Saybie vejede 245 gram ved fødslen: Verdens mindste fødte overlever

Selvom hun nu er fem måneder gammel, kan hun stadig få store problemer med helbredet, siger dansk overlæge.

En sygeplejerske på Sharp Mary Birch hospitalet holder den fem måneder gamle Saybie, da hun i for to dage siden blev udskrevet fra sygehuset. (Foto: ho © Scanpix)

I går gik nyheden om verdens mindste baby verden rundt.

Den lille pige, der har fået kælenavnet Saybie, er netop blevet fem måneder gammel og har nu forladt Sharp Mary Birch Hospital i San Diego.

Hun vejer i dag to kilo, men det var en helt anden sag, da hun blev født i december 2018:

Saybie blev født i uge 23, og hun vejede kun 245 gram. Det gør hende til den mindste baby, der har nogensinde har overlevet.

Et foster vejer almindeligvis omkring 600 gram i uge 23, og normalt fødes et barn først omkring uge 40.

I flere medier er sygeplejersker fra Sharp Mary Birch Hospital citeret for at sige, at Saybie er et mirakel.

Men mirakel er måske så meget sagt.

Ifølge Gorm Greisen, der er overlæge på Rigshospitalets neonatalklinik, professor i børnesygdomme og tidligere formand for Etisk Råd, så kommer Saybie nok ikke til at være rekordindehaver længe.

- Der kommer til at blive født en endnu mindre baby, der overlever. Sådan går det, når man forsøger at behandle mindre og mindre børn i hele verden. Men spørgsmålet er, om det altid er etisk forsvarligt, siger han.

Se her optagelser med Saybie.

Tidlig fødsel kan give livslange konsekvenser

Når et barn fødes for tidligt, kan der nemlig opstå store dilemmaer for de læger, der skal afgøre, om man skal starte behandling af babyen.

- For trækker man bare pinen ud, når man behandler for tidligt fødte børn, hvor chancen for at overleve er lille? Barnet kan jo ikke selv sige fra, selvom behandlingen kan være hård for sådan en lille krop, siger Gorm Greisen.

Hvis barnet overlever, kan det få store problemer med helbredet. Særligt, hvis barnet er så lille, som Saybie var.

Gorm Greisen har ikke særlig kendskab til den specifikke sag, men ud fra Saybies vægt kan han godt være urolig for hendes videre udvikling.

- Det barn bliver næppe ret stort. Det burde jo veje omkring fire til fem kilo nu. Vækst kører efter en tidsplan, og hvis du kommer for langt bagud, så kan du ikke indhente det.

Lille hjerne kan give store problemer

Og det betyder altså ikke kun noget i forhold til højde og drøjde. Vækst er essentielt for for eksempel hjernens udvikling.

- Fostertilstanden er en kritisk periode for hjernens udvikling, så hjernen er nok også for lille. Det kan statistisk set koste en del i forhold til barnets forventede IQ, der muligvis bliver under den nedre grænse af normalområdet. På det niveau er det for eksempel svært at komme gennem 9. klasse. Det er den gennemsnitlige forventning i den her situation, siger han.

Han forklarer, at den manglende udvikling også kan give motoriske handicap og bevægelseshandicap som for eksempel spastisk lammelse, hvor risikoen stiger, jo mindre barnet er ved fødslen.

Der står i flere artikler om Saybie, at hun er sund og rask.

- Men der er jeg forbeholden. For der står også, at barnet falder i den kategori af for tidligt fødte børn, som skal have ekstra omsorg. Så selvom barnet er kommet ud fra hospitalet, er det desværre ikke sikkert, at barnet er raskt, siger han.

Læger ville nok ikke behandle babyen i Danmark

Gorm Greisen forklarer, at man i Danmark har de samme muligheder og teknikker til at hjælpe et for tidligt født barn som i USA.

Babyen med kælenavnet Saybie, da hun blev født i december 2018. Hendes forældre vil gerne være anonyme og vil ikke offentliggøre hendes rigtige navn. (Foto: ho © Scanpix)

Men han er ikke sikker på, at lægerne herhjemme vil forsøge at behandle et barn, der vejer så lidt.

- Men det er svært at sige, for der er mange faktorer, der spiller ind for det enkelte barn: Hvordan er dette barns organer og lunger udviklet. Hvilket liv får barnet, hvis det overlever med svære handicap. Hvad tænker forældrene og hvordan er familien rustet, hvis barnet får store helbredsmæssige problemer senere, siger han.

Han forklarer, at når barnet er under 500 gram, skal man virkelig tænke sig godt om som læge.

- Risikoen for, at barnet ikke overlever eller bliver svært handicappet, er stor, siger han.

Hvis barnet fødes for tidligt, men vejer mere end 500 gram, er chancerne for et liv uden sygdomme dog større.

- Vi har børn, der blev født i uge 23, som er sunde og raske, og som har det godt. Så det kan godt lade sig gøre, og det er jo det, som er dilemmaet, siger Gorm Greisen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter