Ulykke efterlod 20-årige Joe forbrændt over hele kroppen: Transplantation giver ham nyt ansigt og nye hænder

Operationen tog 23 timer, og 140 fagfolk deltog i det risikable indgreb.

Joe DiMeos nye hænder og ansigt giver ham blandt andet mulighed for at opnå ansigtsmimik og følesans igen i hænder og ansigt. (Foto: NYU Langone Health © Scanpix)

I juli 2018 er amerikanske Joe DiMeo på vej hjem fra arbejde. Han har haft en nattevagt, og han er træt.

Så træt, at han falder i søvn bag rattet.

Han kører galt, og bilen ruller om på taget, hvor der går ild i den.

Joe DiMeo bliver reddet ud og kommer på hospitalet, hvor lægerne vurderer, at den 20-årige mand har fået alvorlige tredjegradsforbrændinger på 80 procent af sin krop.

Han ligger i koma i treenhalv måned, før han langsomt kommer til sig selv og opdager sin nye virkelighed.

Joe DiMeos øjenlåg er brændt bort, det meste af hans hud er brændt, og hans læber er væk. Størstedelen af hans fingre er desuden amputeret på grund af forbrændingerne.

I dag - kun to år senere - ser Joe DiMeos liv meget anderledes ud.

Nyt ansigt og nye hænder er sidste udvej

Efter flere måneder i koma, står Joe DiMeo foran et længere forløb, hvor kroppen skal genoptrænes, og han skal lære at leve med hænder, der på ingen måde fungerer som før.

Joe DiMeo på hospitalet efter ulykken. (Foto: handout © NYU Langone Health)

Hans syn er også hæmmet på grund af arvæv, der sidder foran øjnene.

Joe DiMeo gennemgår mere end 20 operationer, hvor lægerne forsøger at rekonstruere hans ansigt og hænder.

Men det er ikke nok.

Skaderne volder så mange problemer i hverdagen, at det vil være meget begrænset, hvor selvstændigt et liv han kan få.

En af løsningerne kan være transplantation i form af et nyt ansigt og nye hænder fra en donor.

- Det er meget avanceret kirurgi, der skal bruges til sådanne operationer. Der er lavet transplantationer med hænder og ansigt før, men det er første gang, at læger er lykkedes med at lave tre transplantationer på én gang, der er så store.

Sådan siger Peter Vester-Glowinski, der er 1. reservelæge på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.

Joe DiMeo før ulykken. (Foto: AFP PHOTO /Courtesy of NYU Langone Health © Scanpix)

Han forklarer, at transplantationer af ansigt og hænder er sidste udvej.

- Lægerne vil gå meget langt for at undgå den slags kirurgi, da det er store, risikable operationer, og patienten skal tage medicin resten af livet. Det er medicin, der vil undertrykke hans krops evne til at bekæmpe infektioner og kræftceller, siger Peter Vester-Glowinski og fortsætter:

- Derfor er det også fornuftigt, at de har afprøvet alle muligheder og har forsøgt at rekonstruere hans ansigt med over 20 operationer. Sommetider er det bare ikke nok for patienten.

Kun seks procent chance

Joe DiMeos chancer for en transplantation var fra starten små.

Donoren og modtageren skal nemlig have samme vævstype.

Men Joe DiMeo havde udviklet særlige antistoffer i sit væv, fordi han havde fået mange blodtransfusioner (blod fra en donor, red.), da lægerne behandlede hans brandsår.

Derfor var der kun seks procent chance for, at lægerne ville finde en donor til ham.

Derudover skal knoglestrukturer, hudfarve og køn også passe sammen.

Men det utrolige sker, da en ung mand i staten Delaware erklæres hjernedød. Han matcher Joe DiMeo, og donorens familie indvilliger i at lave transplantationerne.

Joe DiMeo ser dit nye ansigt for første gang fem uger efter operationen. (Foto: Screenshot fra video © NYU Langone Health)

Fra Joe DiMeo er ude for sin ulykke, til han har fået sin transplantation, går kun to år.

Medicinen øger risikoen for kræft

Men det er kun første forhindring, der er overstået.

