Har du fået dine to stik mod corona, mindsker du risikoen for at blive inficeret med virusset.
Det betyder dog ikke, at alle landets vaccinerede borgere fuldstændig kan undgå smitte.
I Danmark er 22.682 personer indtil nu blevet smittet med covid-19, selvom de er blevet vaccineret med forventet fuld effekt.
Det svarer til 0,5 procent af den samlede gruppe af færdigvaccinerede, viser tal fra Statens Serum Institut.
Med forventet fuld effekt menes der, at der er gået to uger fra, at personen har fået andet stik.
Men hvor syg kan du regne med at blive, hvis du er blandt de få vaccinerede, der alligevel bliver inficereret med coronavirusset?
Det kan professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital Thomas Benfield og professor i immunologi ved Aarhus Universitet Rune Hartmann hjælpe os med at svare på.
De understreger først og fremmest, at sygdomsforløbet blandt vaccinerede er individuelt ligesom blandt de uvaccinerede. Men generelt får de fleste vaccinerede et mildere forløb med covid-19.
- Du er beskyttet mod at blive alvorligt syg, men du kan stadigvæk blive forkølet og smitte, siger Thomas Benfield.
- Vi ser nogle, der bliver så syge, at de må på hospitalet. Det er mest ældre mennesker, og selvom de bliver syge nok til at blive indlagt, bliver de ofte ikke lige så hårdt ramt som dem, vi så, før vi fik vaccinerne, fortsætter Thomas Benfield.
Hoste og hovedpine er hyppige symptomer
Når personer, der er fuldt vaccineret, alligevel bliver smittet med covid-19, kaldes det for en gennembrudsinfektion.
En del af de smittede vil slet ikke opleve symptomer, mens nogle oplever, hvad der svarer til en forkølelse eller en mild influenza.
Britiske forskere har analyseret data fra den såkaldte ZOE COVID Symptom Study app, hvor brugere kan registrere deres symptomer, når de bliver syge med covid-19.
Blandt de hyppigste symptomer hos smittede personer, der er fuldt vaccinerede, er hovedpine, løbende næse, hoste, ondt i halsen og nysen. Ifølge dataene er feber og mistet lugtesans stadig blandt symptomerne, men de er røget længere ned på listen.
- Der er et meget bredt sygdomsspektrum for virusset, som spænder fra en mild forkølelse til død. Det spektrum ser vi også hos de vaccinerede. Men generelt er der en dramatisk reduktion af sværhedsgraden af sygdommen, der gør, at meget færre mennesker bliver indlagt, og at færre dør, siger Rune Hartmann.
Han forklarer, at når vaccinerne aftager stille og roligt med tiden, vil man formentlig også blive mere syg, hvis man bliver inficeret.
- Hastigheden er meget afhængig af den enkelte vaccine og det enkelte menneske. Det har blandt andet en betydning, hvor gammel man er. Desuden spiller en række andre sundhedsparametre også ind, siger Rune Hartmann og fortsætter:
- Vi kan se, at vaccinen aftager hos den ældste del af befolkningen, dem over 70 år, efter lidt over seks måneder. Her kan vi så også se, at der er en klinisk forbedring, hvis de får et tredje skud.
Bliv hjemme, hvis du er syg
Selvom du er fuldt vaccineret, kan du stadig smitte andre, hvis du går hen og bliver inficeret med coronavirusset.
Ifølge Rune Hartmann er det derfor vigtigt, at du holder øje med symptomerne.
- Vi vil meget gerne undertrykke virusreplikation blandt de folk, der ikke er i risikogruppen. På den måde bliver dem i risikogruppen ikke udsat for højt smittetryk, siger han og fortsætter:
- Jeg synes, vi skal passe på med at blive alt for corona-forskrækkede. Men noget af det bedste, du kan gøre, hvis du har noget, der bare minder om en forkølelse, er at blive hjemme og blive testet. Og lad være med at få ungerne passet hos bedsteforældrene, hvis de er snottede.
Han bakkes op af Thomas Benfield:
- Det gælder især i øjeblikket, hvor tallene er på vej op. Her vil det være en god idé at lade sig teste, hvis man har symptomer, siger han og fortsætter:
- De personer, som ikke har symptomer, kan formentlig også smitte. Men dem, som har symptomer, har mere virus i næsen og svælget end dem, som ikke har symptomer. Dermed smitter de også mere, siger han.