Sodavand med sødemiddel øger ikke fedtniveauet i kroppen

Ny forskning peger på, at det er sundere at vælge sodavand med sødemiddel end med sukker.

Med eller uden sukker? Danske forskere har set på de helbredsmæssige forskelle på sodavand med sukker og med sødemiddel (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

Når der skal vælges sodavand til weekenden, sværger nogle til den originale med sukker, mens andre altid lægger lightudgaven med sødemiddel i indkøbskurven.

Det er nok umuligt at afgøre, hvilken sodavand der smager bedst. Men et hold forskere fra Københavns Universitet har kigget på, hvordan de to typer sodavand påvirker kroppen.

Forskerne undersøgte virkningerne hos 60 overvægtige personer, der enten drak en liter sodavand med sødemiddel eller med sukker hver dag i et halvt år. Herefter kunne forskere se en forskel mellem de to grupper, fortæller professor på Institut for Idræt og Ernæring på KU, Anne Raben, der har været med til at publicere forsøget.

- Der var ikke en forskel i deres vægt efter et halvt år, men vi kunne se, at dem, der drak sodavand med sukker, havde et højere fedtniveau i muskler og lever og et højere kolesterolniveau i blodet, siger hun.

Hver dansker drikker i gennemsnit omkring 100 liter sodavand om året, hvoraf 30 liter er i lightudgaven. Derfor er det nye studie vigtigt, mener Anne Raben. For slukker man ofte tørsten i sodavand, så kan det få betydning for helbredet, om man vælger en sodavand med sukker eller tager lightudgaven i supermarkedet.

- Det er ikke sundt med de større fedtdepoter i leveren. Det nedsætter muligheden for at have en rask krop blandt andet i forhold til sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, når man drikker sodavand med sukker sammenlignet med sodavand med sødemiddel, siger hun.

Sødemidler feder ikke

Det nye studie kan ikke stå alene, påpeger Anne Raben. Men tidligere studier har også set på drikkevarer med sødemidlers indflydelse på kroppen.

De peger også på, at man ikke skal være bange for, om kunstigt sødet sodavand får baller, lår og mave til at vokse, siger Anne Raben.

- Faktisk har vægttabsstudier vist, at man kan tabe sig mere ved at give folk lov til at drikke sodavand med sødemidler, end hvis de kun må drikke vand. Det skyldes nok, at det er lettere at overholde kuren, hvis man må indtage noget sødt, siger hun.

Det nye studie kan nok ikke stoppe diskussionen i supermarkedet om, hvilken sodavand der er bedst. Men Anne Raben er ikke i tvivl om, hvilken sodavand hun vil vælge for at få den sundeste krop og holde vægten.

- Jeg ville holde mig langt væk fra sodavand med sukker. Så vil jeg i stedet for vælge mineralvand eller sodavand med sødemiddel, hvis jeg skal have noget sødt, siger hun.