Sover du med kæresten? Så drømmer du måske mere

Par, der sover sammen, synkroniserer en del af deres søvnmønster, viser undersøgelse.

En lille undersøgelse af 12 par viser, at parrene oplever 10 procent mere REM-søvn - også kaldet drømmesøvn - når de sover sammen i forhold til hver for sig. (Foto: Toa Heftiba © Unsplash)

Hvis du har prøvet at have en kæreste gennem længere tid, har du garanteret også oplevet, at jeres

adfærd
og vaner - i hvert fald på nogle punkter - kommer til at minde om hinandens.

I er måske aldrig nået til de matchende H2O-sandaler, men til gengæld bruger i mange af de samme formuleringer og rejser jer gerne fra sofaen på samme tid for at skride i seng.

Den

adfærd
kan fortsætte helt ind i drømmeland, viser en ny undersøgelse.

For par, der sover i samme seng, synkroniserer til en vis grad deres søvnmønster. De oplever også omkring ti procent mere REM-søvn - populært kaldet drømmesøvn.

Samtidig er REM-søvnen mere sammenhængende.

- Det er superspændende, fordi det indikerer, at man synkroniserer følelsesmæssigt med sin partner, når man sover sammen frem for hver for sig.

Det siger overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin og professor neurofysiologi ved Københavns Universitet Poul Jennum.

Han er ikke en del af undersøgelsen, som er udgivet i tidsskriftet Frontiers in Psychiatry.

Sov i laboratorie

Der er tale om en lille undersøgelse, som er lavet på 12

heteroseksuelle
par.

De 12 par tilbragte i alt fire nætter i et søvnlaboratorium. Halvdelen af nætterne sov de sammen - den anden halvdel alene.

Under forsøget udførte forskerne, som blandt andet kommer fra Aarhus Universitet, en grundig søvnanalyse på forsøgspersonerne.

Undersøgelsen hedder en polysomnografi, og den indebærer, at der bliver målt både aktivitet i hjernen, øjenbevægelser, muskelaktivitet, vejrtrækning, iltindhold i blodet og hjerterytme ved hjælp af elektroder.

Resultaterne viste altså, at parrene oplevede mere REM-søvn, når de sov sammen.

Og det kan være en fordel, for REM-søvnen kobles sammen med blandt andet vores evne til at regulere følelser, interagere socialt og huske.

Ifølge Poul Jennum er undersøgelsens største svaghed, at forsøgspersonerne har sovet i en fremmed seng, fordi det kan påvirke deres søvnmønster.

- Men det er et fint studie, og der er lavet en del tidligere forskning, der viser noget lignede, siger han.

Hjernen er vågen, når du sover

Du har måske hørt, at en af grundene til, at vi sover, er, at vi skal lagre en masse information.

Men faktisk er det mere kompliceret, forklarer Poul Jennum.

- En af de vigtigste funktioner under søvn er at konsolidere - bearbejde, gemme og frasortere information, siger han.

- En vigtig funktion er også at glemme. Vi regner med, at hjernen smider omkring 99 procent af den information, vi udsættes for i vågen tilstand, væk om natten, mens den skiftevis gemmer og bearbejder resten.

Hjernen er ikke passiv under søvn. Hele natten skruer hjernen op og ned for sin aktivitet, og selvom du har haft følelsen af at være helt væk, har din hjerne stadig været på vagt.

- Forestil dig, at du ligger og kigger ned på vandet fra en luftmadras. Du kigger lige ned en gang imellem for at registrere, hvor du er, og at alt stadig er trygt. Det samme gør hjernen om natten. Den sikrer sig, at du er tryg - uden du nødvendigvis er bevidst omkring det, siger Poul Jennum.

På samme måde registrerer hjernen din partners

tilstedeværelse
, så jeres søvn påvirker hinanden - og i en eller anden grad bliver forenet.

- Vi kan ikke vide, hvad der sker med enkeltpersoner, der sover sammen med en partner, men det tyder på, hjernen lagrer nogle andre ting - måske følelsesmæssige - når man sover sammen end hver for sig, siger Poul Jennum.

Facebook
Twitter