Træt af at læse? Din hjerne er lige så glad for lydbøger og podcasts

Hjernen aktiveres på samme måde, uanset om du læser eller hører ordene i en historie.

Der er ingen grund til at være konservativ og dyrke læsning, bare fordi det er tradition, siger forsker. (© Colourbox)

Du har på et tidspunkt i dit liv sikkert hørt, at det er sundt at læse. Men hvis du ikke har lyst til at sidde med snuden i bøgerne, er der gode nyheder.

Ny forskning fra UC Berkeley viser nemlig, at ord aktiverer de samme områder i din hjerne - hvad end du læser eller hører dem.

- Du kan altså sagtens høre en podcast eller lydbog i stedet for at læse en bog. Det giver den samme aktivitet i hjernen. Men selvfølgelig kun hvis indholdet er det samme som i bogen, du ellers ville have læst, siger Kasper Boye.

Han er lektor i lingvistik ved Københavns Universitet og har blandt andet forsket i semantik og konsekvenserne af hjerneskade på grammatiske færdigheder.

Kasper Boye forklarer, at tolkningen af et ord eller en sætning er den samme i hjernen, uanset om vi læser det eller lytter til det.

- Det er for eksempel ligegyldigt for betydningen, om du hører eller læser ordet 'hund'. Det er de samme forestillinger om hund, der dannes inde i hovedet på dig, siger han.

Og nu har forskerne fra UC Berkeley givet et mere detaljeret indblik i hjernens aktivitet, når vi hører eller læser ord.

Ved at scanne forsøgsdeltagernes hjerne, når de henholdsvis læste eller hørte den samme historie, kunne forskerne kortlægge aktiviteten i hjernen. Og her så aktiviteten ud til at være identisk.

Fatma Deniz, der er en af forskerne bag undersøgelsen, forklarer, at den nye viden er vigtig for vores forståelse af, hvordan ords betydning behandles i hjernen.

- Vi skal bygge oven på den her viden, så vi bedre kan forstå sprogets bearbejdning i detaljer, hvilket en dag kan hjælpe folk, der har sproglige handikap, siger hun.

Der er fordele ved både læsning og lytning

Det er vigtigt at huske, at der er fordele ved både læsning og lytning, selvom et ord aktiverer de samme områder i hjernen.

Det forklarer Mikkel Wallentin, der er lektor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet med speciale i hjernens arbejde med sprog.

- Læsning har den fordel, at man let kan genlæse svære passager, mens det er vanskeligere at gøre, når man hører en tekst. Hørt tekst har den fordel, at man kan gøre noget andet samtidig. For eksempel køre bil. Derfor kan man indimellem optimere sit tidsforbrug bedre ved at høre tekster, siger han.

Han forklarer, at vi generelt skal være åbne over for, at forskellige medier hjælper os med at forstå information på forskellige måder.

- De forskellige medier har alle styrker og svagheder i forhold til at formidle viden. Vi skal bestemt ikke være konservative og dyrke læsning, bare fordi det er tradition, siger han og fortsætter:

- Da jeg var barn, læste jeg mange bøger. I dag ser børn videoer på Youtube. Begge kanaler har deres styrker og svagheder.