Tysk mand dør, efter hans hund har slikket på ham

Manden blev indlagt med influenza-lignende symptomer.

(Arkivfoto) Selvom det gik grueligt galt for den tyske mand, behøver du generelt ikke at frygte hundens tunge. (© ColourBox)

Hunden er som bekendt menneskets bedste ven.

Og uanset om du er glad for de små kræ eller ej, så elsker hunde deres ejere og viser gerne glæde ved at slikke ejeren over det hele.

Men der kan måske være grund til at være påpasselig med at lade din hund gøre det.

Tidligere i år døde en 63-årig mand fra Tyskland, på grund af at hans hund havde slikket på ham.

Manden var tilsyneladende rask, da han pludselig døde efter kort tids sygdom. Derfor valgte en gruppe tyske læger at kigge nærmere på sagen.

De konkluderede, at manden døde, på grund af at han havde fået en infektion af en bakterie kaldet capnocytophaga canimorsus. Infektionen har han højst sandsynligt fået, efter at hans egen hund har slikket på ham. Hvor meget og hvor melder historien intet om.

Bakterien har tidligere været skyld i dødsfald, også i Danmark. Men normalt går det kun så galt som i dette tilfælde, hvis man har et svækket immunforsvar, fortæller Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet.

- Det er yderst sjældent, at man ser det her ved raske mennesker. Så det er svært at sige, hvorfor det helt præcist er gået så galt i det her tilfælde. Men hvis man får en infektion med den her bakterie, så kan den gå i blodbanerne og derfra kan det gå hurtigt, siger han.

Den tyske mand havde i tre dage haft influenza-lignende symptomer med feber og åndedrætsbesvær, inden han tog på hospitalet. Men trods behandling døde han efter bare et par uger på grund af blandt andet leversvigt.

Bakterien er almindelig i hunde

Selvom det er sjældent, man ser infektioner med c. canimorsus, så er det faktisk en bakterie, der er helt almindelig at finde i munden på hunde, og den kan også findes i katte, fortæller Peter Damborg, der er lektor på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

- Bakterien er blevet fundet i mellem 20 og 70 procent af hundes munde. Så det er en helt almindelig del af hundes mundhuleflora, siger han.

Ifølge Peter Damborg har man de seneste år fundet tegn på, at den variant af bakterien, man oftest finder i hundes mund, er anderledes, end den man ser give infektion hos mennesker.

- Det betyder ikke, at hunde ikke smitter mennesker, men den variant, der giver infektionen, er muligvis mere sjælden i hunde, end man hidtil har regnet med, siger han.

Inficerer gennem sår

Når mennesker alligevel får en infektion af bakterien, sker det oftest på grund af hundebid. Men i tilfældet fra Tyskland var manden ikke blevet bidt, og det var heller ikke muligt for de tyske læger at finde et tydeligt sår. Men bakterien kræver altså en vej ind i kroppen, forklarer Niels Høiby.

- Den kan ikke gå ind gennem huden, der skal være en eller anden form for sår. Men er der det, så kan den lave en infektion ligesom mange andre bakterier, siger han.

Ifølge undersøgelsen har man kun en gang tidligere set et eksempel på, at en rask person har fået en kraftig infektion med bakterien, uden der har været tydelige bide- eller kradsemærker.

Der er ingen grund til bekymring

Selvom sagen kan få det til at lyde, som om en hunds mund er noget af det farligste, der findes, så skal man ifølge Niels Høiby ikke gå og være nervøs for at blive slikket af hunde.

- Hvis man omgås hunde, er det svært at undgå, de slikker på en. Og du skal selvfølgelig heller ikke lade den slikke dig på et sår, også fordi hunde går og spiser ting, der ikke er så lækre. Men sandsynligheden for at få en infektion fra din hund er virkelig lille, siger han.

Det er Peter Damborg helt enig i, og han fortæller desuden, at fordelene ved at have hund generelt opvejer risikoen for en infektion.

- Der er lavet mange undersøgelser, der viser en masse fordele ved at have hund. Ens psykiske tilstand kan blive forbedret, og der er også flere fysiske fordele som for eksempel bedre blodtryk, siger han.

Undersøgelsen er blevet publiceret i European Report of Case Reports in Internal Medicine. Vær opmærksom på, at linket indeholder voldsomme billeder.