Spærret inde på tønden? Sådan slipper du for maveonde på din ferie

Der er meget, du selv kan gøre for at undgå for at få diarré på din ferie, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Selvom street food er populær herhjemme, er det vigtigt at holde øje med maden i udlandet, hvis man skal undgå dårlig mave. (Foto: Martin © (arkivfoto) Scanpix)

Du har muligvis oplevet at være fanget på tønden på din ferie, fordi der er ballade med maven.

Og du er langt fra den eneste. Omkring en tredjedel af de 5.000 danskere, der hvert år bliver smittet med enten salmonella eller campylobacter, har hentet deres maveonde i udlandet.

Sidste år, hvor coronapandemien lukkede døren for danskernes rejseaktivitet, blev andelen af tilfælde med salmonella mere end halveret herhjemme.

- Der har næsten ikke været rejserelaterede sygdomme det seneste år i Danmark. Det fortæller, hvor vigtigt det er at holde øje med hygiejnen, når man er på ferie, fortæller Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog ved Foder og Fødevaresikkerhed hos Fødevarestyrelsen.

Desuden blev rejserelaterede campylobactertilfælde reduceret fra 28 procent til 9 procent, viser nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Pas på gadekøkkener og beskidte hænder

Det er derfor vigtigt at tænke sig om, når du har børstet støvet af passet og valgt at holde sommerferien under de varme himmelstrøg.

For selvom synet af farverige frugtfade og spændende retter ved gadekøkkenerne lokker, kan der gemme sig en ubuden gæst på dit fad med meloner eller i din risret, hvis du ikke er opmærksom, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Ved at købe, skylle og skrælle din egen frugt kan du bedre undgå at få dårlig mave, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen. (Foto: Nikos Kavvadas © Unsplash)

- Du kan typisk blive syg ved at spise frugt og grønt, som måske er dyrket på nogle områder, hvor man måske ikke i samme grad har adgang til rent vand, som vi har i Danmark, siger Niels Ladefoged Nielsen.

Nogle steder vil maden blive skyllet med vand fra floder eller åer, hvor der har været kloakudløb til, og de bakterier kan overføres via frugt og grøntsager, hvis de ikke er skyllet ordentligt eller skrællet.

Derfor kommer du langt ved selv at skylle og skrælle din egen frugt.

- Der er også tilfælde, hvor folk bliver syge af forskellige infektioner, fordi de mennesker, der håndterer maden på stedet, ikke har haft den bedste håndhygiejne eller brugt beskidte redskaber, fortæller han.

Derfor lyder rådet, at du skal tage dine sanser i brug, når du skal vælge dit næste måltid i udlandet.

- Hvis det lokale spisested ser ryddeligt og ordentligt ud, er det en god indikation på, at de har styr på hygiejnen.

Desuden er det også vigtigt at mærke, om din mad er brandvarm eller lunken.

- Hvis der for eksempel har stået en portion ris og lumret i lang tid, kan der også udvikles nogle andre bakterietyper, som også kan give en forgiftning, der ikke er særlig rar, fortæller Niels Ladefoged Nielsen.

Selvom street food er blevet vældigt populært herhjemme, skal man være ekstra opmærksom på at bestille mad fra gadekøkkener i udlandet. (Foto: SAABYE POUL © Scanpix)

Lokale kan tåle mere end dig

Selvom du ser lokale stå med mad fra tvivlsomme madboder, giver det ikke altid automatisk grønt lys til dig at spise derfra.

De lokale har nemlig et andet immunforsvar end dig som turist, fordi de gennem hele deres opvækst har været udsat for mikroorganismerne og har dannet antistoffer mod dem.

- Det kan vi for eksempel se med Hepatitis A, som er en smitsom leverbetændelse. I næsten hele Mellemøsten og i en stor del af Middelhavsområdet har indbyggerne antistoffer mod Hepatitis A, lyder det fra Niels Ladefoged Nielsen.

Men antistoffer er ikke altid ensbetydende med, at du er sikker på madmarkedet.

- Se på for eksempel roskildesyge. Det er en norovirus, som man også typisk tager med hjem fra sin ferie. Norovirus muterer meget hyppigere end for eksempel coronavirus, og det betyder, at man ikke kan udvikle en vaccine imod den. Det betyder også, at hvis man spiser ting, hvor der er norovirus på, vil du med næsten garanti blive syg, fordi du ikke har været eksponeret for den type virus tidligere, fortæller han.

Helt normalt at have lidt maveonde på ferien

Du skal dog ikke være bange for at få din ferie ødelagt, hvis du pludselig mærker, at maven rumler.

Det er faktisk helt normalt at få lidt maveonde, når du er udlandet, fortæller Niels Ladefoged Nielsen.

- Det, man kalder for almindelig rejsediarré, er typisk, når du får en anden bakterieflora ned i tarmen. Bakterierne omsætter maden på en anden måde, som du normalt ikke er vant til, fordi kroppen får for eksempel nogle andre sukkerstoffer og æggehvidestoffer. Det alene kan udløse en diarré, uden du bliver decideret syg, som hvis du bliver smittet med salmonella.

Hvis du vil forebygge den klassiske rejsediarré, kan du enten tage nogle mælkesyrebakterier eller spise surmælksprodukter for at få en mere stabil fordøjelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk