Tættere på kunstige lunger: Se 3D-printet væv trække vejret

Det vil ikke undre mig, hvis vi snart kan operere kunstige blodårer ind i mennesker, siger dansk forsker.

Udover blodårer til lunger har forskerne også brugt den nye teknik til at lave dele af en muse-lever (screenshot fra YouTube). (© Rice University)

Det kan lyde som noget fra en Sci-Fi-fortælling, men forskere er nu et skridt tættere på at 3D-printe organer, der er 100 procent kunstige - og som en dag kan indopereres i mennesker.

Forskere fra George R. Brown School of Engineering fra Rice University i Texas har nemlig udviklet kunstige blodårer lavet af en gel, der består af materialet resin.

Forskerne kan 3D-printe med materialet, og når de efterfølgende belyser det med UV lys sker 'photopolymerization'. Det giver blodårer lavet af fast plastik, der er blevet printet i lige den form forskerne ønsker. Forskningen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.

- Det er meget spændende resultater, og det er ikke blevet gjort før på den her måde. I forhold til blodårer er man kommet rigtig langt i forskningen, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis man snart begynder at indoperere kunstige blodårer i mennesker på forsøgsbasis, siger Eva Arnspang Christensen.

Hun er lektor på Institut for kemiteknik, bioteknologi og miljøteknologi ved Syddansk Universitet. Hun arbejder også med at udvikle kunstige blodårer, men hun er ikke en del af det nye forskningsprojekt.

Se vævet i aktion i videoen fra Rice University.

Gel og UV-lys laver blodåre

Der har tidligere været store problemer, når forskere har forsøgt at skabe kunstigt væv.

Det bliver forklaret i en video fra Rice University, at det har været svært at lave blodåre-arkitektur, der kan laves i et blødt materiale, som blodceller kan leve i.

- Det har været en udfordring indenfor feltet i årtier, bliver det forklaret i videoen.

Men nu har forskerne altså udviklet en hydrogel, der størkner, når UV-lys rammer den. Det gør det nemmere at printe blodårer, så de passer til et bestemt formål.

I forskningsprojektet har forskerne lavet blodårer, der ligesom levende væv, omkranser en lille, kunstig pose luft, der fungerer som en lunge.

Det hele er på størrelse med en mønt, men det har givet store resultater alligevel.

- Forskerne har nemlig sendt blodceller uden oxygen ind i årene, forbi luftposen og ud igen. Og her kan de se, at blodcellerne optager oxygen fra posen - præcist som det fungerer ved en almindelig lunge, siger Eva Arnspang Christensen.

Det løser altså årtiers problem.

- Det hele er lavet af hydrogel, så det kan formes helt specifikt. Det har jeg simpelthen ikke set før, siger hun.

Derudover har forskerne også lavet kunstigt lever-væv til mus med teknikken.

- De har lavet væv med ægte blodårer i et hydrogel-skelet. De har tilføjet raske leverceller i hydrogelen tæt ved blodårerne, og indopereret det i en mus, som har en syg lever. Her kan de se, at levercellerne godt kan leve i skelettet, siger Eva Arnspang Christensen.

- Leveren er et kompliceret organ at lave, så det er flot lavet med teknikken.

Skal testes på større dyr

Eva Arnspang Christensen tror bestemt, at det en dag bliver muligt at indoperere kunstige blodårer i mennesker.

- Jeg tror sagtens, at blodårerne kan bruges til at lave væv til for eksempel en kunstig menneskelunge. Men det skal selvfølgelig testes yderligere på store dyr, som for eksempel grise, der minder størrelsesmæssigt om et menneske og har samme dimension på lungen, siger hun.

Og kunstige organer til mennesker er kærkomment.

- Den løsning, vi har i dag, er gennem organdonation, men patienter kan vente længe på et nyt organ. Desværre også så længe, at det til sidst er for sent, siger hun.

Hun forsker selv i udviklingen af kunstige organer, og hun mener, at fremtiden ser lys ud for forskningen.

- Forskningen er kommet langt med alt fra forskellige former for mulige kunstige blodårer til kunstige knogler. Det her et godt bud på, hvordan man kan lave en del af en kunstig lunge, siger hun.

FacebookTwitter