Test dine fordomme: Er du mindre tiltrukket af folk med dialekt?

Gamle, grimme og dårligt uddannede. Lyt til fire dialekter og få testet om du har de samme fordomme, som andre har.

Østsjællandsk, morsingmål, lollandsk, tåsingsk, ommersysselsk og fjoldemål. Forskere har inddelt de danske dialekter i 32 kategorier (cirka). (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

Hvert år op til september begynder den store danske folkevandring. De unge rejser ud fra provinsen og valfarter ind til “storbyen” for at studere.

Med sig tager de dialekterne, og på på det indre Østerbro kan man høre alt fra vendelbomål til synnejysk blomstre op.

Skulle man tilhøre en af de stakler, der får sig forvildet til storbyen, kan man næsten være sikker på mindst en enkelt gang at blive tvunget til at overhøre en bemærkning a la: “Seriøst, hvor mange jyder tror de, der kan være i København?”.

Dialekt-danskerne er et jaget folk. Ganske vist kan en århusianer til nød accepteres, men med den harboørske eller bornholmske dialekt må man som minimum forvente mildt mobberi.

For med dialekter følger ofte fordomme. Hvad end vi vil kendes ved det eller ej.

- Jeg tænker jyde. Meget jyde. Så han kommer lige herned, siger en af de kvindelige deltagere i programmet “Mød dit urmenneske” på DR.

Og vupti, så røg jyske Jack og hans jyske dialekt nederst på rangordenen over, hvem hun var tiltrukket af.

- Undersøgelser viser, at vi har nogle fordomme, som vi hæfter på dem, der taler med dialekt. De bliver ofte opfattet som gamle, snæversynede, uuddannede og ikke alt for kloge eller pæne, siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Alle dømmer alle

Til gengæld bliver folk med dialekt vurderet til at være venlige, hjælpsomme, pålidelige og god til at holde styr på deres økonomi.

- Det gælder ikke kun, når københavnerne skal vurdere jyder. Det gælder også koldingensere, der skal vurdere fynboer, siger Michael Ejstrup.

Dem vi er mest tiltrukket af, er dem, der lyder som os selv og københavnerne.

- Hvis folk fra Herning hører en fra Brande, er de ikke så kritiske, fordi de lyder meget som dem selv. Det er ofte dem, der bor inden for 20-30 kilometer fra os selv, vi bedst kan lide at høre på, siger Michael Ejstrup.

Og så er der altså københavnerne. Som Victoria du kan høre i klippet herunder. Hun kommer fra Østerbro. Præcis, hvad det er, der definerer Victorias tale og de københavnske stemmer, vi godt kan lide, er ifølge Michael Ejstrup svært at sætte på formel.

Men det hænger formentlig sammen med, at det oftest er dem, vi hører på, når vi tænder for TV Avisen på DR1 eller Go’ Morgen Danmark på TV2.

- Når vi hører fra de almindelige “danskere”, er det som regel københavnerne, vi hører fra. Og det er blandt andet mediernes skyld, siger Michael Ejstrup.

En københavner forbindes blandt andet med at være ung, smart og veluddannet. Til gengæld bliver de i undersøgelser også betegnet som værende uvenlige, uhjælpsomme og økonomisk uansvarlige.

Alligevel er det altså dem, mange af os er mest tiltrukket af.

Du er kønnere, hvis du tier stille

Ifølge Michael Ejstrup rækker vores fordomme om dialekter et godt stykke tilbage i tid.

- Det er en kulturel ting. Bondens sprog er altid blevet ringeagtet af dem i byen. Det stikker 400-500 år tilbage, siger han.

Når det har taget så mange år at opbygge fordommene, tager det også lang tid at pille dem af os igen. Men det er noget, vi burde begynde at arbejde på, mener Michael Ejstrup.

- Fordomme om dialekt og andre sprog gav god mening, da vi var urmennesker og hurtigt skulle beslutte os for, om vi ville slås, løbe eller snakke med nye mennesker, men i dag er de utidssvarende, siger han.

I forbindelse med sin forskning i dialekter har Michael Ejstrup blandt andet talt med en ung kvinde fra Harboøre, der var flyttet ind til en større by.

Første gang hun var i byen, fik hun at vide, at hun burde tie stille. For så var hun kønnere.

- Der er ikke noget, der tyder på, at dialekterne forsvinder. Så hvis vi vil vores eget bedste, bør vi være glade for vores forskelligheder og værdsætte dem i stedet for at ringeagte forskellene og lade københavnerne styre og regere, som det passer dem bedst, siger Michael Ejstrup.

Facebook
Twitter