Tjek din creme og make-up for parabener: Det kan påvirke din babys fertilitet senere i livet

Drengebørn kan muligvis få dårligere sædkvalitet ved at blive udsat for parabener i mors mave.

Parabener er en gruppe af stoffer, som bruges til at hindre bakterievækst i blandt andet kosmetiske produkter. Nogle parabener er på EU's liste over stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. (© ColourBox)

Det kan være en god idé at kigge efter svanemærket, når du køber creme, solcreme, make-up eller andre kosmetiske produkter.

Så udsætter du nemlig ikke dig selv for parabener.

Parabener er en gruppe af stoffer, som bruges som konserveringsmidler i nogle af de kosmetiske produkter, som ikke har svanemærket.

Nu tyder det på, at drenge-babyer, som blev udsat for parabener, mens de var i mors mave, har en kortere anogenital afstand. Det vil sige afstanden mellem kønsorgan og anus.

Det viser en undersøgelse fra blandt andet Odense Børnekohorte på SDU og Odense Universitetshospital.

- Hvad det helt præcis har af betydning er usikkert. Men tidligere forskning peger på, at mænd, der har kortere afstand mellem de to, ofte har dårlige sædkvalitet og mindre testosteron i kroppen, siger Tina Kold Jensen.

Hun er professor på Farmakologi, Klinisk Farmaci og Miljømedicin ved SDU og forskningsleder i Odense Børnekohorte.

- Der er selvfølgelig taget højde for, hvor høje personerne er, og hvad de vejer. For jo større man er, desto længere er den anogenitale afstand også, fortsætter Tina Kold Jensen.

Forskere blev overraskede

I undersøgelsen blev 425 gravide målt for forskellige parabener i deres urin. Ved tre måneders alderen blev alle børn undersøgt og fik målt den anogenitale afstand.

De drenge, som var udsat for parabener, havde kortere anogenital afstand end normalt, mens pigerne havde længere end normalt.

- De gravide i undersøgelsen havde relativt lave koncentrationer af parabener i deres urin, og derfor havde vi ikke forventet at se en negativ påvirkning af deres børn. Så det var overraskende, siger Tina Kold Jensen.

Mens forskning tyder på, at en kort anogenital afstand hos mænd kan betyde dårligere sædkvalitet, er man mere usikker på, hvad en længere afstand kommer til at betyde for kvinder.

- Vi følger både drengene og pigerne til de bliver 18 år for at blive klogere på, hvad det her rent faktisk kommer til at betyde for dem senere i livet, siger Tina Kold Jensen.

Tjek dine produkter

Er du i tvivl om, hvorvidt der er parabener i de kosmetiske produkter eller plejeprodukter, du bruger, så kan du bruge app'en Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk til at hjælpe dig.

- Ellers skal du kigge efter, om der står noget med paraben på varedeklarationen, siger Tina Kold Jensen og fortsætter:

- Egentlig er det myndighederne, der skal sørge for, at vi ikke får alle mulige hormonforstyrrende stoffer ind i kroppen. Men som forbruger kan du også gøre noget selv, nemlig at købe svanemærkede produkter, som er anbefalet af Miljøstyrelsen.