Slå ørerne ud: Er det farligt at rense ører med vatpinde?

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du fjerner voks i ørerne, siger forskere.

Du behøver slet ikke at rense dine ører. Det klarer ørevoksen nemlig for dig. (© DR/ Colourbox)

Det kan være fristende at hive et par vatpinde frem, når der er gult snask i øregangene.

Men du bør tænke dig om, inden du starter renseriet. Det kan nemlig være farligt at bruge vatpinde. Det har flere af os i hvert fald fået at vide af velmenende forældre eller belærende venner.

Imens har andre fået det modsatte at vide – at det netop er øre-rens, vatpindene er til for. Men spørger vi Therese Ovesen, der er overlæge og professor i øre-, næse- og halssygdomme, bør du lade helt være med at gøre det.

- Hvis du renser dine ører med vatpinde, kan du øge produktionen af ørevoks, fordi dine ørevoks-kirtler tror, at der er snavs i øregangen. Og så kører der en spiral, som du stort ikke kan komme ud af igen, siger hun og fortsætter:

- Og når først du har dannet en masse ørevoks, skubber du det længere indad. Du kan desuden danne en rids i øregangshuden, og det gør det let at få en øregangsbetændelse på grund af bakterier. Og hvis du får vatpinden for langt ind i øret, kan du lave hul på trommehinden.

Ørerne renser sig selv

Inden du går i gang med at finde alternativer til vatpindene, bør du spørge dig selv, om du egentlig har behov for at rense ørerne. For det klarer ørerne faktisk helt selv, forklarer Therese Ovesen:

- Det er en stor misforståelse, at man skal rense sine ører. Selve ørevoksen er nemlig til for at gøre det samme. Det indfanger snavs og døde celler, inden det vandrer ud mod øregangsåbningen igen.

Der er dog en række undtagelser, hvor du bør få renset ørerne. Men her bør du gå til en ørelæge, forklarer Peter Tingsgaard, der er speciallæge i oto-rhino-laryngologi.

- Det gælder for eksempel ved fedtet ørevoks, der helt tilstopper øregangen, eller hvis du har fået foretaget en større mellemøreoperation tidligere, siger han.

- Et andet eksempel er personer, der producerer meget ørevoks og samtidig anvender høreapparater. Her kan større mængder voks, der egentlig “vandrer” mod øregangsåbningen, forårsage tilstopning af de voksfiltre, der sidder i apparaterne. Og det nedsætter deres effekt, tilføjer Peter Tingsgaard.

Brug et håndklæde

Hvis du ikke har nogle særlige problemer med ørevoks, men alligevel gerne vil rense dine ører, er der andre måder at gøre det på end at bruge vatpinde, forklarer Peter Tingsgaard:

- Det bedste råd er at tørre øret efter med et håndklæde, når du har været i bad eller i svømmehal. Det gælder også for dine børns ører.

Samme råd giver Therese Ovesen:

- Det kan du gøre for at tage det ørevoks, som er vandret ud i enden af øregangen. Du kan også bruge en klud, siger hun.

Flere kommer til skade

At undgå vatpinde er et husråd, der for mange er værd at følge. Flere mennesker ender nemlig ofte på skadestuen på grund af dem.

I en undersøgelse publiceret i 2017 har forskere fra blandt andet Ohio State University College of Medicine redegjort for, hvor mange børn i USA, der får skader i ørerne på grund af vatpinde.

Fra 1990 til 2010 var over 260.000 børn på skadestuen på grund af skader med vatpinde, viser undersøgelsen.

Therese Ovesen forklarer, at der også kommer en del patienter i Danmark med det samme problem.

- De kommer jo i et pænt antal til de praktiserende ørelæger med betændelser i øregangen, fordi de har lavet læsioner med vatpinde og andre ting som for eksempel hårnåle og tændstikker, siger hun og fortsætter:

- Når jeg ser dem, er det typisk fordi, de har lavet et hul i trommehinden, og måske er det et hul, der ikke kan lukkes igen. Og det betyder, at de skal have en operation.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter