fordi Mike vil ud og drikke øl med Kasper, og John forsøger at stille sig i vejen, så hans søn ikke tager med Mike, siger Tine Wøbbe.

- Jeg prøver at være flink, John. Lad være med at tvinge mig til at være et røvhul.

Sådan siger Mike, efter han har banket John.

- Og det er helt klassisk for psykopater. Mike lægger ansvaret fra sig, siger Tine Wøbbe.

Hun forklarer, at hun ofte har mødt den indstilling i sit arbejde med voldelige psykopater.

- Når de for eksempel har overfaldet en person, så mener de selv, at offeret er skyld i det. De siger for eksempel, at offeret bare kunne lade være med at være så dum at stå i vejen for dem.

Psykopater angrer også - næsten

Men mange psykopater ved godt, at det forventes, at de angrer, hvis de har gjort noget galt.

Og det ved Mike også.

Da den dræbte drengs far konfronterer Mike med, at han tror, at Mike slog sønnen ihjel med vilje, giver Mike udtryk for, at han angrer ulykken og tænker på den hver dag.

Han fremstiller sig selv som offeret.

- Her er skuespilleren, Morten Hee Andersen, rigtig god, fordi man som seer kan fornemme, at Mike ikke mener det oprigtigt. Han angrer overhovedet ikke, sådan som jeg ser det. Og det er prototypisk for en psykopat, siger hun og fortsætter:

- De kan nemlig sagtens sige og gøre det rigtige, men man kan få en fornemmelse af, at det ikke er ægte og oprigtigt. Det virker påtaget og karikeret, når de undskylder.

Psykopater er lig med søndagshygge

Når du slænger dig i sofaen om søndagen og skal hygge, skulle man ikke umiddelbart tro, at det hænger sammen med at se på en voldspsykopat, der forpester andres liv.

Men mange bliver draget af det.

- Sådan en serie kan gøre, at du både føler dig foruroliget og fascineret på samme tid, siger Tine Wøbbe.

Når du sidder trygt foran din skærm, er det nemt at tænke, at det er for dårligt, at beboerne i Ebberup lader Mike tyrannisere det hele.

Men Tine Wøbbe forklarer, at folk, der har været i kontakt med en psykopat, godt ved, hvordan det kan gå så galt.

- Mange har mødt personer, der er charmerende, manipulerende og bare overtager rummet. De får dig til at blive usikker i situationer, hvor du almindeligvis er sikker på dig selv, siger hun og fortsætter:

- Det genkender du måske i serien, hvor de andre karakterer gør noget, de almindeligvis ikke ville gøre.

Grunden til fascinationen af serien kan også være, at du bare synes, at emnet psykopati er spændende. Så er du ifølge Tine Wøbbe, ikke alene.

- Jeg har aldrig mødt et menneske, der ikke synes, at psykopati var spændende på en eller anden vis. Det er fascinerende, hvordan psykopater er mennesker, der konsekvent sætter sig selv først. Det er heldigvis en opførsel, der ligger fjernt fra de fleste andre, og deri ligger det fascinerende, siger hun.

Serien “Fred til lands” kan ses på DRTV, hvor første og andet afsnit er tilgængeligt nu. Nye afsnit sendes på DR1 søndage klokken 20 og kan streames hver søndag på DRTV.