Swipe bare til venstre: Singlekvaler forsvinder med alderen

Singler bliver mere tilfredse med livet, jo ældre de bliver, viser tysk undersøgelse.

Færre ældre end unge føler sig uønsket alene, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil. (© Austin Neill/Unsplash)

Glem idéen om singlelivet som ynkeligt og træls.

Aldrig har det været mere tilfredsstillende at være single, og det bliver kun bedre, jo ældre du bliver.

Det er i hvert fald resultatet af en ny tysk undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Gerontology.

Resultatet bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt mere end 6000 tyskere i alderen 40-85 år, der fire gange i perioden 1996-2014 blev spurgt om, hvor tilfredse de var med deres samlivsstatus. Af naturlige årsager har der været udskiftninger i testgruppen over årene.

Blandt de modne tyskere var den generelle tilfredshed med singlelivet i 2014 højere end i 1996. Og blandt dem, der forblev single, mens undersøgelserne stod på, var der udtryk for større og større tilfredshed, som årene gik.

En del af forklaringen skal findes i den samfundsudvikling, de modne singler har været vidne til det sidste halve århundrede, forklarer Anne Leonora Blaakilde, der er lektor ved Center for Sundhedsfremme på RUC med speciale i Kulturgerontologi:

- Mens de voksede op, er singlelivet gået fra at være skamfuldt til at være noget 'powerful'. Og det kan have betydning for, hvordan man ser sin egen situation som ældre, siger hun.

Glæderne ved singlelivet til trods er der også en bagside ved at være ældre og enlig.

Enlige ældre lever kortere tid end gifte ældre. Specielt hos mændene står det skidt til, da de enlige i gennemsnit dør syv år tidligere end de gifte mænd.

Større livstilfredshed

Det tyske forskerhold bag undersøgelsen har ikke søgt at finde en forklaring på deres resultater.

Men meget kommer an på vores opfattelse af dét at være single i dag, forklarer Anne Leonora Blaakilde.

- Ligesom vi har ændret vores syn på skilsmisser, der engang blev anset som en katastrofe, har vi ændret vores syn på det at være single. Det er blevet mindre skamfuldt, siger hun.

- Og når man ikke føler, at man afviger fra normen, giver det en større livstilfredshed, forklarer Anne Leonora Blaakilde.

En livsstil der tiltaler flere

Én ting er, at den generelle opfattelse af singlelivet i samfundet har ændret sig. Men der er også ydre faktorer, som spiller ind på tilfredsheden, forklarer Anne Leonora Blaakilde.

- Vores stigende velstand har jo givet os langt bedre muligheder for at bo for os selv og kunne finansiere os selv - både for mænd og kvinder, siger hun.

- Og når de materielle og fysiske rammer er på plads, lærer vi at sætte pris på ting som, hvornår man vil op om morgenen, og hvordan toiletrullen skal hænge, siger Anne Leonora Blaakilde.

En livsstil, der tiltaler flere og flere danskere, vurderer Anne Leonora.

Over halvanden million danskere lever ifølge Danmarks Statistik alene, og det er det højeste antal, siden opgørelserne startede.

Men det er ikke ensbetydende med, at der er over halvanden million singler i Danmark, som DR-programmet Detektor faktatjekkede i 2017.

Fri for sygdom og svækkelse

En anden faktor, som Anne Leonora Blaakilde peger på, er, at modne singler slipper for at skulle forholde sig til en andens sygdom og svækkelse, efterhånden som tilværelsen lakker mod enden.

Og det kan for nogle ses som en befrielse.

Anne Leonora Blaakilde har lavet feltarbejde blandt ældre kvinder og mænd på Costa Del Sol. Her hørte hun et modent venindepar diskutere, hvorfor en tredje veninde dog ville flytte sammen med en mand.

"Hun risikerer jo snart at skulle skifte hans ble," husker Anne Leonora Blaakilde, at den ene sagde til den anden.

- For par, der har boet sammen i mange år, er det godt at kunne deles om den større omsorgsbyrde, siger Anne Leonora Blaakilde og fortsætter:

- Mens dem, der har været single i mange år, godt kan finde på at sige: “Ej, det gider jeg fandme ikke involvere mig i”, siger hun.

Singlemænd dør tidligere

Helt rosenrødt er livet som single oppe i årene dog ikke altid - specielt ikke for modne mænd.

Enlige mænd lever i gennemsnit syv år kortere end gifte mænd. Det viser en undersøgelse foretaget af Forum for Mænds Sundhed.

Den kortere levetid skyldes blandt andet, at mænd er mindre opmærksomme på sygdomstegn, forklarer Astrid Højgaard, ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital.

- Enlige mænd mangler én, der kan gøre dem opmærksomme på et modermærke eller en slem hoste og opfordre dem til at gå til lægen, siger hun.

- Der er ingen tvivl om, at mænd drager størst nytte af et parforhold. Dødelighedsstatistikken taler sit tydelige sprog, siger Astrid Højgaard.

Enlige kvinder dør ifølge dødelighedsstatistikken cirka 3,5 år tidligere end gifte kvinder.