Undersøgelse slår fast: Elektriske chok gennem hjernen redder selvmordstruede

Omkring 1.800 personer får hvert år behandlingen i Danmark.

Behandlingen blev misbrugt i USA i 1950'erne, hvilket har været med til at give elektrochok et dårligt ry. (© www.sciencephoto.com)

En elektrisk strøm, som sendes gennem hjernen og giver kroppen kramper.

Selvom man i dag er i fuld narkose under behandlingen, lyder det ikke rart at få elektrochokbehandling.

Men elektrochok kan have en meget positiv virkning på mennesker med svære mentale sygdomme som bipolar lidelse og svær depression.

Italienske forskere har i en ny undersøgelse kortlagt 670 patienternes mentale helbred før behandling og herefter evalueret effekten af elektrochok.

De kan se, at 72 procent af patienterne reagerede positivt på behandlingen. Deres depressive symptomer blev halveret eller mere.

- Det er en imponerende stor undersøgelse, der skriver sig ind i et forskningsfelt, hvor resultaterne også før har været gode.

Det siger Poul Videbech, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Rigshospitalet - Glostrup, hvor han forsker i elektrochokbehandling.

- De nye resultater stemmer godt overens med vores erfaringer fra Danmark. Det er en behandling, der kan redde liv, fordi patienterne ofte er selvmordstruede, når de får behandlingen, siger han.

Vi ved ikke præcist, hvorfor det virker

Hvorfor elektriciteten og kramperne præcist virker mod svære depressive tilstande, ved forskerne ikke.

- En af forklaringerne kan være, at elektriciteten danner nye nerveceller i hjernen i det område, som lider på grund af depression, siger Poul Videbech og fortsætter:

- Men vi ved det faktisk ikke endeligt. Hjernen er enormt komplekst, og der forskes i det over hele verden. Men vi ved, at behandlingen i de fleste tilfælde virker.

Der er også patienter, som oplever bivirkninger ved behandling med elektrochok.

- De fleste patienter oplever problemer med hukommelsen lige efter behandlingen. Det går næsten altid væk igen, men nogle få, uheldige patienter bliver ved med at have episoder i deres liv, de ikke kan huske. Det kan være ubehageligt, siger Poul Videbech og fortsætter:

- Men hvis alternativet er, at være meget syg og selvmordstruet, så kan behandlingen være meget givende.

Poul Videbech forsker netop nu i metoder, der kan hjælpe med at forudsige, hvem der er i risiko for bivirkninger, så patienterne kan træffe deres valg om elektrochokbehandling på et oplyst grundlag.

Har et dårligt ry

Selvom der er blevet forsket i elektrochok siden 1938, og behandlingen er blevet testet på alle ledder og kanter, har den ikke altid det bedste ry.

Det skyldes blandt andet, at man i 1950'erne i USA gav rigtig mange behandlinger i træk til de samme patienter.

- Det var tåbeligt, og gav patienterne svære bivirkninger. Derfor blev behandlingen forbudt i nogle amerikanske stater i en del år, siger Poul Videbech.

Det er hans indtryk, at der stadig er at mange, der ikke bryder sig om tanken om elektrochok - særligt, hvis de ikke har prøvet det.

- Det er giver god mening, at behandling med stød i hjernen og kramper ikke er tillokkende. Det lyder ikke rart. Men det kan hjælpe meget syge patienter, der ofte er selvmordstruede, fordi de har det meget dårligt.

Han har været med til at lave en undersøgelse af patienternes tilfredshed med behandlingen.

Den viste, at over 80 procent var tilfredse eller meget tilfredse med behandlingen og ville anbefale den til andre i samme situation.

Man leder efter alternativer

På trods af den relativt store tilfredshed, undersøger man alternativer til elektrochokbehandling.

Blandt andet har Poul Videbech og hans kolleger undersøgt, om elektrochokbehandling kunne erstattes helt af andre behandlinger som magnetstimulering.

Her påvirkes hjernen med et magnetfelt, der giver en lille smule strøm i hjernen. Her skal patienterne ikke i narkose, fordi de ikke får kramper.

- Magnetstimulering er langt billigere end elektrochok og uden bivirkninger. Men effekten er desværre slet ikke lige så god. Derfor er vi ikke kommet af med elektrochokbehandling endnu. Da elektrochok er meget effektiv og ændrer livet for mange syge patienter, beholder vi den, indtil vi har et bedre alternativ.

En del af den italienske forskning er udgivet i det videnskabelige tidsskrift The World Journal of Biological Psychiatry.

Facebook
Twitter