Særligt gen øger din risiko for at blive afhængig af cannabis

Forskere har fundet et gen, der er med til at afgøre, om du kan blive cannabis-misbruger.

Cannabis er en samlet betegnelse på produkter fra planten Cannabis sativa. De mest kendte produkter er hash, pot, skunk og cannabisolie. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

Cannabis er det ulovlige rusmiddel i Danmark, der bliver brugt mest. Op imod hver fjerde dansker mellem 16 og 24 år har anvendt stoffet det seneste år.

Samtidig er cannabis også stærkt vanedannende. Det anslås, at hver tiende, der bruger stoffet, udvikler afhængighed eller misbrug.

Nu viser en stor genetisk undersøgelse, med data fra over 350.000 mennesker fra Danmark og Island, at én variation i generne øger risikoen for cannabis-misbrug markant.

Ditte Demontis er lektor i medicinsk genetik på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Hun har været med til at lave undersøgelsen.

- Vi har for første gang fundet et sted i arvemassen, som har betydning for, om man bliver cannabis-misbruger, fortæller hun.

Misbrug er genetisk

At generne spiller en rolle for, om vi bliver afhængige af cannabis, overrasker ikke forskerne.

For tvillinge-studier har vist, at risikoen for, at et sæt enæggede tvillinger begge udvikler et misbrug, er langt højere, end hvad der kan forklares ud fra fælles miljøpåvirkninger.

- Mellem 50 og 60 procent af risikoen er genetisk. Og vi forventer, at der er mange gener, der spiller en rolle, siger Ditte Demontis.

Hun understreger derfor også, at det langt fra er sikkert, at du udvikler et misbrug, selv om du har den uheldige genetiske variant.

- Både miljø og mange andre gener end det her spiller en rolle. Så selv om du har lige netop den her genetiske variant, kan du sagtens undgå at blive cannabis-misbruger, forsikrer Ditte Demontis.

Kan på sigt bruges til at udvikle medicin

Genet, som forskerne har udpeget, koder for en slags receptor, der sidder på vores hjerneceller. Den aktiveres blandt andet af signalstoffet nikotin, som du nok kender fra cigaretter.

Det viser sig, at har man den uheldige genvariant, der øger risikoen for misbrug af cannabis, har man simpelthen færre af disse nikotin-receptorer i hjernen.

Hvordan det præcist hænger sammen med et misbrug af cannabis, har forskerne endnu ikke helt regnet ud.

Men fordi der er tale om en receptor, ser Ditte Demontis en række muligheder i forhold til at udvikle medicin, der kan ændre vores tendens til at blive misbrugere af cannabis.

- Hvis man har en receptor, der er underreguleret, kunne man på lang sigt måske også udvikle medicin, der gjorde noget ved den balance, forklarer hun.

Ryg ikke den første joint

Ud over nikotin-receptorens forbindelse til cannabis-afhængighed fandt forskerne også ud af, at der er et stort overlap mellem vores evne til at opfatte og lære (også kaldet kognition, red.) og risikoen for at blive misbruger af cannabis.

- Vores undersøgelse viser, at hvis du genetisk har en øget risiko for at være cannabis-misbruger, er der også en øget risiko for at have dårlig kognition, siger Ditte Demontis.

Det betyder blandt andet, at folk, der klarer sig dårligt i uddannelsessystemet, også oftere vil have de uheldige genetiske variationer, der øger risikoen for cannabis-afhængighed.

- Og da vi ved, at sådan et misbrug også er rigtig skidt i forhold til at gennemføre en uddannelse, må man sige, at et rigtig godt råd til dem, der har en genetisk risikoprofil for cannabis-misbrug må være: Lad være med at begynde med cannabis, siger Ditte Demontis.

Hun understreger dog, at forskningen endnu ikke er langt nok, til at vi kan lave en meningsfyldt individuel risikoprofil.

For først skal forskerne finde flere gener, der påvirker risikoen for misbrug.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk