Slækker du på mundbind og afstand? Mænd tager corona mindre seriøst end kvinder

Det kan være en del af forklaringen på, at mænd oftere dør med covid-19.

Kvinder er bedre til at overholde restriktioner som at bruge mundbind og holde afstand, viser undersøgelse. (Foto: Andreas Solaro © Scanpix)

Når det kommer til tage det ny coronavirus alvorligt, ser det ud til, at kvinder er mere fornuftige end mænd.

Det er i hvert fald konklusionen i en ny spørgeundersøgelse med mere end 21.000 personer fra otte forskellige lande.

Ifølge undersøgelsen er der flere kvinder end mænd, der ser sygdommen covid-19 som et seriøst sundhedsproblem.

Samtidig er kvinder også mere tilbøjelige til at overholde restriktioner for at holde smitten nede.

Resultaterne kommer ikke bag på Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Det passer meget godt med, hvad vi ved fra anden forskning. Mænd har en god evne til at skubbe bekymringerne til side. Det er en fordel i mange sammenhænge, men ikke når det handler om at redde livet, siger han.

- Det er lidt en forestilling om, at man som mand er udødelig. Og det kan resultere i en uhensigtsmæssig adfærd, fortsætter Svend Aage Madsen.

Kvinder følger oftere reglerne

Deltagerne i undersøgelsen kommer fra Australien, Østrig, Frankrig, Tyskland, Italien, New Zealand, Storbritannien og USA.

De fik stillet en række spørgsmål tilbage i slutningen af marts og så igen en måned senere.

I marts svarede 59 procent af kvinder, at de anså covid-19 som et meget seriøst sundhedsproblem, mens kun 49 procent mænd svarede det samme.

Tallene faldt for begge grupper måneden efter, men forskellen på de to køn var der stadig.

- Vi kender den her holdning fra andre sygdomme. Mænd kommer for sent til lægen, mænd reagerer for sent på symptomer, og de ved ofte for lidt om symptomerne, siger Svend Aage Madsen.

Når det kommer til at vise hensyn og holde afstand, svarede 79 procent kvinder mod 72 procent mænd i april, at de var tilbøjelige til at overholde reglerne.

Tallene for at gå med mundbind lå på 49 procent hos kvinderne og 43 procent hos mændene.

De tal passer godt med, hvad tidligere forskning viser, forklarer Svend Aage Madsen:

- Vi har set undersøgelser fra USA, der viser, at mænd har større modstand mod at bruge maske end kvinder. Og vi ved også fra anden forskning, at mænd i højere grad forlader hjemmet, når de er smittet med coronavirus, siger han.

En meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, viser også, at mænd i Danmark er mere utilfredse med restriktioner end kvinder.

Flere mænd dør med covid-19

Ifølge forskerne bag kan mændenes holdning til coronareglerne være en af årsagerne til, at flere mænd end kvinder dør med corona på verdensplan.

Mænds adfærd kan resultere i, at flere af dem bliver smittet, og dermed bliver flere også hårdt ramt af virusset, lyder argumentet.

Og det er muligvis rigtigt, ifølge Svend Aage Madsen.

Men der er meget, vi endnu ikke ved, når det kommer til, hvordan virusset rammer kønnene.

- Det er jo et af de store spørgsmål, vi skal finde ud af. Altså hvorfor har mænd så stor dødelighed? Og lige nu er der mange teorier, siger han og fortsætter:

- Er det noget særligt ved mænds immunforsvar? Er det biologisk, eller er det noget omkring adfærden? Eller kan det være en blanding?, siger han.

Dansk forskning på vej

Sammen med sine kolleger arbejder Svend Aage Madsen lige på en undersøgelse, som efter planen skal udkomme senere denne måned.

Her kigger de blandt andet på covid-19-dødeligheden blandt kønnene i Danmark.

Det har vi nemlig ikke det bedste overblik over lige nu.

- Hvis vi skal forstå forskellen på dødeligheden mellem mænd og kvinder, så skal vi for eksempel tage med i beregningerne, at der er mange flere kvinder end mænd over 90 år. Hvis vi ikke tager den demografi med, så får vi nogle skæve billeder af tallene, siger Svend Aage Madsen.

Derudover kigger forskerne også på, hvor meget mænd og kvinder egentlig ved om symptomerne i forbindelse med covid-19.

- Vi ser blandt andet på, om de ved de, hvordan de skal reagere, når de har symptomerne. Og så vil vi også se på, hvorvidt der er modstand mod mundbind, siger Svend Aage Madsen,

Hvis mænd slækker på restriktionerne, som den nye undersøgelse viser, er det et problem, vi bør tage alvorligt, mener Svend Aage Madsen:

- Hvis mænd både er mere sårbare og oftere er smittespredere af en række grunde, så har vi jo virkelig et fænomen, vi skal forholde os til i den her coronasituation.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk