Seriesøndag: Hvad sker der i din krop, når du bruger hele weekenden på sofaen?

Din krop er ikke ligeså glad for to dages binge på langs, som din hjerne er.

Elsker du at ligge på sofaen en hel weekend og stene serier?

Så skal du skænke din krop en ekstra sød tanke om mandagen. Flere inaktive dage på langs sætter nemlig dele af din krop på hårdt arbejde.

Din blodcirkulation bliver dårligere, når du bare ligger og daser.

Almindeligvis hjælper musklerne i fx dine arme og ben med at blodet bliver pumpet rundt, fordi du bevæger dig. Men når du dovner den, skal hjertet i højere grad stå for at få blodet rundt.

Slik sender din krop på arbejde

Når du på en weekend – og måske den næste weekend også - tromler gennem seneste sæsoner af Game of Thrones i selskab med slik og snacks, skal din krop også producere mere insulin.

- Det er ikke farligt, at din krop skal producere mere af hormonet insulin, men hvis du fortsætter i det dovne spor kan du med tiden risikere at udvikle diabetes 2, fordi din krop til sidst ikke kan producere nok insulin, siger Niels Ejskjær, der er klinisk professor ved ved Aalborg Universitetshospital.

Der er sukker i dit blod, og det kommer, når du spiser - særligt hvis det er sukkerholdigt mad. Derfor skal din krop producere insulin for at få sukkeret væk fra blodbanen og ind i fx dine muskelceller.

- For at få sukkeret ind i cellerne skal der bruges insulin til at lukke den lille dør op. Jo mere du ligger på sofaen, jo sværere er døren at få op - og så skal der mere insulin til, siger Niels Ejskjær.

Og åbningen af den dør mener Niels Ejskjær også kan hjælpes på vej med fysisk aktivitet.

Hvis du stadig gerne vil dovne den på sofaen, er der fire øvelser i videoen eller her, som kan sætte lidt gang i din krop. Man anbefaler det til sengeliggende, syge patienter - men du kunne måske også trænge til at snuppe en øvelse eller to?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk