Støj på kontoret og i trafikken kan gøre dig alvorligt syg

Forskning viser, at støj øger risikoen for kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

H.C. Andersens Boulevard i København er en af Danmarks mest trafikerede veje. Den store mængde trafik betyder også masser af støj. Foto: Leif Jørgensen, redigeret af Lærke Kromann.

Bor du ved siden af en støjende vej?

Selvom du måske føler, at du kan lukke støjen ude, så er det ikke sikkert, at din hjerne er enig.

For støjen stresser og ødelægger din søvn – og i sidste ende kan det øge din risiko for at blive alvorlig syg.

Også mere alvorlig end vi hidtil har troet, viser ny forskning.

Du kan få kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme

Din risiko for at få en blodprop stiger med otte procent, hver gang støjen foran din bolig stiger med 10 dB. Det var en af konklusionerne i en rapport fra WHO, som udkom sidste år.

Men ny forskning viser, at det ikke stopper der. Mette Sørensen er professor og seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse og har forsket i støjs betydning for vores sundhed de sidste mange år.

- Der er udkommet flere vigtige videnskabelige undersøgelser, som ikke nåede at komme med i WHO-rapporten. Og de indikerer, at konsekvenserne af trafikstøj er endnu mere omfattende, fortæller hun.

Det tyder for eksempel på, at risikoen for visse typer brystkræft stiger med tyve procent, for hver gang støjniveauet øges med 10 dB. Og støjniveauet kan også påvirke din risiko for at få en lang række andre typer kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Og så er støj forbundet med en større risiko for overvægt.

Artiklen fortsætter under grafikken.

- Vi finder en sammenhæng mellem trafikstøj og de fleste af de sygdomme, som vi undersøger. Men det er stadig et nyt forskningsfelt. Så vi har mange spørgsmål, og vi ved kun lidt med sikkerhed, siger Mette Sørensen.

Blandt andet derfor skal et nyt projekt kortlægge Lyden af Danmark. Det er håbet, at netop det projekt også kan blive brugt til bedre at forstå, hvorfor støj er den næstvigtigste miljømæssige årsag til sygdom og dødsfald ifølge WHO – kun overgået af luftforurening.

Grænseværdien er måske for høj

Din hjerne gør det hele tiden: Sorterer i lydene, så du kun bevidst skal forholde dig til de, der er vigtige for dig.

Men selvom du ikke bevidst skal forholde dig til lydene, kan de godt være skadelige.

I Danmark har Miljøministeriet sat en grænse ved 58 dB, det svarer til den støj, der typisk er i et åbent kontorlandskab. Ifølge Miljøministeriet vil støj ikke være rigtig sundhedsskadeligt, hvis det er under den grænse.

- Men der er undersøgelser, der tyder på, at støj kan være skadeligt allerede ved 55 dB – eller måske endnu lavere, fortæller Mette Sørensen.

Forskellen på 58 dB og 55 dB lyder måske ikke af meget. Men det er det. For dB-skalaen er logaritmisk, og derfor er 55 dB næsten halv lydstyrke af 58 dB. Og så skal der sørme være stille på kontoret, for at støjen ikke skal være sundhedsskadelig.

Få soveværelse væk fra gaden

Heldigvis er der noget, vi kan gøre. Nemlig at reducere støjen.

- En del kan gøres, men det er især fra politisk side, siger Mette Sørensen.

Et godt sted at starte, mens du venter på politikerne, er dog at sørge for, at de værelser, hvor du og din familie sover, vender væk fra de mest støjende sider af jeres hjem.

- Og overvej ørepropper og alt andet, der kan reducere støjen i dit soveværelse, siger Mette Sørensen.