Solcreme eller ansigtscreme med SPF? Sådan beskytter du dig bedst i forårssolen

Selvom solcremen og ansigtscremen har samme faktor, er der forskel.

I disse dage sniger UV-indekset sig for første gang i år over tre, og så anbefaler eksperter, at vi bruger solcreme, når vi er i solen. Også selv om temperaturen ikke er helt til badetøj endnu. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Solen skinner, og foråret er vist endeligt kommet til Danmark.

For mange betyder det kolde øl på altanen, lange gåture med kæresten og andre aktiviteter under den blå himmel.

Og her kommer solbeskyttelse ind i billedet.

Det er let for mig. For jeg har slået to fluer med et smæk, og købt en almindelig ansigtscreme med faktor 15.

Medmindre jeg skal på stranden, kommer solcremen derfor ikke ud af skabet, og jeg risikerer ikke pludseligt at stå helt uden nogen solbeskyttelse.

Men ifølge en italiensk undersøgelse, er ansigtscreme med solfilter faktisk ikke helt at sammenligne med solcreme.

- Vi er ikke så gode til at få smurt al vores hud, som vi tror. Det gælder både, hvis vi bruger solcreme og dagcreme med filter, siger Ida Heerfordt, som er læge og forsker ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, og fortsætter:

- Men den italienske undersøgelse tyder på, at en større del af vores ansigt er ubeskyttet, når vi bruger dagcreme sammenlignet med solcreme.

Det er et problem, forklarer Peter Dalum, som er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er lige nu midt i den årstid, hvor UV-indekset sniger sig over tre, og så er solbeskyttelse nødvendigt, når vi er ude i solen. Jeg vil anbefale, at man skiller tingene ad og bruger solcreme, når solbeskyttelse er nødvendigt, siger han.

Vi glemmer at smøre store områder ind

Den nye undersøgelse viser, at mens de italienske deltagere i gennemsnit glemte at smøre godt 11 procent af ansigtet med solcreme, blev knap 17 procent glemt, når dagcremen med solfaktor kom på.

Ida Heerfordt har selv undersøgt, hvor stor en del af vores bare hud, vi glemmer at smøre ind, når vi fx er på stranden.

- I Danmark efterlader de fleste også ret store områder uden creme, selvom de mener, at de har smurt sig helt ind. Min undersøgelse tyder dog på, at vi glemmer mindre områder, end de gør i den italienske undersøgelse, siger hun.

Hvis vi zoomer ind på ansigtet, er der nogle helt bestemte områder, som oftere bliver glemt.

(Artiklen fortsætter under illustrationen).

Områderne er typisk der, hvor det er ’lidt træls’ at få solcreme på. Det er jo ikke fedt at få det i øjnene eller ind i munden.

- Det kan jeg sådan set godt forstå. Derfor er det bedst, at du ud over solcreme også sørger for at holde dig i skyggen eller tage en solhat på, siger Ida Heerfordt.

Du skal ikke spare på solcremen

Ifølge forskerne bag den nye undersøgelse er det især bekymrende, at vi glemmer området omkring øjnene. For i det område er der stor risiko for hudkræft, skriver forskerne.

- Generelt er der en øget risiko for hudkræft i ansigtet. Men det er jo også et af de steder, vi får mest sol, siger Ida Heerfordt.

Men selv om man smører solcreme eller ansigtscreme overalt i ansigtet, er man ikke sikret mod forbrænding. For det handler også om mængder, og her er der en anden fordel ved at bruge solcreme, vurderer Ida Heerfordt.

- Mange af de her dagcremer er jo meget dyre. Derfor kan vi have en tendens til at smøre meget lidt på, og så får vi ikke den beskyttelse, som står på pakken. Men med solcreme ved de fleste, at der skal et ordentligt lag på, før de er beskyttet.

Dagcremerne kommer desuden typisk kun i ansigtet, og det er også vigtigt at beskytte andre områder, der ikke er dækket af tøj.

Dagcreme med solfilter er bedre end ingenting

Derfor anbefaler eksperterne, at du følger de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme.

Alligevel er der ingen grund til at smide dagcremen ud.

- Det er lidt tricky, alligevel. For hvis alternativet er ingenting, så er det jo bedre at have en dagcreme med filter på. Men solcreme er bedre, hvis man har brug for solbeskyttelse, siger Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse.

Blandt forskere har der været diskussion om, hvorvidt SPF-solfiltre hele året kan have en skadelig effekt på sundheden. Men forskningen har ikke givet noget tydeligt svar, og derfor mener Ida Heerfordt ikke, at man skal være bekymret for den del.

- Men både i almindelige cremer og solcremer kan der være allergifremmende stoffer, så jeg vil selv foretrække svanemærkede produkter, siger hun.

Ida Heerfordt understreger til sidst, at du ved at smøre huden med solcreme to gange i træk kan nedsætte risikoen for at glemme store områder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk