Unge kan have svært ved at sige fra over for uønsket berøring - 'Der er mange følelser på spil'

Ekspert giver råd til, hvordan du kan blive bedre til at tale om grænser og samtykke.

(Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Du står på dansegulvet, og kan mærke, at en person danser tæt op ad dig.

Ligemeget hvor meget du flytter dig, så følger personen efter dig og bliver ved med at komme tæt på.

Hvad gør du?

En ny undersøgelse fra Sex og Samfund viser, at de 16-29-årige kan synes, at det er svært at sige fra, når man oplever noget grænseoverskridende - om det er på natklubben eller med kæresten.

I undersøgelsen har 11 procent eksempelvis oplevet en situation, hvor dans er grænseoverskridende, men hvor de ikke kan sige fra.

27 procent har oplevet berøringer, som er grænseoverskridende, men hvor det er svært at sige fra. Ligeledes har 27 procent prøvet at få grænseoverskridende, intime spørgsmål, de ikke kan slippe udenom.

- Der er mange følelser på spil, hvis ens grænse bliver overskredet. Man kan føle sig flov over, at nogen så hensynsløst befamler én på en natklub foran andre mennesker, eller man kan tro, at det er ens egen skyld, fordi man har noget bestemt tøj på eller har danset på en bestemt måde.

Sådan siger Sofie Jørgensen, der er psykolog ved Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital. Her arbejder hun på Center for Voldtægtsofre.

- Man kan også blive i tvivl om, hvad man kan "tillade sig" at føle i forhold til sine grænser. Man kan tro, at man bare er sippet. Men det er kun dig selv, der kan mærke din grænse og ved, hvad der er okay for dig, siger hun.

Sofie Jørgensen giver dig derfor her nogle tips til, hvordan du bedre kan tale om grænser og samtykke - både med dine venner, din partner eller dit one-night-stand.

1

Sæt grænser i parforholdet

(Foto: Dave Goudreau © Unsplash)

Det er ikke kun i nattelivet, at ens grænser kan blive overtrådt. Det kan også ske i et parforhold eller med en partner, man skal have sex med for første gang.

- Derfor er det vigtigste, når det kommer til samtykke og grænser, at man har åben kommunikation med sin partner. Man skal tjekke ind hos hinanden, når man er sammen. Man kan spørge ind til, hvad de synes er dejligt, og hvad de synes er okay, siger Sofie Jørgensen.

Det er også vigtigt at have fokus på kropssproget.

- Hvis den ene part pludseligt stivner under samleje eller bliver meget passiv, kan det være udtryk for, at nogle grænser er overskredet. Så skal man stoppe op og tale om, hvad der sker, siger hun.

2

Start hos dig selv

(Foto: We-vibe toys © Unsplash)

Selvom det kan virke enkelt, at man bare skal sige "ja" eller "nej" til, hvad man har lyst til, kan det stadig være svært.

Det gælder både, hvis en person vil danse tæt med dig i byen, eller hvis du skal prøve noget nyt i sengen med din partner.

- Derfor skal man lære sig selv at kende. Det gør det nemmere at sige til og fra, når man er sammen med en partner eller møder nye mennesker, siger Sofie Jørgensen.

- I en relation handler samtykke ikke kun om at sige fra, men også om at kunne sige til en sexpartner, hvis der er noget, man gerne vil prøve. Det kan kræve mod at starte den samtale, og her hjælper det at kende sig selv, siger Sofie Jørgensen.

Hvis du kender dine grænser, kan det også være nemmere at se bort fra, at dine venner fortæller om alle de vilde ting, de laver i sengen.

- Måske har alle dine veninder prøvet noget, som man kan tro er normen. Men det skal man ikke lade sig presse af, hvis man ikke har lyst, siger Sofie Jørgensen.

- Ligesom man heller ikke skal holde sig tilbage, hvis man har lyster, som ens venner ikke kan genkende.

3

Grænser ændrer sig

(Foto: Michael Discenza © Unsplash)

Noget, du synes er fedt i sengen i dag, har du måske ikke lyst til i morgen - og det er helt okay.

- Grænser er flydende. Det kan også være forskelligt fra partner til partner. Du kan have lyst til noget med en partner, som du ikke vil med en anden, siger Sofie Jørgensen.

- Sommetider kender man heller ikke sin grænse, før den er overskredet. Her er det vigtigt, at man fortæller sin partner det, hvis noget ikke føles rigtigt, eller man ikke har lyst alligevel.

Når det kommer til grænser, er der særligt ét sted, hvor de hurtigt kan blive udvisket: Hvis du har drukket alkohol eller taget stoffer.

- Man kan hurtigere komme til at overskride sine egne eller andres grænser, så her er kommunikation og opmærksomhed på hinanden ekstra vigtigt, siger hun.

4

Samtykke er ikke tungt og svært

(Foto: Toa Heftiba © Unsplash)

Når man skal tale om samtykke og om at sætte grænser og sige fra, kan det lyde som tunge og svære samtaler.

Men sådan behøver det ikke være.

- Hvis du taler godt med din partner i forvejen, er det lettere at tale om grænser også. Det kan føles flovt først, men det letter tit, når man har samtalen. Sommetider er det også nok at sige det med kroppen, siger Sofie Jørgensen.

I et samleje kan det være, at du flytter din partners hånd eller foreslår, at I har sex på en anden måde, hvis noget ikke føles dejligt.

- Hvis du og din partner er opmærksomme på hinanden, kan man lave små justeringer uden at skulle have en lang samtale om, hvorfor man ikke lige har lyst til noget bestemt i sengen den dag, siger hun.

5

Start samtalen med vennerne

(Foto: Priscilla Du Preez © Unsplash)

Den nye undersøgelse fra Sex og Samfund viser, at hver fjerde af de 16-29-årige, ville ønske, at de bedre kunne tale med venner og veninder om dårlige oplevelser med sex og flirt.

Netop samtalen med sine venner er et godt skridt på vejen, når man skal lære at tale om sine grænser.

Men det kan kræve mod at åbne sådan en samtale.

- Alle har grænser. Hvis man tør dele ud af sine egne oplevelser, kan det gøre, at andre også får lyst til at åbne op og fortælle, siger Sofie Jørgensen.

- Når vi åbner op om vores egne oplevelser, kan følelserne blive mindre flove eller pinlige. Vi opdager, at andre kan have oplevet noget lignende. Når vi først har taget hul på samtalen, bliver det lidt nemmere at tale om næste gang, man oplever noget grænseoverskridende.

Facebook
Twitter