Ud med den klud: Så ofte bør du skifte karklud og viskestykker

Bakterier trives godt i sammenkrøllede klude.

Tommelfingerreglen lyder, at du skal skifte karkluden én gang om dagen. Men det afhænger af, hvad du bruger den til. (© Colourbox (fotocollage Søren Steenstrup Højen))

Den ryger jævnligt en tur over kogepladerne, køkkenbordet og spisebordet.

Karkluden er en af de største bakteriebomber i hjemmet.

Den er nemlig fyldt med madrester og kødsaft, som blandt andet kan indeholde salmonella og andre ubehagelige bakterier.

Dem kan du blive syg af, forklarer Michael René, der er lektor i fødevarevidenskab og underviser i rengøringskemi på Københavns Professionshøjskole.

- Det er især campylobacter, som folk bliver ramt af. Og det er faktisk en af de mere ukendte bakterier blandt danskerne. Men den findes i råt kød og kan altså ende i karkluden, siger han.

Campylobacter kan give en hidsig mave-tarminfektion med diarré, opkastning og feber.

Derfor er det vigtigt, at du ofte skifter karkluden ud.

- Det kommer an på af, hvor rent du bor, og hvor mange der bor samme sted. Jo flere I er, desto højere bør kravene være til hygiejnen. Men som udgangspunkt er tommelfingerreglen, at du skal udskifte karkluden en gang om dagen, siger han.

Kogende vand hjælper

Michael René bakkes op af Anne Grete Rasmussen. Hun er rengøringsekspert hos videncenteret Bolius og tidligere lektor og underviser i sundhed og hygiejne.

- Det afhænger af, hvor meget du bruger kluden, og hvad du bruger den til. Bruger du kluden til kødvarer, blod, fæces og opkast, bør du skifte den ud med det samme, siger hun.

Hvis du derimod blot tørrer kaffepletter eller krummer op, kan du nøjes med at skylle kluden med varmt vand og sæbe.

For at slå bakterierne ihjel kan du også hælde kogende vand ud over kluden.

- Kogende vand slår bakterierne ihjel. Men sørg for at skylle kluden med opvaskesæbe og vrid den godt op først, siger Michael René.

Hvis du vil være helt sikker på at få alt snavs og alle bakterier væk, bør du sende kluden en tur i vaskemaskinen på 60 grader.

Hæng kluden til tørre

Hvis du efterlader din klud sammenkrøllet, efter du har brugt den, skaber du et perfekt hjem for bakterier.

- Jeg har nogle gange været på besøg hos folk, der bare krøller kludene sammen, og så lader de dem ligge. Men hvis du ikke hænger kluden til tørre, fastholder du en masse væske - ofte i en lun temperatur. Det gør, at bakterierne trives og formerer sig, siger Michael René.

Derfor er det altid en god idé at skylle og vride kluden godt og så hænge den til tørre bagefter. Den kan for eksempel hænge på vandhanen.

Opvaskebørsten bør du desuden også vaske i sæbe og eventuelt kogende vand og bagefter lægge den til tørre.

Du kan også lægge den med i opvaskemaskinen, lyder det fra både Anne Grete Rasmussen og Michael René.

- Man skal bare lige være opmærksom på, at opvaskemaskinen kan være lidt hård ved de miljømæssige børster af træ og forskellige fibre, siger Michael René.

Coronatider: Skift viskestykker oftere, end du plejer

I modsætning til karklude, bruger de fleste ikke viskestykker til at tørre madrester op med. Derfor er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at skifte dem hver eneste dag.

Normalt kan du nøjes med at skifte dem nogle gange om ugen. Lige nu er det dog lidt anderledes.

Det nye coronavirus kan overleve på forskellige materialer og potentielt smitte, hvis du kommer i kontakt med det.

- I coronatider bør du skifte viskestykket dagligt, da vi jo rører ved det, siger Anne Grete Rasmussen.

For at undgå at røre for meget ved viskestykkerne i køkkenet, er det en god idé at have et håndklæde hængende. Det forklarer Michael René:

- Når jeg har været ude ved folk, har jeg oplevet, at mange ikke har et håndklæde hængende i køkkenet til at tørre fingre i. I stedet bruger de viskestykket til at tørre fingre i, og det skal man helst ikke, siger han.

Michael René runder af med at anbefale at købe hvide viskestykker, så du nemmere kan se, når der er skidt på dem.

På den måde kan man nemt se snavset og opretholde en høj hygiejne.

Facebook
Twitter