Skanning kan spare mænd for risikabel kræft-undersøgelse

Ny teknik for undersøgelse af prostatakræft kan sikre op til 30 procent færre nålebiopsier.

Prostatakræft er en af de mest almindelige kræfttyper blandt mænd i Danmark. (© WikiMedia Commons)

Prostatakræft er en af de mest almindelige sygdomme blandt ældre mænd i Danmark, men sygdommen er svær at diagnosticere. Det leder blandt andet til overdiagnosticeringer, hvor relativt raske mænd får unødvendig behandling.

Diagnose af prostatakræft starter med en blodprøve, og hvis den viser tegn på kræft i prostata, får de fleste mænd i dag taget en nålebiopsi.

Men til foråret begynder Herlev og Gentofte Hospital at tjekke mænd med en MR-skanner som andet led i diagnosticering i stedet for biopsien.

Kun hvis skanningen viser tegn på prostatakræft, vil patienterne få taget en biopsi.

Og der kan være flere fordele ved at ændre rækkefølgen. På den nye måde vil lægerne kunne opdage aggressiv prostatakræft tidligere i sygdommens forløb og undgå at overdiagnosticere små, fredelige celleforandringer.

Samtidigt kan nogle patienter undgå nålebiopsier. Biopsierne kan bestå af mere end ti stik i endetarmen, og det kan give infektioner og i værste fald blodforgiftning.

Ny metode giver færre nålebiopsier

Hospitalets nye behandlingsmetode bygger på undersøgelser af mere end 1000 mænd, som fik tilbudt en MR-skanning, før de fik tilbudt nålebiopsier.

Undersøgelserne viste, at lægerne kunne reducere antallet af nålebiopsier med 30 procent.

- Vi vil tilbyde alle mænd, som vi mistænker for prostatakræft, en ny og mere moderne form for MR-skanning, som bedre end tidligere kan skelne om en mand har fredeligt prostatavæv eller tegn på aggressiv sygdom.

- Den kan også vejlede os om, hvor i prostata vi skal tage en biopsi for at stille den korrekte diagnose, siger Lars Boesen, som er en af lægerne bag undersøgelsen, til P1 Morgen.

Ifølge Lars Boelsen vil hospitalet også kombinere skanningen med andre ting, som for eksempel biomarkører og genetiske markører.

Kritik: MR-skanning finder kun lysende plet

Andreas Røder, der er leder af Copenhagen Prostate Cancer Center ved Rigshospitalet, er dog lidt skeptisk overfor, om den nye metode vil have nogen reel betydning.

Ifølge ham antyder forskningen kun, at en lille del af patienterne måske kan undgå at få taget biopsier.

- En MR-skanning kan afsløre en lysende plet på prostata, ikke om sygdommen kommer til at slå dig ihjel eller ej. Skanningerne kan give en falsk positiv, og det er et problem, siger han til P1-programmet Recept.

Prostatakræft er meget normalt hos ældre mænd, og lige nu lever mere end 30.000 danskere med prostatakræft.

Facebook
Twitter