Tre sygdomme hvor graviditet virker som medicin

Fra sklerose til kræft. Nogle gange kan graviditet mindske eller forhindre sygdomme.

Ikke to graviditeter er ens. Nogle kvinder oplever at blive stærkere, mens det for andre er meget hårdt. (foto: colourbox)

Du vender dig i sengen. Den store mave er i vejen næsten lige meget, hvordan du ligger. På siden gør det ondt i hofterne. Der skal ikke mange minutter til på ryggen, før fødderne sover. Og på maven - ja, det er jo bare fysisk fuldstændigt umuligt.

Det er med andre ord hårdt at være gravid. Kroppen er under pres.

Men en graviditet er en kompleks størrelse, og læger har faktisk også opdaget, at den kan ændre sygdomsforløbet til det bedre for nogle sygdomme.

Her er tre eksempler på sygdomme, der måske kan mindskes eller undgås ved at have en baby i maven.

1. Sklerose

I Danmark lever omkring 16.000 mennesker med sklerose, og 2/3 af dem er kvinder.

Sygdommen, hvor immunsystemet angriber kroppens egne nerveceller, kan bl.a. føre til lammelse og synsforstyrrelser. Der findes ikke nogen helbredende behandling for sygdommen.

Men Morten Blinkenberg, overlæge på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshositalet, fortæller, at graviditet kan fungere som en form for naturmedicin:

- Man ser et klart fald i sygdomsaktiviteten, når en kvinde bliver gravid. Faktisk forsvinder op imod 75 procent af de såkaldte attaks, fortæller han.

Attaks er de perioder, hvor sklerosen blusser op, og der kommer nye symptomer. Og når der ikke er attaks, opleves sygdommen som at stå stille eller blive lidt forbedret.

Hvorfor sklerosen 'holder pause' ved man ikke præcist, men det har noget at gøre med den unikke situation, kroppen er i under graviditeten:

- Et foster er i en vis forstand fremmed for kroppen, så immunsystemet kunne aktiveres imod det. Men det bliver holdt nede, og det giver så en positiv bi-effekt for kvinder med sklerose, hvor immunsystemet netop er overaktivt, forklarer Morten Blinkenberg.

I tiden efter fødslen stiger risikoen for attaks, men Morten Blinkenberg fortæller, at den samlede effekt af en graviditet er positiv for kvinder med sklerose.

2. Brystkræft

Hver tiende kvinde i Danmark vil i løbet af livet få brystkræft. (Foto: christian Als © Scanpix)

Vil du mindske din risiko for brystkræft, er det ifølge professor Signe Borgquist fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital en god idé at få børn:

- Jo flere børn man får, desto mere falder ens risiko for at få brystkræft. Men hvor meget er de forskellige undersøgelser ikke helt enige om, fortæller hun.

Får du børnene tidligt, falder risikoen yderligere. Det samme gælder, hvis du ammer. Faktisk viser nogle undersøgelser, at risikoen for brystkræft falder fire procent for hver 12 måneder man ammer, fortæller Signe Borgquist.

Ligesom med sklerose findes der også en biologisk forklaring på, at brystkræftsrisikoen reduceres af graviditet:

- Man taler om, at der sker en modning af brystet: At det simpelthen ikke er helt færdigudviklet, før det har gennemgået en graviditet og en amning. Så man spekulerer i, at den modning, der foregår, simpelthen gør brystet mindre sensitiv overfor kræft.

3. Polycystisk Ovarie Syndrom

Omkring halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige. (Foto: JEANNE kORNUM © Scanpix)

Ifølge netdokter.dk har 5-10 procent af danske kvinder i den fødedygtige alder Polycystisk Ovariesyndrom, PCOS.

Sygdommen skyldes et forhøjet niveau af testosteron, og symptomerne kan bl.a. være øget hårvækst og nedsat fertilitet.

Alligevel lykkes det mange kvinder med PCOS at blive gravide. Nogle gange dog med hjælp fra en fertilitetsklinik.

Og på hjemmesider som fx min-mave.dk findes der beretninger fra nogle af disse kvinder om, at flere af symptomerne er forsvundet, når de står med den lille i armene.

Men ifølge Pernille Ravn, overlæge på Gynækologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, skyldes det ikke nødvendigvis graviditeten:

- Hormonbalancen bliver ofte mere stabil i 30-35 års-alderen - altså alderen hvor mange får børn. Og derfor oplever nogle kvinder, at deres PCOS bliver mindre udtalt i den alder, forklarer hun.

PCOS kan også forbedres af at man får en sundere livsstil. For eksempel af man spiser mere fornuftigt.

Hvis man så har været gravid, kan man jo let tro, at det var miraklet i maven, der forbedrede sygdommen, selv om årsagen i virkeligheden var fx en livsstilsændring:

- Jeg vil ikke afvise, at der kan være en mere direkte sammenhæng. Men det er ikke noget, jeg har set videnskabelige undersøgelser af, fortæller Pernille Ravn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk