Skiftende nattevagter kan give dig diabetes

Nattevagten vender op og ned på sunde vaner, og det forhøjer risikoen, forklarer forsker.

Hvis du ofte arbejder om natten, har du større risiko for at få type 2-diabetes. (Foto: Carl Redhead © Scanpix)

Det kan være usundt at arbejde om natten. Du risikerer at få alvorlige problemer med for eksempel træthed, humør og hormoner, men også mere alvorlige sygdomme som Alzheimers og demens.

Og nu er der kommet endnu en sygdom på den lange liste.

En ny undersøgelse viser, at folk, der skifter mellem at arbejde om dagen og natten, har langt større risiko for at få type 2-diabetes.

Det viser en stor undersøgelse fra det amerikanske Brigham and Women’s Hospital, der har analyseret sundhedsdata fra mere end en kvart million mennesker.

Ifølge undersøgelsen er alle, der har skiftende natarbejde, i risikozonen. Også selvom de normalt ikke har en højere genetisk risiko for at type 2-diabetes.

Ifølge de amerikanske forskere bag undersøgelsen er det antallet af nattevagter per måned, der synes at være den vigtigste grund til, at folk får diabetes.

Niels Ejskjær, der er klinisk professor i diabetes på Aalborg Universitetshospital, er glad for, at der kommer fokus på forbindelsen mellem natarbejde og diabetes:

- Det er jo ikke pludseligt opstået, men har krævet øget opmærksomhed længe, siger han.

Sene timer fører til dårligere livsstil

Ifølge Niels Ejskjær får arbejdet i de sene nattetimer dig til at ændre adfærd. Du spiser mindre sundt og ofte i større portioner.

Derfor er mange, der arbejder om natten, også overvægtige. For vores kroppe er slet ikke byggede til at spise om natten.

Ifølge Niels Ejskjær har natarbejdet også negative effekter på blandt andet det fysiske og psykiske område. Natarbejde kan også være en vigtig faktor i at udvikle stress, hvilket igen kan lede til en forhøjet risiko for diabetes.

Den data, som undersøgelsen er bygget på, stammer fra britiske UK Biobank. Banken råder over sundhedsdata fra mere end 500.000 briter. Ved hjælp af deres data om blandt andet sundhed og arbejdsforhold, kan der laves store undersøgelser som den beskrevet i rapporten.

Facebook
Twitter