Coronasmitten stiger igen i Danmark.
I går blev der sat en kedelig rekord. Her var 2.598 danskere testet positive for smitte med covid-19 inden for det seneste døgn. Det er det højeste antal smittede i 2021.
Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, var i går ude med en opfordring til unge voksne.
- Det er særligt de 20-30-årige unge, som jeg gerne vil appellere til. De kan faktisk selv blive ganske syge af deltavarianten. De har et stort kontaktmønster, og de vil gerne holde deres aktivitet oppe, og der vil jeg bare sige: Tag vaccinen. Man lever farligt som uvaccineret voksen i Danmark i den her vinter, sagde han til DR.
Men kigger vi på tallene fra Statens Serum Institut, er det ikke kun de 20-30-årige, der bliver smittede.
Det er i høj grad børn, der ‘driver smitten’ i Danmark.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at det særligt er de seks til 11-årige, der bliver smittet med covid-19 i disse uger. Børn under 12 år kan på nuværende tidspunkt ikke få en coronavaccine.
Der er næsten dobbelt så mange smittede per 100.000 hos børnene som blandt de 20-39-årige. Her er der dog mange vaccinerede i blandt.
De unge voksne er dog på andenpladsen over fleste smittede, hvor en stor del af aldersgruppen er vaccineret.
Blandt de seks til 11-årige er antallet af smittede cirka 700 per 100.000, mens antallet blandt de uvaccinerede 20-39-årige er cirka 550 smittede per 100.000.
Uvaccinerede driver smitten
Selvom 75,2 procent af den danske befolkning nu er færdigvaccinerede, er det ikke nok til at udrydde epidemien. Derfor ser vi igen en stigning i antallet af smittede.
Men det er komplekst at slå fast, hvem der præcist driver smitten.
Det fortæller Viggo Andreasen, der er lektor ved Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.
- Vi ved dog, at særligt unge og voksne, der ikke er vaccinerede og børn under 11 år, spiller store roller i epidemien lige nu, siger han.
Han fortæller, at hos de 11 til 40-årige er cirka 20 procent ikke vaccinerede. Det er alene nok til at holde epidemien i gang.
- Når de 20 procent uvaccinerede kombineres med deltavarianten, der er meget smitsom, vil epidemien kunne holdes i gang af de uvaccinerede i den aldersgruppe, siger Viggo Andreasen.
Han fortæller, at de uvaccinerede 11-40-årige vil kunne smitte 1,4 personer, og det er nok til at epidemien vil fortsætte.
Smitteudbrud på skoler
Det samme billede gør sig formentligt gældende for børn, der er under 11 år, vurderer Viggo Andreasen. Børnene kan i dag ikke få en coronavaccine.
- Det er lidt mere usikkert, men vi ved, at et smittet barn smitter flere end blot ét andet barn. Det gør, at epidemien kan fortsætte og smitten stiger. Vi ser derfor også udbrud med covid-19 på skoler, hvor mange pludseligt er smittede.
Hvis børnene kommer til at smitte deres ældre søskende, der går på en anden skole eller smitter kammerater til fritidsaktiviteter, der trækker smitten med over på deres skole, kan epidemien fortsætte og sprede sig.
- De uvaccinerede unge voksne og børn under 11 år kan hver især alene sprede nok smitte til, at epidemien ikke vil dø ud, selvom en større del af befolkningen er vaccineret, siger Viggo Andreasen.
Børn og unge er sociale
Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet, er ikke så vild med at udpege enkelte aldersgrupper, der driver smitten på nuværende tidspunkt.
- Der er højere antal smittede hos de unge voksne og børnene. Men generelt kan vi se, at smitten stiger hos mange grupper i samfundet. Det er noget, vi skal igennem sammen i samfundet, siger han.
Han mener, at det høje antal smittede hos børn og unge voksne skyldes, at de er meget sociale.
- Børn under 12 år kan ikke få vaccinen, og de er meget sociale. Det tyder på, at vi især ser udbredning af virusset i skolemiljøer, hvor børn har kontakt på kryds og tværs, siger han og fortsætter:
- De unge voksne har i høj grad et socialt liv, men der er personer her, der ikke er vaccinerede. Det bidrager til smittespredningen. Man kan derfor kun opfordre til, at dem der kan blive vaccineret, tager imod tilbuddet, hvis vi skal holde smittespredningen nede.