Hår nye steder, uren hud og kropsdele, der begynder at voksne. Puberteten kommer med mange ændringer og udfordringer.
Og de seneste århundreder har puberteten ramt danske unge tidligere og tidligere.
Et tegn på det er, at gennemsnitsalderen for den første menstruation er faldet fra 17 år til 13 år de seneste 150-200 år.
Alligevel er det stadig forskelligt, hvornår de unge kommer i puberteten. For nogle sker det meget tidligere end for andre.
Der er mange mulige forklaringer på, at puberteten rammer tidligere hos nogle unge. Forskere mener, at det blandt andet kan skyldes genetik, eller hvor meget man vejer.
Og nu har forskere fundet en anden mulig sammenhæng med tidlig pubertetsalder: Om mor og far bor sammen.
- Vi kan overordnet se, at hvis mor og far ikke bor sammen, så kommer deres datter i gennemsnit tre måneder tidligere i puberteten end piger, hvis forældre bor sammen, siger Anne Gaml-Sørensen.
Hun er ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og en af forfatterne bag en ny, stor undersøgelse, hvor forskere har kigget på, hvornår mor og far bor sammen, og hvornår børn oplever specifikke tegn på, at de er på vej i puberteten.
Det betyder noget, hvornår en forælder flytter
I alt har cirka 16.000 børn deltaget i undersøgelsen af, hvornår børnene kom i puberteten.
- Overordnet kan vi se, at jo tidligere i barnets liv mor og far flytter fra hinanden, desto tidligere går pigerne i puberteten, siger Anne Gaml-Sørensen.
Resultaterne viser, at hvis mor, far og barn aldrig har boet sammen, går pigerne i gennemsnit tre måneder tidligere i puberteten.
Hvis mor og far flytter fra hinanden, når pigen er mellem nul og fem år, går hun i puberteten op til to måneder tidligere.
Hvis mor og far flytter fra hinanden, når datteren er mellem seks og ti år, går hun i puberteten cirka én måned tidligere end piger, hvis forældre bor sammen hele deres barndom.
Stress kan udløse puberteten
Det er svært at sige præcist, hvorfor og hvordan familieforhold kan påvirke, hvor tidligt en pige kommer i puberteten, da der er mange faktorer, der kan spille ind.
Det fortæller Anders Juul, der er børnelæge og kliniske professor på Rigshospitalet og Københavns Universitet.
- Der er en lang række undersøgelser gennem de seneste 15 år, der har vist en sammenhæng mellem at være skilsmissebarn og komme tidligt i puberteten som pige. Det understøtter den her flotte og imponerende undersøgelse, siger han.
En af de mulige forklaringer kan være, at den tidlige pubertet er et udtryk for, at barnet har oplevet stress i barndommen.
- Stress i børneårene kan udløse en reaktion i kroppen, der kan skabe en ubalance i hormonsystemet, og det kan gøre, at datteren kommer tidligere i puberteten, siger han og fortsætter:
- Det er en af de fremherskende forklaringer, der er foreslået som mulig forklaring i flere andre danske og internationale undersøgelser af tidlig pubertet.
Social status kan også spille ind
Nogle undersøgelser har også tidligere vist, at hvis man socialt og økonomisk ikke står stærkt i samfundet, kan det spille en rolle i forhold til, hvornår puberteten begynder.
Derfor havde lektor i biostatistik ved Københavns Universitet, Theis Lange, gerne set, at forskerne bag den nye undersøgelse havde undersøgt indkomsten i den husstand, hvor barnet bor mest.
Forskerne bag undersøgelsen har dog taget højde for morens arbejde, uddannelsesniveau og boligforhold.
- Hvis man er enlig forsørger, vil man med stor sandsynlighed have en lavere indkomst end i en familie med to forsørgere. Det kan påvirke boligforhold, hverdag og hvilken ernæring man får, siger han.
Det er Anders Juul enig i. Han forklarer, at tingene ofte hænger sammen. Hvis man økonomisk er dårligere stillet, kan det påvirke madvanerne i familie - og det kan gøre, at man bliver overvægtig.
- Her kan vægten i barndommen muligvis spille en rolle i forhold til, hvornår man kommer i puberteten, siger Anders Juul.
Det kræver nemlig en vis fedtmasse, før puberteten starter. Derfor går børn, der er underernærede også senere i puberteten.
- Således kan overvægt i børneårene hænge sammen med både lavere social status såvel som tidligere pubertet, siger han.
I undersøgelsen har forskerne også medregnet barnets BMI, da barnet er syv år som en faktor, hvilket ikke så ud til her at ændre resultaterne.
Derfor er alle forklaringerne indtil videre spekulationer.
- Det er velbegrundede spekulationer, men det bliver nok umuligt at sige endeligt, hvad der er forklaringen på, at vi ser en sammenhæng mellem familieforhold og pubertet, siger Anders Juul.