Sådan påvirker antidepressiver dit humør

Omkring en kvart million danskere tager dagligt SSRI-medicin, populært kaldet lykkepiller.

I år 2000 brugte cirka 185.000 danskere dagligt antidepressiv medicin. I 2015 lå tallet omkring 440.000, heraf cirka en kvart million på SSRI'er, den videnskabelige betegnelse for lykkepiller. (Kilde: OECD og Sundhedsdatastyrelsen) (Modelbillede) (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Vores humør er et resultat af en lang række kemiske processer i hjernen.

Eksempelvis udløser en nyforelskelse lykkestoffet dopamin, mens et lavt niveau af signalstoffet serotonin kan munde ud i en depression.

- Serotonin udspringer fra bunden af hjernen, hvorfra det sender udløbere ud i hele hjernen, som regulerer forskellige processer som appetit, sexliv, temperatur og humør, fortæller Poul Videbech, som er overlæge og professor ved Psykiatrisk Center Glostrup.

En læge kan vælge at udskrive antidepressiv medicin til en patient, som for eksempel døjer med depression eller angst.

Lykkepiller er en populær betegnelse for en gruppe af antidepressiv medicin som forkortes SSRI, serotonin-specifikke genoptagelseshæmmere. De øger signalstoffet serotonin, som styrer kommunikationen mellem hjernecellerne og dermed giver en positiv påvirkning på humøret.

- Tidligere troede man, at deres virkning udelukkende skyldtes en øgning af stoffet serotonin. Men i dag ved vi, at det også virker på en lang række andre ting, siger Poul Videbech.

Blandt andet modvirker SSRI’er stress, idet kroppens kortisol-hormon bliver mindsket.

- Og de senere år har man opdaget, at mange deprimerede mennesker faktisk har en slags betændelsestilstand rundt om i kroppen, fortæller professoren.

Piller ikke nok i sig sev

Det er nærliggende at tro, at vi alle kunne drage nytte af en lykkepille i ny og næ, men sådan forholder det sig imidlertid ikke, understreger Poul Videbech:

- Hvis man øger serotoninen i kroppen for meget, kan man mindske lysten til sex og få en oplevelse af at være ligeglad, altså at man bliver ’flad’ følelsesmæssigt.

Effekten af lykkepiller er faktisk ikke særlig stor på egen hånd eller ved let depression. Derfor bruges antidepressiv medicin i kombination med for eksempel psykoterapi til at behandle moderat til svær depression eller angst.

Selv om det er en svær depression, hvor medicin ser ud til at være nødvendigt, har man også brug for samtaler med en læge eller psykolog, understreger Poul Videbech:

- Både fordi depressionen skaber nye problemer for eksempel med ens pårørende, men også fordi der kan være nogle sociale eller psykiske problemer, som har forårsaget depressionen.

I 2016 brugte næsten 420.000 danskere dagligt antidepressiv medicin, 250.000 SSRI, altså lykkepiller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk