Smitter corona mere, når man står op? Derfor skal du stadig bruge mundbind i bus og tog

Folk er tættere på hinanden, når de står op.

Det er særligt i de større byer i myldretiden, at man kan komme til at stå tæt i toget, så det er vigtigt, at man tager et mundbind på, siger ekspert. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Mundbind er så småt ved at være udfaset i vores hverdag. Du slipper for det i supermarkedet, og du kan lade det blive i tasken, når du skal shoppe.

Alligevel er den blå engangsmaske ikke helt fortid endnu. I offentlig transport skal den stadig på, men kun når du er på vej ind eller ud eller står op.

Det kan umiddelbart virke mærkeligt, at du gerne må sidde ned uden mundbind i toget, men hvis du rejser dig, skal det straks på.

Men der er en forklaring.

Det fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet. Han er også en del af Den Faglige Referencegruppe, der rådgiver regeringen i genåbningen af Danmark.

- Coronavirusset kan smitte dels gennem dråber og dels gennem aerosoler (meget små dråber, red.). For dråberne må man vurdere, at der er større sandsynlighed for smittespredning, hvis man står tæt sammen i metroen, end hvis man sidder på en plads, siger han.

Når det gælder aerosolspredning, er der tale om en slags sky, der svæver rundt.

- Her gør det næppe større forskel, om man sidder eller står, men mundbind vil med stor sandsynlighed reducere afgivelsen af aerosoler til omgivelserne, siger han.

Vi står tæt i en fyldt bus

Spredning af virus får gode vilkår, når vi er samlet mange i et indelukket rum - helt ligesom man er i en bus eller et tog.

Men når vi sidder ned, gør rammerne, at vi nemmere holder afstand til hinanden. Derfor mener Allan Randrup Thomsen godt, at man kan forsvare, at mundbindet bliver taget af en del af turen.

- Når du sidder ned, er det nemmere at holde afstand til andre. De personer, der i en fyldt metro ikke kan få en siddeplads, vil med stor sandsynlighed skulle stå tæt, fordi der er mange mennesker med, siger han og fortsætter:

- De kan i højere grad have ansigterne vendt tættere mod hinanden, end når man sidder ned.

Regn af dråber kan sprede sig

Hvis du taler eller kommer til at hoste uden at dække for munden, mens du står op i en fyldt bus, kan du lave en regn af dråber, der typisk rammer flere i hovedhøjde, end hvis du sidder ned. Det vurderer Allan Randrup Thomsen.

- Du er højere oppe, så dråberne kan både ramme andre, der står op og personer, der sidder ned. Dråberne skal nå andres luftveje for, at virusset kan smitte, og det er der større sandsynlighed for, når du står op.

Derfor mener han, at mundbind stadig er en god idé i forhold til dråbesmitte, når man står op i offentlig transport.

- Særligt, hvis du er i en større by, hvor der er mange med i den offentlige transport, og man pludseligt kan stå meget tæt med mange fremmede mennesker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk