Retsmedicinsk kunst giver de døde et ansigt

Hvert år samles fagpersoner i Texas for at lære at genskabe ansigter til hjælp i drabssager.

Retsmedicinsk kunst handler om at genskabe ansigter ud fra en persons kranie - ved hjælp af ler. (Foto: Camilla Keller © dr)

Chicago, 2008. Liget af en ung kvinde bliver fundet i en gyde. Den døde krop ligger i en gammel kasse. Da politiet får åbnet kassen, viser det sig at ansigtet er gået så meget i forrådnelse, at det er umuligt for politiet at fastslå identiteten på kvinden.

Derfor tilkalder de Karen T. Taylor. Hun er ekspert i det, der hedder forensic arts (retsmedicinsk kunst, red.), som er kunsten at kunne genskabe hvordan en persons ansigt så ud, blot ved at kigge på kraniet.

- Det er umuligt at lave en drabsefterforskning, hvis du ikke kender offerets identitet. Derfor er vores mål er at genskabe ansigter ud fra kranier, fortæller Karen T. Taylor, da vi møder hende på det kursus, hun holder hver år i Texas, USA.

I over 25 år har Karen T. Taylor arbejdet tæt sammen med amerikansk politi. (Foto: Camilla Keller © dr)

Hun har genskabt ansigterne på utallige ofre, der ellers var uidentificerbare.

Karen Taylor bruger kraniets knoglestruktur kombineret med sin viden om muskler, ansigtstræk og aldring til at skabe ansigterne.

Kvinden blev genkendt

Det var netop det, hun gjorde i sagen fra Chicago. Ud fra den unge kvindes kranie lykkedes det Karen T. Taylor at genskabe kvindens ansigt. Herefter offentliggjorde politiet et billede af rekonstruktionen af ansigtet i medierne. Og så blev den unge kvinde genkendt og identificeret.

Med kvindens identitet på plads kunne politiet nu kortlægge de sidste timer af kvindens liv. Og så gik der ikke langt tid, før de havde fundet gerningsmanden.

I videoen her fortæller Peter Geisling om sagen.

- For mig er det det, det hele handler om. At hjælpe ofre. Vi er deres sidste chance for at blive identificeret. Så de kan genvinde deres identitet, få retfærdighed, blive genforenet med deres familier og blive ordentligt begravet, fortæller Karen Taylor.

Deltagere fra hele verden

På kurset i Texas lærer hun sine teknikker videre til fagpersoner fra hele verden med vidt forskellige baggrunde. Genskabelse af ansigter ud fra kranier bruges ikke kun i politiefterforskninger men også på museer og i medicinalbranchen.

Når man genskaber et ansigt, handler det i udgangspunktet om kraniet, men efterfølgende gælder det om, skridt for skridt, at genopbygge muskulatur og de forskellige elementer i ansigtet som næse, ører, læber og øjenbryn ved hjælp af ler.

  • Når man arbejder med at genskabe et ansigt, skal man først opbygge ansigtets muskulatur og struktur. (Foto: Camilla Keller © dr)
  • Skulptørerne bruger ler til at forme både muskler med og senere ansigtstrækkene. (Foto: Camilla Keller © dr)
  • Opgaven på kurset var at genskabe ansigtet på en konkret person. Her er det en af deltagernes foreløbige arbejde. (Foto: Jennifer Mann)
  • Her ses det færdige resultat hos deltager Jennifer Mann. (Foto: Jennifer Mann)
1 / 4

Ligner vores kranie

På kurset skal deltagerne arbejde på at skabe et konkret ansigt fra et virkeligt offer, så de lærer de forskellige processer. Til sidst ser de et billede af offeret, for at se hvor tæt de er på virkeligheden.

- Jeg havde ingen idé om, at vi i så høj grad ligner vores kranie. Måden, vores ansigt ser ud på, afhænger fuldstændig af, hvordan vores kranie ser ud fortæller en af deltagerne, Jennifer Mann.

Jennifer Mann er skulptør, og er rejst fra Australien for at deltage i kurset. (Foto: Camilla Keller © dr)

Bag hende sidder Fernando Gajate. Han er politibetjent og arbejder til dagligt i Florida.

Fernando Gajate er politibetjent og arbejder blandt andet med at identificere dødsofre. (Foto: Camilla Keller © dr)

- Det her er endnu en måde, vi kan hjælpe. At hjælpe folk med at finde deres kære. Det er derfor, jeg gør det, fortæller Gajata.

Forensic Arts er blot en ud af mange metoder, der findes i retsmedicin. I Sundhedsmagasinet kan du se, hvordan danske retsmedicinere arbejder, når de skal løse Sundhedsmagasinets helt egen dødsmysterie. Programmet kan ses her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter