Lige nu er det højsæson for spritkørsel. Det er både ulovligt og farligt. Alligevel vælger flere at starte bilen, selvom de har for meget alkohol i blodet.
Når du drikker alkohol, bliver hjernen påvirket på forskellige måder. Det er individuelt, hvor hårdt alkoholen rammer, og hvor påvirket man bliver.
Faktorer som mad og medicin spiller også en rolle, og nogle gange kan alkoholen mærkes mere end andre gange.
Men generelt får du dårligere syn, langsommere reaktionsevne og problemer med at opfatte flere situationer samtidig.
Her kan du få en idé om, hvordan alkoholen påvirker dig.
Lang tid om at reagere
Jo højere promille du får, desto længere tid bliver du om at reagere i farlige situationer. Der er lavet flere eksperimenter gennem tiden over, hvor meget ens reaktionstid stiger.
Et britisk studie fra organisationen Transport Research Laboratory kom frem til, at reaktionstiden stiger med cirka 12 procent ved promillegrænsen for at køre bil. I Storbritannien er grænsen på 0,8.
Men generelt er det forskelligt fra person til person, hvordan evnen til at reagere bliver påvirket.
Kører du 80 km/t vil bare et halvt sekund betyde mere end 10 meters forskel.
Test din egen reaktionsevne her. Det skal dog nævnes, at du naturligvis ikke kan sammenligne denne lille test med at køre bil.
Du får tunnelsyn
Allerede inden du får en promille på 0,5, som er grænsen for at køre bil, kan dit syn blive påvirket i mindre grad. Dine øjne begynder ligeså stille at få svært ved at skifte mellem lys og mørke.
Jo fuldere du bliver, desto sværere bliver det at fokusere. Du får tunnelsyn, som du kan se her på billedet. Også her er udviklingen meget forskellig fra person på person.
- Det farlige er, at du som fuld ikke oplever, at dit syn ændrer sig. Du lægger ikke mærke til, at det sker, siger Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Tryk her og få en idé om, hvordan dit syn ændrer sig, når du bliver fuld.
Svært at opfatte flere situationer
I trafikken skal du holde øje med blandt andet modkørende, vejskilte, fodgængere og trafiklys. Det kræver, at du kan koncentrere dig om flere situationer på én gang.
- Det bliver du simpelthen dårligere og dårligere til, desto fuldere du bliver, siger Morten Grønbæk, alkoholforsker og professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.