Undersøgelse: Så meget mere slik og sprut kører vi ned i weekenden

Du spiser 20 procent mere og bevæger dig 20 procent mindre i weekenden.

Om lørdagen stiger indtaget af slik og snacks med 39 procent i forhold til hverdagene. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg må godt være lidt god ved mig selv. Det er jo weekend.

Har du også sagt det til dig selv en gang imellem? Så er du ikke alene.

Ifølge en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Københavns Universitet elsker vi at forkæle os selv med guf og alkohol - især i weekenden.

Det starter allerede med fredagshygge, hvor vi skruer op for forbruget af sukker, snacks og alkohol og ned for indtaget af frugt, grøntsager og fuldkorn.

Men den dag, vi er allermest gode ved os selv, er lørdag. Her spiser vi 39 procent mere af snacks og søde sager end på hverdagene. En stor del af danskernes indtag af øl og vin foregår også om lørdagen.

- Sammenlagt indtager danskerne i gennemsnit 20 procent flere kalorier om lørdagen end på en hverdag, siger Matilda Nordman, akademisk medarbejder ved DTU Fødevareinstituttet, som er en af forskerne bag de nye tal.

Og hun vurderer, at bedre weekendvaner kunne være godt for folkesundheden.

Vi elsker sofaen om søndagen

Men det er ikke kun indtaget af tomme kalorier, som stiger i weekenden. Vi bliver også mere dovne.

I hverdagene er det gennemsnitlige aktivitetsniveau på knap 10.000 skridt, når man omregner cykling til skridt og lægger det til det samlede antal skridt. Men det falder altså lørdag og søndag.

Søndag er den dag, hvor vi er mest glade for sofaen. Her er vores aktivitetsniveau 20 procent lavere end i hverdagen.

- Det er faktisk lidt paradoksalt. Vi har jo mere tid i weekenden, men har alligevel en tendens til at bevæge os mindre. Folk er typisk mere aktive på strukturerede hverdage med arbejde og skole end på de ustrukturerede dage i weekenden, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Så hvis du vil leve en smule sundere, skal du måske tage et nærmere kig på dine weekender.

- Danskerne kan jo rigtig godt lide søde sager. Her vil det måske være en god ide at holde lidt igen i weekenden, men det er jo ikke det samme, som at man ikke må hygge sig og få noget godt, bare i lidt mindre mængder, siger Jeppe Matthiessen.

Det giver Matilda Nordman ham ret i.

- Hvis bare nogle af de søde sager og alkoholen bliver byttet ud med frugt, grønt og vand, vil det formentlig kunne ses på vægten hos mange og have en positiv sundhedseffekt, siger hun.

Weekenden er en stor del af ugen

Christina Catherine Dahm er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og har ikke været en del af undersøgelsen.

Ifølge hende kan undersøgelsen bruges til at give danskerne et bedre indblik i deres vaner.

- Det er som at holde et spejl op for sig selv. Vi kan gå rundt og tro, at vi lever sundt, fordi vi cykler til arbejde og sørger for, at børnene kommer ud at lege og røre sig i hverdagene, men så har vi måske en tendens til mere usunde vaner i weekenden, siger hun.

Rent sundhedsmæssigt skal vi måske derfor til at have mere fokus på weekenderne end hverdagene.

- Weekenden er jo to ud af syv dage i ugen. Så vi kan måske have mere usunde vaner, end vi selv er klar over, for vi glemmer, hvor meget weekenden egentlig fylder i ugen. Især hvis vi allerede begynder at holde weekend halvdelen af fredagen, siger hun.

Tallene i undersøgelsen stammer fra en national undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet fra 2011-2013.

Ifølge Christina Catherine Dahm er det den nyeste nationale undersøgelse af danskernes kostvaner.