Som vinden blæser: Mikroplast rejser gennem luften til øde bjergområder

Mikroplast i de franske bjerge er blæst mere end 100 kilometer med vinden.

I dette fjerntliggende bjergområde i den franske del af Pyrenæerne kan der findes masser af plastikrester i jorden, selvom få mennesker færdes her. (Foto: Gaël Le Roux)

Der er mikroplast overalt. Du opdager det bare ikke. Der er nemlig tale om bittesmå plaststykker med en diameter på mindre end fem millimeter.

Plaststykkerne findes blandt andet i hverdagsprodukter som kosmetik og maling. De kommer også fra slid på dæk fra biler og busser og fra filtre på cigaretskodder, som smides på gader og stræder. Og hver gang du giver dit syntetiske tøj en tur i maskinen, vaskes plastfibre ud med spildevandet.

Ja, faktisk bliver al plastik på et eller andet tidspunkt nedbrudt til mikroplast.

Derfor er det måske heller ikke overraskende, at forskere finder mikroplast stort set alle de steder, de leder: I muslinger og rejer. I menneskelort. I havet. Og nu også i et fjerntliggende bjergområde.

En gruppe forskere under ledelse af det privat-nationale franske forskningsinstitut Laboratoire Ecologie Fonctionnelle et Environnement har gennem fem måneder samlet prøver i et øde bjergområde i den franske del af Pyrenæererne.

Her har de fundet store mængder af både mikroplast, plastikfragmenter og plastfibre.

Ved hjælp af simuleringer af atmosfæren har forskerne regnet sig frem til, at noget af mikroplasten har rejst mere end 100 kilometer gennem luften, inden det er drysset ned i bjergene.

De anslår, at der hver dag lagres 365 nye stykker mikroplast per kvadratmeter i det ellers fjerne område, hvor få mennesker vandrer forbi.

Mikroplast i vores maver

Plast og mikroplastik findes vitterligt overalt. Ikke bare i cremer og karklude, men også i de fjerneste arktiske egne og i verdens dybeste dybhavsgrave.

Ofte ser vi billeder af skildpadder fanget i efterladte fiskenet af plastik. Hvaler, der skyller døde op på land med maven fuld af plastikprodukter. Eller fugle, som bygger reder af vores plastikaffald.

Men mikroplasten er straks sværere at se - og måle på. Vi ved, at den er der. Selv i vores egne maver. For de fisk, som vi spiser, har indtaget plast og undersøgelser har vist, at der blandt andet kan findes mikroplast i drikkevand mange steder.

Hvilke konsekvenser, det har, at vi spiser, drikker og indånder mikroplast, ved vi dog ikke endnu. Men forskere arbejder på at finde ud af det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk