Tager Hollywood fejl? Sådan så vikingerne ud i virkeligheden

Serier og film giver et mere barskt billede af vikingerne.

Her er en af karakterne fra tv-serien Vikings. Hun går her med pels, men det har vikingerne højst sandsynligt ikke gjort. Deres tøjstil var ikke så barsk og primitiv, fortæller danske ekspert. (© A&E TV NETWORKS / Scanpix)

I tv-serien Vikings på Netflix følger man en række vikinger, da de begynder at plyndre langs Englands kyst.

De fleste af vikingerne i serien er både blonde, muskuløse og har tatoveringer. Mændene er kronragede i siderne, men med langt hår på toppen af hovedet, der er flettet. De har skæg, og så går de med store pelse fra ulv og bjørn.

Og selvom serieskaberne ikke tager helt fejl, har de alligevel taget sig nogle friheder, fortæller Peter Pentz, der er museumsinspektørNationalmuseet, hvor han tager sig af vikingeudstillingerne.

- Der findes en engelsk kilde fra Vikingetiden, som beskriver, at vikingerne havde langt pandehår, men raget glat helt op i nakken. Sådan ser de i hvert fald ikke ud i det af serien, jeg har set, siger han og fortsætter:

- Som udgangspunkt ved vi faktisk meget lidt om mange af de her ting. Vikingerne havde ikke selv en skriftlig kultur, så vi har kun nogle få skriftlige kilder fra de folkefærd, der mødte vikingerne. Det er altså deres beskrivelser og så nogle få afbilledninger fra vikingerne, vi får vores viden fra - og det skal vi nok være lidt skeptisk overfor.

Uvist om de havde tatoveringer

De muskuløse vikinger i serien - eksempelvis hovedpersonen Ragnar Lodbrok og hans bror Rollo - er prydet af tatoveringer.

Men faktisk ved vi slet ikke, om vikingerne brugte den form for udsmykning af kroppen, fortæller Peter Pentz.

- Man har fundet nåle, der sagtens kunne være brugt til at tatovere med, men de kan også have været brugt til mange andre ting. Vi har ikke nogen konkrete beviser for, at de havde tatoveringer, siger han og fortsætter:

- Vi ved dog, at de udsmykkede sig med farver i ansigtet - altså en form for make-up. Det gjaldt både kvinder og mænd.

Hvornår de bar make-up, er forskerne usikre på. Men sikkert i ceremonielle sammenhænge og når de drog i krig.

- De har nok brugt en form for krigsmaling. Der er fundet kranier, hvor der er filet riller i tænderne. Riller, der nok har været fyldt med farve, så de så uhyggelige ud, når de blottede tandsættet, siger han.

En af hovedpersonerne i Vikings, Ragnar Lodbrok, har tatoveringer i ansigtet og på kroppen. Men det er faktisk uvist, om vikingerne overhovedet havde tatoveringer. De har dog udsmykket sig med farver, der kunne vaskes væk. (Foto: A&E TV NETWORKS/ Scanpix)

Gik mere sofistikeret klædt

Flere af vikingerne i serien går rundt med grove store pelse, når det er koldt. Men det har de nok ikke gjort i virkeligheden. I hvert fald ikke eliten.

- Ligesom vi gør det i dag, udtrykte vikingerne deres identitet gennem deres påklædning. Det var en meget vigtig markør dengang. Eliten og krigerne var ret sofistikerede, og når de gik rundt med pelse, har de været ordentligt tilskårede, smarte og elegante. De har ikke set ud som vildmænd. Tværtimod har de sat pris på kostbare klæder, siger Peter Pentz.

Kvindernes dragter i serien rammer dog nogenlunde præcist. Selvom moden selvfølgelig skiftede over tid.

- Kvindedragterne bestod af en underkjortel med en kjole over. Kjolen blev spændt fast med to store ovale spænder, der var udsmykkede. Allerede under Harald Blåtand blev kjolerne dog umoderne, siger han og fortsætter:

- Især de danske vikinger blev inspireret af moden mod syd i det kontinentale Europa. Her gik kvinder i kjoler, der ikke blev holdt oppe af spænder. De blev derfor udfaset på et tidspunkt. Med andre ord ændrede moden sig gennem de 300 år, vikingetiden varede.

De ildelugtende nordboere

Selvom Ragnar Lodbrok og hans krigere ofte bliver dækket af mudder og blod i serien, når de kæmper, ser de for det meste ret velsoignerede ud.

I virkeligheden gik vikingerne dog nok lidt mindre op i personlig hygiejne.

- Araberen Ibn Fadlan beskriver vikingerne som beskidte og ildelugtende, fordi de kun går i bad en gang om ugen. Araberne havde nok en anden standard, fordi de vaskede sig inden bønnen - altså flere gange om dagen, siger Peter Pentz.

Der er da også noget, der tyder på, at vikingerne kun havde én ugentlig badedag - nemlig lørdag.

- Sprogforskere peger på, at lørdag betyder den dag, man vasker sig. De har altså nok ikke badet så ofte.

Vi ved, at vikingerne havde skæg. Men nok ikke som på billedet her fra Vikings. På afbildninger fra Vikingetiden er skægget nemlig ofte flettet og med smykke eller hårspænder i. Her er det et mere moderne fuldskæg. (Foto: A&E TV NETWORKS/ Scanpix)

Var lavere, havde dårligere tænder og slidgigt

Vikingerne bliver ofte fremstillet som høje, muskuløse mænd og kvinder. Og selvom de var højere end befolkningen i de lande, de plyndrede, var de stadig lavere, end vi er i dag.

- Vikingerne var høje for deres tid, men altså ikke sammenlignet med i dag. De var ikke de her kæmper. De var nok heller ikke muskuløse som bodybuildere, men det krævede selvfølgelig kræfter at svinge et sværd, ro i timevis og gå i krig, siger Peter Pentz.

Vikingerne var dog andet end krigere.

Først og fremmest var de bønder - og ifølge Lasse Sørensen, der er forskningsleder på Nationalmuseet, døjede de både med dårlige tænder og slidgigt.

- Det meste af tiden var de bønder. Det sled på deres kroppe, og mange af dem havde slidgigt. Desuden havde de dårlige tænder sammenlignet med i dag, siger han.

Facebook
Twitter