Sover du, skat? Kvinder falder hurtigere i søvn efter sex end mænd

Forskere afliver myte om, at mænd dejser først om efter akten.

(© Unsplash)

Du kender det sikkert godt. Efter sådan en god omgang lagengymnastik kan man blive noget så søvnig. Men, som mange måske går og tror, er det altså ikke kun mænd, der kan få tunge øjenlåg efter sex.

Ny amerikansk forskning viser nemlig, at kvinder har endnu større tendens til at falde hurtigt i søvn efter akten end mænd.

Og det kommer egentlig ikke bag på Astrid Højgaard, der er lektor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

- Når vi har samleje, frigives der i hjernen en masse hurtigtvirkende stoffer såsom oxytocin og prolaktin, det får os til at slappe af og blive søvnige. At kvinder har større tendens til at falde i søvn i mandens arme giver god mening sådan rent evolutionært, for det styrker parrets bånd til hinanden, siger hun og fortsætter:

- Og et tættere bånd mellem dem kan sikre, at faderen bliver og beskytter det barn, der kan blive resultatet af samlejet, siger hun.

Mere end 200 collegestuderendes sexvaner

For i første omgang at finde ud af, om det er mænd eller kvinder, der er de første til at glide over i drømmeland efter sex, spurgte de amerikanske forskere ind til lidt over 200 collegestuderendes sexvaner. Hvornår de havde sex, og hvem der faldt først i søvn bagefter.

Og her blev det altså tydeligt for dem, at kvinderne oftere faldt hurtigere i søvn end deres mandlige partnere. Det rapporterer kvinderne i hvert fald selv.

For begge køn var det sådan, at de faldt hurtigere i søvn, hvis de havde opnået orgasme. Men selv uden orgasme var kvinderne altså lidt hurtigere til at hilse på Ole Lukøje.

Chimpanser går på fire ben, og det betyder, at hunnernes skede det meste af tiden er vandret. På den måde holder de bedre på sæden fra hannerne. Hos os mennesker, der går på to ben, arbejder tyngdekraften mod sæden, og derfor kan det være en fordel, at ligge ned og sove efter sex i forhold til at blive gravid. (© ColourBox)

Søvnige kvinder har måsket øget chance for graviditet

At kvinderne er mere tilbøjelige til at falde hurtigere i søvn end mændene giver god mening for de amerikanske forskere.

Det kan nemlig være naturens måde at sikre, at sæden bliver oppe i skeden og dermed øger chancen for graviditet, forklarer de. Og de har endda en teori om, at sæden indeholder noget, der gør kvinderne søvnige.

I modsætning til vores nærmeste slægtninge i dyreriget - gorillaer, chimpanser og bonoboer - går vi mennesker nemlig opret. Hvis en kvinde lige efter et samleje rejser sig op, arbejder tyngdekraften imod hende, hvis hun altså forsøger at blive gravid. Men sådan er det ikke hos en hunabe.

Aber går rundt på alle fire, og det betyder, at deres skeder er vandrette, så sæden ikke løber ud.

Men hvis kvinden falder i søvn efter sex, bliver hun jo liggende og giver sæden bedre betingelser. Det er i hvert fald teorien.

Og for Astrid Højgaard giver det god mening.

Hun har tidligere arbejdet som fertilitetslæge og insemineret - kunstigt befrugtet - mange kvinder. Og selvom der ikke er noget bevis for, at sæden efter en insemination har bedre betingelser, hvis kvinder bliver liggende, mener hun, at det stadig kan være tilfældet ved almindeligt samleje.

- Når vi inseminerer, sprøjter vi koncentreret sæd helt op forbi livmoderhalsen og ind i livmoderhulen, men under et samleje når sæden slet ikke så højt op. Så det kan måske have en positiv effekt at blive liggende. Samleje i stående stilling kan dog også sagtens medføre graviditet, siger hun.

Ditte Trolle, der er læge og lektor i sexologi ved Aarhus Universitet, er mere kritisk overfor den amerikanske forskning.

- Jeg mener ikke, der er vist nogen sammenhæng mellem, om du bliver liggende med benene i vejret og chancen for graviditet. Når kvinden har ægløsning, har hun slim i livmoderhalsen, der nok skal få sæden til at sætte sig fast, siger hun.

- Derfor synes jeg, at deres præmis falder lidt til jorden.

Glemte at undersøge om kvinderne bruger p-piller

I det hele taget mener Ditte Trolle, at der er en række ting, de amerikanske forskere glemmer at regne ind i deres undersøgelse.

Amerikanerne skelner nemlig mellem, om det er et samleje med eller uden kondom, for at vise, om sæden påvirker, hvor søvnige kvinderne bliver. Men de har bare ikke undersøgt, om kvinderne så i stedet er på p-piller, og det kan sagtens påvirke deres søvnrytme, forklarer Ditte Trolle.

