Stor undersøgelse: HPV-vaccinerede kvinder får markant færre forstadier til kræft

Vaccinen beskytter bedst, hvis du får den før din seksuelle debut, viser skotske tal.

Hvis din årgang blev tilbudt HPV-vaccinen som 12-årige, har du markant lavere risiko for celleforandringer i livmoderhalsen.

Der er 80 procent færre, der får alvorlige celleforandringer, når de er en del af en HPV-vaccineret årgang.

Det er konklusionen i en stor skotsk undersøgelse, som blev offentliggjort i nat.

- Det er nogle flotte fald, vi ser i Skotland. De bekræfter, at vaccinen virker, og at den virker bedst, hvis man bliver vaccineret inden den seksuelle debut, siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder for afdelingen for vaccineforebyggelige sygdomme på Statens Serum Institut.

Siden 2008 har Skotland, meget lig Danmark, tilbudt gratis HPV-vaccination til alle piger, når de fylder 12 år. Det har de, fordi den seksuelt overførte HPV-infektion kan give celleforandringer, der i sidste ende kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Ved at vaccinere forventer forskerne, at færre kvinder i fremtiden vil få den alvorlige kræftsygdom.

Ikke-vaccinerede kvinder beskyttes også

Forskerne har set på data fra over 138.000 skotske kvinder fra årgangene født fra 1988-1996.

Kvinder født i 1988 blev ikke tilbudt vaccinen som 12-årige. Den var nemlig ikke en del at vaccine-programmet, da de fyldte 12 år.

Pigerne født i 1995-96 har derimod fået tilbudt vaccinen, og flertallet tog også imod den.

Kvinderne i undersøgelsen havde alle fået taget en celleprøve i livmoderhalsen som 20-årige. Det havde de fået for at sikre, at de ikke havde alvorlige celleforandringer i livmoderhalsen. Det er celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft.

Det viste sig, at de piger, der var født i 1995-96, og altså var i en årgang, der havde fået tilbudt vaccinen som 12-årige, havde markant færrest celleforandringer.

Pigerne født i 1995-96, som ikke var vaccineret, har også færre celleforandringer end pigerne født i 1988.

- Det skyldes noget, der kaldes flokimmunitet. De ikke-vaccinerede piger har en lavere risiko for at blive smittet med HPV, fordi de vaccinerede piger ikke spreder sygdommen, som derfor bliver mindre hyppig generelt, siger Palle Valentiner-Branth.

Vaccinen virker også i Danmark

I Danmark har man også konstateret, at HPV-vaccinen begynder at virke.

- Vi har set i Danmark, at antallet af celleforandringer påvist ved egen læge er faldende, siger Palle ValentinerBranth.

Men trods de opløftende resultater i både Danmark og Skotland er det stadig svært at fastslå, hvor mange kvinder der har undgået livmoderhalskræft på grund af vaccinen.

- Der går lang tid fra HPV-infektion til at man udvikler celleforandringer og ultimativt livmoderhalskræft. Jeg forventer, at der på et tidspunkt kommer tal, som bekræfter, at vaccinen også beskytter mod livmoderhalskræft, men der er naturligt lange udsigter, siger Palle Valentiner-Branth.

I dag rammes cirka 400 danske kvinder hvert år af livmoderhalskræft. 100 kvinder dør af sygdommen om året.