Sydafrikansk virus er landet i Danmark: Bliver det et problem for vores vacciner?

Nye virus-varianter kan betyde, at vacciner får en svækket effekt, men ikke i bekymrende grad.

Selv hvis det bliver nødvendigt med nye vacciner, vil det tage kortere tid at udvikle, fordi vi nu har mere erfaring med coronavacciner. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

En sydafrikansk coronavirus-variant med navnet B1351 er landet i Danmark.

Indtil videre er den påvist hos tre danskere, og et af de store spørgsmål er nu, om vores nuværende vacciner virker lige så effektivt mod den nye variant.

Ifølge flere medier - heriblandt The New York Times, Berlingske og The Guardian - viser mindre forsøg, at den sydafrikanske variant kan blive en udfordring for vaccinerne.

I én ny undersøgelse kan forskere se, at den sydafrikanske variant i en lille, men betydelig grad er resistent overfor de antistoffer, som kroppen danner, når den har været smittet med covid-19.

Det kan betyde, at personer, der har haft covid-19, kan blive smittet igen på trods af antistoffer i kroppen.

Samtidig kan den sydafrikanske variant påvirke, hvor godt de nuværende vacciner virker.

- Det kan måske blive en udfordring i forhold til, hvordan virusset vil reagere på en af de vacciner, vi allerede har udviklet.

Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet.

Men før vi frygter, at vaccinerne bliver ubrugelige mod den sydafrikanske variant, er der en række forbehold som skal tage med i ligningen.

Kun testet i laboratoriet

For det første er undersøgelsen lavet i et laboratorie.

Der er forskel på, hvordan antistoffer og virus reagerer i et laboratorie og i kroppen.

I forsøget har forskerne kun testet, om den sydafrikanske variant er mindre følsom overfor antistoffer.

Men i din krop er det ikke kun antistoffer, der arbejder mod et virus. Det gør også mange andre molekyler.

Det fortæller Karen Angeliki Krogfelt. Hun er professor (MSO) ved Roskilde Universitet, hvor hun blandt andet forsker i antistoffer.

- Din krop laver hele tiden masser af molekyler, der skal beskytte dig og holde dig rask, siger hun og fortsætter:

- Når du modtager en vaccine, danner du ikke kun antistoffer. Du giver et ‘spark’ til hele immunsystemet, der forbedrer det samlede forsvar mod et virus. Det samlede forsvar spiller også en stor rolle i spørgmålet om, vaccinerne virker lige så godt mod nye varianter som mod det oprindelige coronavirus, siger hun.

Et værn mod resistente virus

I dit immunsystem er et af kroppens vigtigste værn de smarte T-celler.

T-cellerne er særlige hvide blodlegemer, der er afgørende i immunsystemet, når et virus skal bekæmpes.

Med de to vacciner fra Moderna og Pfizer-BioNTech, der er på det danske marked i dag, starter vaccinen også en respons hos T-cellerne, så de også hjælper i kampen mod virusset.

- Hvis vi får varianter af coronavirusset, der er resistente over for antistoffer, har vi i Danmark vacciner, der derfor også giver et respons hos T-celler som et forsvar, siger Allan Randrup Thomsen.

Derfor vil en variant af virusset, der ikke kan bekæmpes så effektivt med antistoffer, muligvis ikke være et stort problem med de vacciner, vi har på nuværende tidspunkt, fordi en vaccineret person bekæmper virusset på flere forskellige måder.

Ny variant reagerer lidt anderledes på vaccine

Der er ikke mange forsøg, der har forsøgt at undersøge, om vaccinerne dur til at bekæmpe de nye varianter af corona-virusset ligeså effektivt, som de bekæmper det 'oprindelige' corona-virus.

Et af de få forsøg, der er, er lavet af amerikanske forskere. Her har de testet antistofferne i blodet fra 20 vaccinerede personer.

Forskerne opdagede, at den sydafrikanske variant i mindre grad blev påvirket af antistofferne end de oprindelige varianter af covid-19.

Det kan betyde, at den sydafrikanske variant er en lille smule resistent overfor antistofferne, der produceres ved en vaccine. Det er i hvert fald resultaterne i laboratoriet.

- Ud fra de nye resultater er jeg ikke bekymret for, at den nye variant kan stå i vejen for vores vacciner, Karen Angeliki Krogfelt.

Allan Randrup Thomsen er dog en anelse mere forbeholden.

- Anitstofferne er den første linje af forsvar, når immunsystemet møder et virus. Så den reducerede effekt af antistofferne er bekymrende, siger han og fortsætter:

- Varianterne muterer og ændrer sig hele tiden en smule. Så det kan udvikle sig til en mere kritisk situation i forhold til vaccinerne på længere sigt, hvis der kommer nye varianter, der har endnu flere kritiske mutationer.

Det kan nemlig potentielt svække effekten af vaccinerne endnu mere.

Der skal flere mutationer til

Når et virus hopper over i en ny person, muterer det for at tilpasse sig miljøet i den nye krop. Virus muterer altså hele tiden.

Men skal der mange mutationer til for, at virus bliver til nye varianter, som vores vacciner ikke har en effekt imod.

Det mener Karen Angeliki Krogfelt.

- Min vurdering er, at coronavirusset skal ændre sig markant, og det skal nærmest være en ny type virus for, at vaccinerne er ubrugelige, siger hun.

Moderna, der står bag en af vaccinerne på det danske marked, undersøger nu, om vi fremover skal have tre doser af vaccinen. I dag får man to doser. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Men nye varianter af virusset kan dog påvirke vaccinernes beskyttelse.

- I stedet for en beskyttelse på 95 procent, som vi kender fra vaccinerne i Danmark i dag, tror jeg, at nye varianter kan gøre, at vaccinerne måske giver en lavere beskyttelse, siger Karen Angeliki Krogfelt.

Ikke et uløseligt problem

Det er Allan Randrup Thomsen enig i.

- På nuværende tidspunkt giver den sydafrikanske variant ikke uløselige problemer i forhold til vacciner, siger han.

Hvis vi løber ind i varianter af virusset i fremtiden, som vaccinerne ikke kan beskytte os tilstrækkeligt imod, er vi heldigvis ikke helt på bar bund, når der skal laves 'nye' vacciner.

- Hvis det scenarie opstår, kan vi lave vacciner, der er lidt anderledes end de oprindelige vacciner, der vil kunne hjælpe, siger han og fortsætter:

- Vi starter altså ikke helt forfra, for vi har nu erfaring med coronavirusset og formodentlig også en hurtigere godkendelsesprocess. Faktisk har Moderna allerede meldt ud, at de er i gang med at foregribe denne udvikling, men det vil stadig være et betydeligt tilbageslag for Danmark, hvis de meget smitsomme varianter spreder sig i Danmark.

Moderna undersøger nu, om en tredje dose skal i spil. I dag skal du have to doser.

Den tredje dose skal hjælpe med at bekæmpe fremtidige, nye varianter, der er udviser immunitet overfor antistofferne i vaccinen.

Du kan høre meget mere om corona-vacciner og nye virus-varianter i DRs vaccine-podcast 'Stikket dybere'.