- P-piller indeholder hormoner, der kan påvirke vores søvn. Generelt sover kvinder på p-piller lidt mere end kvinder, der ikke er på pillen, siger hun og forsætter:

- Så måske falder kvinderne oftere i søvn, fordi deres hormoner påvirker dem og ikke, fordi der er søvneliksir i sæden.

Hun mener også, at det giver et noget skævt billede, at det kun er unge collegestuderende, der bliver undersøgt. Undersøgte man kvinder i overgangsalderen, ville det måske give et andet billede, for der ændrer kvinders søvnvaner sig, forklarer hun.

Forskerne ser meget konservativt på sex

For Astrid Højgaard er der også et par ting ved den amerikanske forskning, som hun mener kunne være gjort anderledes. Undersøgelsen fokuserer nemlig udelukkende på det rolige samleje mellem mand og kvinde, men der er mange andre slags samlejer.

- Det bliver jo meget til en undersøgelse af, hvordan sex mellem to personer, der elsker hinanden og ser en fremtid sammen, påvirker, om de falder i søvn bagefter, siger hun.

- Men der findes jo mange forskellige måder at have sex på, de også burde undersøge.

I det hele taget mener hun, at kristne værdier skinner igennem undersøgelsen. Nemlig at forestillingen om den “rigtige” måde at have sex på er mellem mand og kvinde, der er i et fast forhold.

- Der er jo også samlejer, der handler om spænding og at prøve noget nyt med en anden partner. Og der er samlejer mellem to mænd eller to kvinder eller flere personer. Det kigger man ikke på her, siger hun.

Hun mener altså, at forskerne godt kunne have kigget lidt bredere på andre konstellationer af sex. Og at det måske kommer til at tegne et lidt fordrejet billede.

Hvis en kvinde får orgasme med en mand, kan det være et fingerpeg fra naturens side om, at hun har fat i en mand med gode gener. En orgasme øger også chancen for at falde i søvn. (© Unsplash)

Orgasme viser, om det er den rigtige partner

De mange teorier om, hvorfor både kvinder og mænd har en tendens til at falde i søvn efter sex, mener Astrid Højgaard dog er meget interessant, selvom det er teorier, der kan være svære at bevise.

Særligt en af teorierne synes hun giver god mening.

De amerikanske forskere forklarer nemlig, at hvis kvinden opnår orgasme under samlejet, kan det være med til at fortælle hende, at hun har fundet en mand, der er værd at få børn med.

Tidligere forskning har vist, at kvinder oftere får orgasme, hvis manden lever op til de forestillinger om maskulin skønhed, der er udbredt i samfundet. Og det hjælper også, hvis han har humor, symmetriske ansigtstræk og en god indkomst.

På den måde fortæller kvindens krop, at hun har valgt en mand med gode gener, som det vil være fornuftigt at få børn med. Kvindens orgasme skaber nemlig også sammentrækninger i skeden, der kan være med til at hjælpe sæden op til livmoderhalsen og øge chancen for graviditet.

Og når kvinden får orgasme, er der også større chance for, at hun falder i søvn efter sex.

Søvn kan holde rivaler væk

Det er dog ikke kun for kvinden, at det at falde i søvn lige efter samleje kan være en fordel. Også for manden giver det visse fordele, forklarer de amerikanske forskere.

Hos de andre primater - eksempelvis chimpanserne - ved hunnen som regel ikke, hvem der er far til afkommet, fordi hun parrer sig med mange forskellige hanner, når hun har ægløsning. Og sådan har det muligvis også været hos tidligere menneskearter.

Men fordi vi har udviklet en familiestruktur, hvor mor og far bliver sammen og beskytter deres afkom, er det en fordel for manden, at han er sikker på, at han er far til børnene. Ved at parret falder i søvn sammen efter sex, forhindrer han dermed andre mænd i at komme til fadet.

Myte er rest fra et mandsdomineret samfund

Men hvis kvinder falder hurtigere i søvn end mænd, hvorfor er der så en myte om, at manden falder i søvn ovenpå kvinden, når han er færdig?

Ifølge Astrid Højgaard kan det være en rest fra tidligere tider, hvor det var mandens tilfredsstillelse, der var det vigtige.

- Tidligere blev det jo betragtet som nærmest umoralsk, hvis kvinder nød sex. Det handlede blot om, at manden skulle nyde det, siger hun og fortsætter:

- Manden, der falder i søvn snorkende over kvinden, er et billede fra tidligere tider. I dag er der jo en forventning om, at kvinder skal nyde det. Ikke at de altid gør det. Og der er en frustration hos mænd, hvis de ikke kan tilfredsstille deres kvinde.

- Derfor kan nogle mænd måske også have dårlig samvittighed, hvis de falder i søvn efter sex, fordi det kan se ud, som om at de er gammeldags mænd, slutter hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk