Ung, sund og rask? Derfor bør du stadig overveje at få influenzavaccinen

Du kan beskytte sårbare i samfundet ved at få en vaccine, siger ekspert.

Sundhedsstyrelsen forventer, at influenzasæsonen bliver hårdere i år på grund af sidste års nedlukning. (Foto: Brittany Colette © Unsplash)

Coronaepidemien er så småt ved at være under kontrol i Danmark.

Netop som vi kan ånde lettet op, står vi over for et andet virus, der hurtigt kommer i omløb: Influenzasæsonen bliver snart skudt i gang.

Influenzavirus har vi allerede vacciner imod.

Vaccinerne bliver først og fremmest anbefalet til personer, der er i risikogruppen. De får også vaccinerne tilbudt først i år, da der sidste år ikke var nok vacciner.

Du er blandt andet i risikogruppen, hvis du er over 65 år, mere end 12 uger henne i en graviditet eller har en kronisk sygdom.

Men efter den 22. oktober kan alle betale sig fra et skud influenzavaccine.

Ovenpå halvandet år med coronavirusset kunne det være dejligt ikke at blive slået omkuld af en influenza. Men bør man tage vaccinen, hvis man ellers er ung og rask?

Ja, lyder det fra Søren Riis Paludan, der er professor ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i virus og vacciner.

- Ved at unge, raske mennesker får vaccinen, kan de være med til at beskytte de sårbare i befolkningen. På den måde mindsker man spredningen af virus, siger han.

Ikke en alvorlig virus på vej, men…

Søren Riis Paludan fortæller, at der er to årsager til, at unge og raske bør overveje en influenzavaccine:

Du kan få et mildere forløb, hvis du bliver smittet.

Ved at blive vaccineret er der også mindre risiko for, at du spreder virusset videre, hvis du kommer i kontakt med det. På den måde bliver immuniteten i befolkningen højere, desto flere der er vaccineret.

- Der er ikke noget, der tyder på, at der er en særlig alvorlig virus på vej til Norden, som er farligere end andre influenzavirus. Hvis man bliver vaccineret, er det især for at hjælpe andre, hvis man ellers er ung og rask.

Immuniteten er lav i Danmark

Efter coronapandemien er immuniteten i befolkningen over for influenzavirus lavere end normalt.

Da vi har holdt os for os selv det seneste halvandet år, er vi ikke blevet udsat for mulig smitte med influenzavirus.

- Når vi hvert år bliver udsat for en smule influenzavirus, er immuniteten højere - men det er ikke sket det seneste halvandet år, siger Søren Riis Paludan.

Du danner antistoffer, når du har været smittet eller i kontakt med influenzavirusset.

En vaccine sørger også for, at du danner antistoffer og dermed er bedre beskyttet, når du møder virusset igen senere i samme sæson.

Søren Riis Paludan vurderer, at der er større risiko for at få influenza i år end tidligere.

- Under den antagelse at der kommer lige så meget virus til landet som normalt, vil flere blive smittet, fordi immuniteten er lavere, siger han og fortsætter:

- Det giver dig større risiko for at blive eksponeret for smitte. Det enkelte unge menneske har ikke større risiko for at blive alvorligt syg, men risikoen for smitte vil være større for alle.

Vi ved ikke, om sæsonen bliver hårdere

Sundhedsstyrelsen forventer, at årets influenzasæson bliver hårdere på grund af nedlukningen sidste år.

Selvom færre kan være immune efter en mild influenzasæson sidste år med færre smittede, ved vi ikke med sikkerhed, om influenzasæsonen bliver hårdere i år, mener Søren Riis Paludan.

- Vi aner ikke, hvor slemt det bliver, eller om det bliver værre end tidligere. Vi ved ikke, hvordan vores nedlukninger og afstand til hinanden under coronapandemien kan spille ind. Det er kun tiden, der kan vise det, siger han.