Selvskade hos dyr: Fugle plukker fjer og elefanter banker hovedet i væggen

Ligesom mennesker gør dyr skade på sig selv, når de for eksempel er stressede eller deprimerede.

Stressede fugle kan finde på at plukke fjerene af dem selv

Når mennesker er stressede eller kede af det, kan vi reagere ved at skade os selv med for eksempel barberblade, cigaretter eller overdreven motion.

Men selvskade er faktisk ikke kun en ting, som vi mennesker kan finde på. Det ser man også i dyreverdenen. Både hos vores nærmeste slægtninge, vores kæledyr og dyrene i zoologiske haver.

Forskellen er dog, at dyrene gør skade på sig selv med lidt andre metoder - for eksempel tænder, næb og kløer.

Hvor selvskade hos mennesker ofte har forbindelse til depression og triste tanker, er det ikke altid tilfældet hos dyr.

Nogle gange begynder dyr at skade sig selv på grund af stress. Andre gange fordi de allerede lider og har ondt. Det fortæller Mads Bertelsen, der er dyrlæge i København Zoo:

- Det er især større og mere intelligente dyr, der begynder at skade sig selv, fortæller Mads Bertelsen.

Ræven i saksen bider egen pote af

Historier om ræve i fælder, som gnaver deres fastlåste pote af, er måske det eksempel på dyre-selvskade, der er bedst kendt.

Du vil måske umiddelbart gætte på, at ræven gnaver poten af, fordi den vil overleve og ud af fælden. Men det er ikke korrekt, mener Mads Bertelsen.

Mads Bertelsen sammenligner ræven i fælden med den amerikanske klatrer Aaron Lee Ralston, der i 2003 skar sin arm af efter at have været fanget i 127 timer under en stor klippeblok. Det blev der lavet en film om i 2010, der hedder "127 Timer".

Forskellen på ræven og Aaron Lee Ralston er, at Aaron forstår, at han har en meget lav chance for at overleve, medmindre han slipper fri fra stenen.

Ræven kan til gengæld ikke tænke så langt ud i fremtiden, fortæller Mads Bertelsen.

- Den vælger at gnave sin fod af som en reaktion på selve smerten.

Aber plukker pelsen af på grund af stress

Aber er også et af de dyr, hvor man kan se selvskadende adfærd under stress.

Menneskeaber som chimpanser kan nemlig finde på at plukke deres hår af, hvis de bor i et lille, kedeligt bur, eller hvis de mangler ordentligt selskab.

Pelspleje en social aktivitet hos menneskeaberne, men under forkerte forhold kan det udvikle sig til hårplukning, som er en form for såkaldt “stereotyp opførsel”.

Stereotyp opførsel betyder, at et dyr, ofte i ren frustration, tager almindelig opførsel til ekstremerne, så det ender med at blive en gentagen ”tvangshandling”. I ekstreme tilfælde kan disse tvangshandlinger resultere i en skadelig bivirkning.

Mads Bertelsen forklarer, at de gentagne bevægelser frigiver en lille smule endorfin, der beroliger dyret.

Endorfinerne er vanedannende, og aben vil i visse tilfælde ikke stoppe med at skade sig selv, selvom den oprindelige frustration eller stress stopper.

Hvis aben er stresset eller frustreret, kan repetitiv adfærd som for eksempel hårplukning være en måde for den at berolige sig selv på, og i nogle tilfælde kan aben tage plukkeriet så langt, at de får svært ved at gro håret ud igen.

Tandpine giver elefanten hul i hovedet

Fra udlandet kender Mads Bertelsen eksempler på elefanter med tandpine, der har fundet på at slå deres hoved mod en væg igen og igen.

På den måde kan de dulme smerten fra den inficerede tand.

-Princippet er det samme, som når vi mennesker ”nusser” huden efter et slag, i et forsøg på at dæmpe den langsomme, kroniske smerte, forklarer Mads Bertelsen.

Det kan se voldsomt ud, men stereotyp opførsel er dyrenes måde at håndtere frustration og i visse tilfælde smerte på, forklarer Mads Bertelsen.

Fidos bid gør dens kløen værre

Det er også mindre eksotiske dyr, der ubevidst kan finde på at skade sig selv. Din egen hund for eksempel.

Hvis Fido har et lille loppebid, den finder irriterende, kan den finde på at slikke og bide stedet, til det begynder at udvikle sig til et sår.

Ligesom ræven i rævesaksen fokuserer den nemlig kun på den umiddelbare smerte eller kløen, og tænker ikke nødvendigvis over, at den er ved at gøre problemet værre.

- Det er lidt som mennesker, der kradser i myggestik, fortæller Mads Bertelsen.

- Man kradser så meget i stikket, at det bliver til et sår. På hundene kan det udvikle sig til såkaldte ”hot spots” der kan være svære at få til at hele.

Frustrerede fugle fjerner fjerene

Måske har du hørt om, at papegøjer kan finde på at plukke deres egne fjer. Til sidst kan det ende med, at papegøjerne får pletter, hvor man kan se deres hud.

Det er ikke et usædvanligt fænomen: faktisk plukker omkring 10% af ensomme tamfugle sig selv. Det er ofte på grund af stress eller ensomhed.

Papegøjer i naturen lever i par eller store flokke, og ensomhed kan derfor lede til frustration hos fuglene, der reagerer udad ved at plukke eller gnave i deres egne fjer.

- Dyr skader ikke sig selv bevidst. Selvskaden en følgevirkning, der opstår på grund af andre problemer”, forklarer Mads Bertelsen.

Facebook
Twitter