Sidste omgang: Er det usundt at drikke alkohol hver dag?

Små mængder alkohol kan have betydning for din sundhed. Men du skal ikke være bekymret for en enkel genstand, vurderer ekspert.

Alkohol er kræftfremkaldende, men små mængder kan også give en vis bskyttelse mod hjertekarsygdomme. (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

’Pest eller kolera?’ hedder det gamle ordsprog.

Når det gælder alkohol, kan du i stedet spørge: ’Kræft eller hjertekarsygdom?’.

De seneste dage har historier om alkohols betydning for den generelle sundhed igen kørt i flere danske medier. Denne gang med budskabet om, at selv små mængder kan være sundhedsskadelig.

Men man skal ikke lede længe, før man finder artikler med det modsatte budskab. Så en gang for alle: Er det sundt eller usundt at drikke lidt alkohol hver dag?

Kræft eller blodprop?

- Alkohol er kræftfremkaldende, selv i lave doser. Men det tyder samtidigt på, at små mængder alkohol kan have en beskyttende effekt mod hjertekarsygdomme, fortæller Kim Overvad, professor på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Han bakkes op af en ny global kæmpe-undersøgelse. Her finder forskerne, at der er en yderst lille samlet sundhedsrisiko, hvis man drikker én genstand om dagen, men anderledes alvorligt ser det ud, hvis man drikker bare to eller tre genstande dagligt.

- Jeg mener, at en konklusion om at vi så overhovedet ikke bør drikke, det er at tage den nye undersøgelse for langt, understreger Kim Overvad.

Fint med én genstand om dagen

I kølvandet på den store undersøgelse skrev flere medier, bl.a. Videnskab.dk og BT herhjemme, at selv den mindste mængde alkohol har konsekvenser for helbredet.

Men samlet set er risikoen for livsstilssygdomme, ifølge undersøgelsen, nærmest den samme for dem, der slet ikke drikker, og dem, der holder sig til én genstand om dagen.

- Den øgede risiko, der er forbundet med at drikke én genstand om dagen, er så lille, at det ikke bør være her, vi fokuserer, fortæller Kim Overvad.

Han peger desuden på, at gruppen af mennesker, der ikke drikker, ofte adskiller sig på en lang række andre områder, som for eksempel religiøsitet og generel sundhed. Derfor kan den lille forskel mellem de to grupper skyldes mange andre ting end den ene genstand om dagen.

Ingen grund til dødsangst

Sammenligner man derimod dem, der drikker en genstand eller mindre om dagen med dem, der drikker to eller tre, er tallene i undersøgelsen anderledes stærke.

- Her kan man se, at risikoen stiger mere dramatisk. Ikke sådan at man skal være dødsangst, hvis man har drukket mere end én genstand. Men sådan at man godt kan sætte spørgsmålstegn ved de officielle udmeldinger, vurderer Kim Overvad.

Kim Overvad uddyber, at Sundhedsstyrelsens officielle udmeldinger til kvinder er i fin tråd med de nye tal: Maksimalt syv genstande om ugen ser relativt harmløst ud.

For mænd er Sundhedsstyrelsens udmelding derimod at holde sig til maksimalt 14 genstande om ugen.

- Det er svært at finde gode argumenter for, at mænd skulle kunne tåle så meget mere alkohol end kvinder. Det her studie trækker i retning af at anbefalingerne for mænd skal ned, konkluderer Kim Overvad.

Sundhedsstyrelsen overvejer ændringer

Sundhedsstyrelsen er heller ikke afvisende overfor at ændre de nuværende anbefalinger, men gør det ikke på baggrund af en enkelt undersøgelse: Det er vigtigt at se helheden og dermed på den samlede akademiske litteratur, lyder det.

Det forklarer Niels Sandø, der er konstitueret enhedschef i Styrelsen.

- Anbefalingerne om genstandsgrænser bygger på et fagligt grundlag. Vi vurderer løbende, om der er behov for at revidere genstandsgrænserne, og er netop gået i gang med dette arbejde, skriver han i en mail til DR.

Danskere drikker mest

Helt overordnet er det også vigtigt, at når man taler små mængder, er det ikke sort eller hvidt.

For den nye undersøgelse bekræfter tidligere undersøgelser: Små mængder alkohol ser ud til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme, men øger risikoen for en lang række kræftformer.

- Og så handler det i sidste ende om, hvad der er mest hyppigt i en given befolkning: Kræft eller hjertekarsygdomme, forklarer Kim Overvad.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen skyldtes næsten hver tredje dødsfald i Danmark i 2016 kræft. Det er dermed den hyppigste dødsårsag herhjemme. Derfor giver det god mening at nedbringe forbruget af alkohol, især i kraft af at den nye undersøgelse også viste, at Danmark var det land, hvor andelen af voksne, der drikker, var højest.

- Men gevinsten ved at få folk med et højere forbrug til at skrue ned, er noget større end gevinsten ved at få folk der drikker for eksempel én genstand om dagen til helt at holde op med at drikke, slutter Kim Overvad.

Artiklen er blevet opdateret, da der i sidste afsnit stod, at Danmark topper listen af lande, hvor der bliver drukket mest. Det er ikke korrekt. Danmark er derimod det land i undersøgelsen, hvor andelen af voksen, der drikker, er højest.

Facebook
Twitter