Skru op: Dubstep-hit får farlige myg til at stikke mindre

Gulfebermyggen bliver forvirret af musik fra Skrillex, viser undersøgelse. Men det er ikke dramatiske resultater, siger dansk forsker.

Et musiknummer med artisten Skrillex får, ifølge forskere, ikke bare myg til at stikke mindre. Det påvirker også myggenes lyst til at parre sig. (Foto: James Gathany © WikiMedia Commons)

Hvis du vil undgå myggestik næste gang, du skal sydpå, kan du overveje at tage en boomblaster med.

Og så skal du skrue godt op for noget elektronisk musik med høje frekvenser. Så vil en bestemt art af myg muligvis stikke dig mindre. Det er i hvert fald, hvad en ny undersøgelse antyder.

Forskere fra blandt andet Malaysia og Japan har undersøgt, hvordan myggearten Aedes aegyptis (gulfebermyg) reagerer på en bestemt elektronisk sang. Og det er ikke Dj Alligator med 'Kill the Mosquito', selvom det ville være oplagt.

Nej, dubstep-hittet 'Scary Monsters and Nice Sprites' med artisten Skrillex får, ifølge forskerne, myggene til at stikke langt færre gange.

- Det er sådan set en udmærket lille undersøgelse. Men det er ikke dramatiske effekter. Det er måske en halvering af stik, vi taler om, siger Rene Bødker, der er seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

- Og en ting er at lave det her i et laboratorium, men om det har en effektfolkesundheden, det kan vi ikke sige noget om endnu. Men det er en fin hypotese, fortsætter han.

Lyden forvirrer myggene

I undersøgelsen testede forskerne to forskellige miljøer med en hamster og en række gulfebermyg. I det ene af miljøerne blev myggene udsat for musikken fra Skrillex, og i det andet blev de ikke.

Når hunmyggene (hannerne stikker ikke) blev udsat for musikken, gik der længere tid, inden de begyndte at stikke hamsteren. De stak også færre gange sammenlignet med myggene, der ikke hørte musik.

Forskerne mener, at støjen i Skrillex-sangen forvirrer myggene, da det forstyrrer signalerne, der kommer fra de dyr, som myggene vil suge blod fra.

Forskerne testede kun én bestemt sang. Så hvorvidt Skrillex er bedre end andet musik, siger undersøgelsen ikke noget om.

Fjernede parringslyst

Det var ikke kun myggenes søgen efter blod, der blev påvirket. I forsøget påvirkede musikken også myggenes parringslyst.

De myg, som blev udsat for musik, parrede sig færre gange sammenlignet med myggene, der ikke hørte musik. Og det har noget at gøre med de høje frekvenser, mener forskerne.

I undersøgelsen skriver de, at lave frekvente vibrationer fremmer den seksuelle aktivitet, mens den høje dubstep forstyrrer signaler fra andre myg.

- Her er resultaterne faktisk bedre sammenlignet med myggenes stik. Men forskerne har kun undersøgt det i 10 minutter. Spørgsmålet er, hvordan effekten er på længere sigt, siger René Bødker.

Forskerne bag undersøgelsen skriver, at deres undersøgelse åbner op for at skabe nye former for musikbaserede beskyttelse mod gulfebermyggene, som kan bære på farlige sygdomme.

- Der er ingen tvivl om, at jo mere vi begynder at forstå insekter og deres biologi, desto lettere kan vi også finde et eller andet sted, hvor vi kan ramme dem. Så man kan ikke udelukke, at man kan lave noget med lyden. Men det er svært at sige, siger René Bødker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk