Smid frakken: Derfor føles 15 grader lækkert nu, men forfærdeligt om efteråret

Både vejr og psykologi spiller ind, når du skal vælge overtøj.

En luftpude, der laves mellem de små hår på din hud, er blandt andet med til at holde dig varm - indtil vinden blæser den væk. (Foto: Illustration af Lærke Kromann © dr)

Når termostaten rammer 15 grader her i april, kan det være fristende at hoppe i det lette sommertøj.

Men samtidig kan de samme grader få mange til at finde den varme jakke frem, når det er efterår.

Temperatur kan nemlig føles meget forskelligt ud fra, hvilken årstid kalenderen siger.

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du enten smider eller trækker i sweateren ved en bestemt temperatur: Vinden, der stjæler din krops varme. Solen, der varmer dig godt op. Og så betyder det også noget, 'hvad du kommer fra'.

En varm sommer påvirker os

Mennesker oplever adaptive comfort, og det påvirker os, når vi skal vurdere 15 grader, forklarer Carlo Volf.

Han er arkitekt og forsker i helende arkitektur indenfor psykiatrien med fokus på blandt andet sundere dagslys og indeklima på fremtidens skoler.

- Adaptive comfort betyder, at vi eksempelvis vænner os til 22 grader i august. Så når det bliver 15 grader i september, så føles det koldt. Det gælder også fra vinter til forår. Det kommer an på, hvad man kommer fra, siger han.

Han forklarer, at otte grader også kan føles varmt, hvis du kommer fra et rum med fire grader. Både psykisk og fysisk vænner vi os nemlig hurtigt til en temperatur.

Men han understreger også, at adaptive comfort ikke kun beregnes ud fra temperatur.

- Adaptive comfort er ekstremt svært at måle, for man kan ikke bare se det ud fra grader. En temperatur måler man jo i celsius, men det gør kroppen ikke. Den måler også andre parametre som fugtighed, vind, tryk og lignende, siger Carlo Volf.

Klar med solbeskyttelsen - også i april

Selvom termometeret kan vise 15 grader i både april og september, så spiller vejret altså også en stor rolle for, hvordan graderne føles.

- Hvis solen er fremme, og vinden er stille, så kan lave grader føles varmt. Solen opvarmer jo faste genstande, om det er din hud eller dit tøj, så bliver du varmet op. Og vi har ofte mere sol om foråret end om efteråret, forklarer Mikael Jarnvig, der er meteorolog.

Selvom solen oftere er fremme om foråret, så er solen ikke stærkere om foråret end om efteråret. Og det er vigtigt at huske, når du skal ud og nyde strålerne.

Det forklarer Henrik Lorentzen, der er overlæge på hudafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Solen står højest på himlen omkring Sankt Hans den 23. juni. Hvis du går to måneder frem eller to måneder tilbage fra den dato, så er solens UV-stråler lige så hårde for dig den 23. april som den 23. august, siger han.

Henrik Lorentzen understreger derfor, at selvom mange forbinder solbeskyttelsesmidler som solhat, søge skygge og solcreme med sommer, så skal det også bruges om foråret, når du går ud med bar hud.

- Hvis du beskytter dig mod solen i august, skal du også gøre det i april, siger han.

Luftpude holder dig varm

Når forårssolen har varmet dig godt op, kan vinden sætte en stopper for følelsen. Efteråret er kendt for at være mere blæsende end foråret, så det kan også påvirke din opfattelse af, hvordan 15 grader føles.

Den friske efterårsvind køler dig ikke kun ned, fordi vinden er kold. Vinden i sig selv blæser nemlig varmen af dig.

- Kroppen laver en form for luftig varmepude uden på vores hud. Varmen kommer både fra kroppen og fra strålingsvarme, hvis solen er fremme. Kommer der vind, så stjæler vinden luftpuden, der laves mellem de små hår på din hud, siger Mikael Jarnvig.

Forsvinder solen og strålingsvarmen ovenikøbet, så skal kroppen arbejde endnu mere for at holde varmen.

- Kroppen producerer luftlaget for at holde os varme, men hvis vinden stjæler laget, så skal kroppen arbejde mere, og så fryser vi til sidst.

Efteråret er både mørkere og fugtigere

Både mindre sol, vind og minderne om en varmere sommer er altså en del af forklaringen på, hvorfor mange pakker sig ind ved 15 grader om efteråret.

Men luftens indhold af vand spiller også ind, da den er mere fugtig om efteråret.

- Når det er fugtigt, og vi er nede på temperaturer som 10-15 grader, så køles man af. Hvis der modsat er høje temperatur på 30-35 grader, som man oplever i fx Thailand, så gør fugtigheden, at det føles endnu varmere, fordi huden får sværere ved at komme af med sved, siger Mikael Jarnvig.

Han forklarer, at høj fugtighed og lavere grader gør, at temperaturen vil føles koldere end det faktisk er.

- Når fugtigheden er høj, så er der selvsagt også mere vand i luften, og når vandet er koldt, så føles det koldere på huden, siger Mikael Jarnvig.

FacebookTwitter