Selvskade: Hjernen føler lykke, når du skærer i dig selv

At skade sig selv kan være lige så vanedannende som at være på stoffer, siger ekspert.

Selvom det gør ondt at skade sig selv, er der nogen, der bliver afhængige af det. (Foto: F. CIROU)

Du kan skade dig selv på mange måder. For eksempel kan du brænde dig med cigaretter eller skære i armen med en kniv.

Og selvom det gør ondt, kan det faktisk skabe afhængighed, siger Bo Møhl, der er professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet og har skrevet flere bøger om emnet.

- For nogle er det sværere at stoppe med at selvskade, end det er for dem at stoppe med at tage heroin.

Det er især unge med psykiske problemer, som skader sig selv for eksempelvis at skabe orden i kaotiske tanker.

20 procent af alle gymnasieelever har prøvet at skade sig selv, mens tallet er 13.4 procent for alle 8. og 9. klasses-elever, viser tal fra Videnscenter for Spiseforstyrrelser og Selvskade.

En af dem, der har selvskadet, er 26-årige Ida fra Nordjylland. Hun begyndte at skære i sig selv, da hun var 12 år gammel.

Selv fortæller hun til P4 Nordjylland, at hun begyndte at gøre det, fordi hendes hoved var ét stort kaos, og hun havde brug for at kontrollere noget.

Og netop det at føle kontrol er netop en vigtig grund til, at vi mennesker kan finde på at skade os selv.

Vil aflede smerte

Selvskade kan fra et biologisk synspunkt virke som en lidt selvmodsigende handling, når man har det slemt i forvejen. Men ifølge Henrik Høgh-Olesen, der er professor i psykologi ved Aarhus Universitet, er det en måde at samle tankerne på:

- Når mennesket er i en psykisk smertefuld situation kan smerten føles uendelig og svær at forholde sig til. For at trække sig selv ud af den svære psykiske smerte, vælger nogen at påføre sig selv fysisk smerte, fordi den fysiske smerte er en umiddelbar gevinst, som man kan kontrollere, siger Henrik Høgh-Olesen.

Fysisk smerte eller udmattelse kan på den måde ses som en form for afledningsmanøvre for smerterne, som er nemmere at kontrollere end for eksempel dyb depression eller stress.

Hjerne føler glæde som ved sex

Men der sker faktisk også en kemisk reaktion i din hjerne, når du påfører dig selv smerte. Din hjerne begynder at udløse stoffer som endorfin, dopamin eller serotonin.

Alle disse stoffer er forbundet med velvære eller lykke. De bliver også udløst, når du dyrker sex eller spiser mad.

Den lykkefølelse, som nogen får, når de skærer i sig selv, er så stærk, at den kan være afhængighedsskabende, forklarer Bo Møhl:

- Nogle personer bliver både fysisk og psykisk afhængige af den kaskade af kemiske processer, der kommer med selvskade. Det er en slags dobbeltafhængighed, som er ekstremt svær at slippe ud af, siger han.

Som at stoppe med rygning

Men selvom det for nogen er svært at stoppe med at skære eller brænde sig selv, er det ikke umuligt at lægge de selvskadende vaner bag sig. Det kræver dog en smule arbejde:

- At skade sig selv kan ses som et stumt sprog, som man tyer til i stedet for at tale om problemet, fortæller Bo Møhl.

Han forklarer, at folk der skærer i sig selv, ofte har svært ved at forstå deres egen og andres følelsesmæssige adfærd, og derfor kan have svært ved at tale om de følelser, de går og tumler med.

I stedet bør man erstatte det stumme, selvskadende sprog med et verbalt ét, så man kan snakke om problemerne med en terapeut.

- Derfor skal man blive bedre til at sætte ord på sine problemer, så man nemmere kan forstå dem. Jo dårligere man er til at sætte ord på sine problemer, jo mere sværere bliver det at hjælpe én.

For nordjyske Ida var det også svært at kvitte selvskaden, nemlig fordi hendes handlinger hang sammen med en masse tanker, der var svære at slippe af med.

- At stoppe med at skade mig selv var en psykisk hård kamp. Det er ligesom at stoppe med at ryge - meget af kampen ligger i det psykologiske, fortæller hun til DR Viden