Så er januar godt i gang.
Julen og nytåret er lagt bag dig, og tømmermændene er efterhånden fordampet.
Du er klar til en frisk start på det nye år. Det eneste problem er, at din krop ikke er super klar. Den er fyldt op af mad fra julemiddage, kager og shots i rigelige mængder.
Men hvad har juleferiens mad- og drukfester egentlig gjort ved din krop? Og hvordan får du den tilbage i topform? Vi har spurgt to forskere.
Den fede mad stopper systemet
Det er nok ikke overraskende for nogen, at julemaden ikke ligefrem er den mest kalorielette.
Vi kører and, sovs, chips, fløde og andre fedtede sager ned i et væk.
Den betydelige mængde fedt kan selvfølgelig ses på vægten, siger Maja Thiele, som er læge og forskningslektor ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.
Derudover er hun også vært på P1-programmet ’Sygt nok’.
- Mange får et kalorieoverskud i julen, og det sætter sig som fedt i kroppen. Og man kan faktisk tage ret meget på i december alt efter den type fedt, man spiser og ens gener, siger hun.
Men udover lidt ekstra på sidebenene, kan fedtet også gå ud over din fordøjelse. For fed mad er tungere at fordøje, og du har større risiko for at få forstoppelse.
Fedtet sløver tarmens bevægelse.
- Desuden indeholder klassisk julemad ikke særlig mange fibre. Fibre er med til at sætte skub i tarmens bevægelse. Så fed mad og få fibre er en dårlig kombination, siger Maja Thiele.
Hvis du vil hjælpe din fordøjelse og få bugt med de ekstra kilo, så er der kun de klassiske råd at gå efter: Spis mindre fed, men godt med fibre og dyrk motion.
- Ja, det er de lidt kedelige råd. Men det er dem, som virker, siger hun.
Heldigvis handler din krops tilstand ikke kun om, hvad du kører ned i december, men hvad du indtager hele året.
- Hvis du har gået ekstra til den i december, får du ikke noget ud af at have dårlig samvittighed i januar. Drop den dårlige samvittighed og se fremad i stedet. Vær opmærksom på din kost, kom ud og bevæg dig, og prøv at indarbejde nogle gode madvaner som kan holde hele året i stedet for et quick fix i januar, siger Maja Thiele.
Alkohol (+fedt) sender leveren på overarbejde
Det kan være svært at komme gennem december uden at deltage i en fest eller 20. Og med julens fester følger tit rigelige mængder shots og øl.
Og det kan have stor indvirkning på din krop.
Ikke kun i det øjeblik du indtager det, men også på længere sigt.
Det siger Stine Johansen, som er medicinstuderende og forsker ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital.
- Leveren er din krops helt store rensningscentral. Leveren nedbryder alkoholen til andre stoffer, som herefter udskilles fra leveren, siger hun.
Det gør leveren sådan set glimrende. Problemet opstår, når vi samtidig fylder os med fed mad.
- Leveren kommer virkelig på overarbejde i december. Når leveren har travlt med at nedbryde alkoholen, kan den ikke samtidig fordøje fedtstoffer. Derfor lageres de i leveren, siger Stine Johansen.
Fedtstofferne lagres i leverens celler, og det kan føre til fedtlever. En fedtlever er, når mere end fem procent af leveres celler indeholder fedt. Og det kan man faktisk godt komme op over i løbet af julen.
For det meste giver en fedtlever kun problemer, hvis man fortsætter med at indtage for store mængder alkohol, da det kan føre til fedtleverbetændelse og dannelse af arvæv i leveren.
- Derfor kan det være en god ide at skrue ned for alkoholforbruget i januar. Eller helt holde sig fra alkohol, og holde en såkaldt ’Hvid Januar’, hvis du vil have din lever tilbage i topform, siger Stine Johansen.
Derudover er det også en god ide at dyrke motion, da det forbrænder fedtet i kroppen.
Sukker er skønt for hjernen, skidt for vægten
Der er en grund til, at man siger ’den søde juletid’. Når julemaden har lagt sig tungt i maven og man flader ud i sofaen, kører man ofte Netflix'en ind med slik.
Og det kan være svært at holde sig fra de søde sager.
- Hurtigvirkende sukker, som man tit får i julen, gør, at blodsukkeret stiger. Men det falder også hurtigt igen. Derfor bliver man også hurtigt sulten igen, siger Maja Thiele.
Derfor er hurtigvirkende sukker fra slik ikke godt, hvis du vil undgå at overspise.
Sukker er ligesom fedt også med til at aktivere din hjernes belønningscentre. Derfor kan det være svært at holde sig fra de søde sager.
For meget sukker er med til at give din krop et kalorieoverskud. Og det er igen noget, som kan ses på vægten i januar.
Derfor er vi ifølge Maja Thiele igen tilbage ved de kedelige råd.
- Det er det samme som med den fede mad. Du skal simpelthen tænke over, hvad du spiser og skrue ned for de søde sager efter jul. Spis en god kost og bevæg dig, siger hun.