Transplantationerne er nemlig meget risikable, og efter operationen er der stor risiko for, at Joe DiMeos krop afstøder ansigt og hænder.

Derfor skal han have medicin resten af sit liv.

Men medicinen er ikke uden risiko, for den øger risikoen for kræftsygdomme og infektionssygdomme.

Den første nogensinde, der fik transplanteret dele af et nyt ansigt, var franske Isabelle Dinoire i 2005.

11 år senere døde hun af to typer kræft, som læger mener kan skyldes den immundæmpende medicin, der skulle forhindre, at kroppen afstødte det nye ansigt.

- Den medicin, der i dag gives livslangt for at undertrykke afstødning, er mere skånsom end tidligere immundæmpende behandling, så risikoen er dermed også mindre - men patienter skal fortsat leve med en forøget risiko, siger Peter Vester-Glowinsk og fortsætter:

- Derfor transplanterer man også kun hænder til patienter, der mangler begge hænder som Joe DiMeo. Risikoen ved medicinen er så høj, at man ikke vil give medicinen resten af modtagerens liv, hvis vedkommende allerede har én brugbar hånd.

Kan give store psykiske udfordringer

Det er ikke kun den store operation og medicin resten af livet, der kan være en udfordring.

Det kan være svært for modtageren at vænne sig til nye hænder eller et nyt ansigt, hvilket kan give psykiske udfordringer.

- Nogle modtagere har svært ved at leve med eksempelvis nye hænder. De kan ønske, at de kunne få dem taget af igen. Sådanne transplantationer er enormt udfordrende rent psykologisk, siger Lisa Toft Jensen, der er overlæge på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.

Hun forklarer, at det kan være meget psykisk udfordrende og en stor omvæltning, når man får nye ‘genkendelige’ kropsdele som et nyt ansigt fra en anden person.

- Selvom operationen i sig selv er meget svær og avanceret kirurgi, så er det den ‘mindste’ del. Efterbehandling, genoptræning og de psykiske udfordringer fylder langt mere end én stor operation, siger hun.

Værre tilstand en tidligere, hvis kroppen afstøder

Det er cirka syv måneder siden, at Joe DiMeo fik sine nye hænder og sit nye ansigt.

Risikoen for, at kroppen afstøder transplantationerne, er størst i tiden kort efter operationen - men der vil altid være en risiko.

Joe DiMeo og læge Eduardo Rodriguez (tv.). Han stod i spidsen for holdet, der udførte Joe DiMeos operation. (Foto: NYU Langone Staff © NYU Langone Health)

Hvis kroppen afstøder transplantationerne, vil Joe DiMeo stå i en værre situation end før transplantationen.

Lægerne har nemlig fjernet Joe DiMeos hænder og det yderste af underarmene, fordi de nye hænder sættes på ved underarmen.

Før transplantationen havde han dele af sine fingre og kunne eksempelvis bruge en mobiltelefon.

- Hvis hænderne ikke afstødes, har han selvfølgelig fået mange flere funktioner nu. Men hvis uheldet er ude, og hænderne afstødes, har han slet intet af sine hænder tilbage, siger Peter Vester-Glowinski.

Det samme gælder hans ansigt.

- Hvis ansigtet afstødes, vil han slet ikke have et ansigt længere. Han havde trods alt et ansigt før, hvor han kunne tale og spise, siger Lisa Toft Jensen.

Hun vurderer, at det nok har været Joe DiMeos syn, der har spillet en afgørende rolle, da lægerne skulle vurdere, om en ansigtstransplantation var en god idé.

- Hans syn var meget hæmmet. Han havde ikke øjenlåg, og øjenområdet var generelt meget skadet, siger hun.

Både Peter Vester-Glowinski og Lisa Toft Jensen mener, at det ser ud til, at transplantationerne er vellykket.

- Det ser ud til, at både ansigtet og hænderne er helet korrekt. Det har givet ham større funktion end før, siger han og fortsætter:

- Man kan sagtens se, at han er opereret, og at han ser anderledes ud end mange andre. Men ud fra, hvad man kan forvente af sådanne operationer, ser det ud til at være så godt, som det kan blive, siger Peter Vester-Glowinski.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk