Svie, kløe og rødmen: Plaster skal erstatte ubehagelig allergitest

Forskere har netop fået 5,6 millioner kroner til at udvikle et plaster, der skal være hurtigere og mere effektiv end priktesten.

Forskerne bag InstaPatch håber på at kunne lave et kommercielt produkt i 2022. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis næsen løber eller øjnene klør, kan det være tegn på allergi.

Om det er allergi kan afgøres med en blodprøve eller med en priktest. Her prikkes huden med en lille nål med allergen, som er et stof, der kan frembringe allergi. Når allergenet er i huden, afventer man en allergisk reaktion i form af rødmen og hævelse.

Det nye forskningsprojekt, InstaPatch, der netop har modtaget 5,6 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond, vil gøre op med den traditionelle priktest.

Testen skal erstattes med et lille plaster på størrelse med en tommelfingernegl.

Plaster gavner børn

- Visionen er simpelthen, at man får et plaster på, som man trykker på huden, og så kan man måle, hvor allergisk man er, siger Stephan Sylvest Keller, der er forsker på projektet og lektor på Institut for Mikro- og Nanoteknologi på DTU.

Den nuværende priktest kan kun måle, om man er allergisk eller ej. Med InstaPatch håber forskerne også på at kunne finde ud af, hvor allergisk patienten faktisk er over for alt fra pollen til hvepsegift.

- I dag fortæller sygeplejersken dig, om du er allergisk eller ej. Det er baseret på størrelsen af pletten på huden. Plasteret skal fjerne den binære måde at tænke på. Du får simpelthen at vide, hvor allergisk du er, siger Stephan Sylvest Keller.

Han forklarer, at plasteret især bliver gavnligt for personer med kronisk allergi og børn. Det kan nemlig hurtigt tage lang tid og kræve mange prik med nålen, når man bliver testet med den nuværende priktest.

- Forestil dig et treårigt barn, der skal sidde stille så længe. Det er svært. Forhåbentlig kan man teste cirka fire til seks allergener med plasteret på ti minutter i alt.

Gør mindre ondt

Det nye plaster burde være mindre smertefuldt end priktesten, fordi det ifølge Stephan Sylvest Keller virker mere overfladisk på huden end den oprindelige priktest. Og så fylder det mindre på armen.

Men helt præcist hvordan InstaPatch kommer til at virke, kan Stephan Sylvest Keller ikke afsløre så meget om endnu. Forskerne bag InstaPatch er nemlig i gang med at søge om patent på deres opfindelse.

De håber at kunne lave et kommercielt produkt i 2022, som kan bruges af de fleste læger til at teste deres patienter for allergi allerede på lægeklinikken.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem DTU Nanotech, DTU Food, Gentofte Hospital, Malmö University og Cardiff University. Udover DFF er projektet også støttet af Leo Fonden og Copenhagen Center for Health Technology.