USA advarer om mulige bivirkninger: Mænd ramt af betændelse i hjertet efter vaccine

Der er stadig langt flere fordele end ulemper ved at tage en Pfizer eller Moderna-vaccine, siger ekspert.

De fleste af forløbene fra USA med hjertemuskelbetændelse har været milde. (Foto: Martin Bernetti © Ritzau Scanpix)

Nye tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder C.D.C (Centers for Disease Control and Prevention) viser, at mænd har risiko for at få betændelse i hjertet efter andet stik med en mRNA-vaccine mod coronavirus.

Der er meldt over 1.200 tilfælde med hjertemuskelbetændelse ind efter vaccine med enten Pfizer-BioNTech eller Moderna.

Det svarer til, at 12,6 personer per en million vaccinerede får tilstanden efter andet stik, skriver The New York Times.

Amerikanske pjecer om vaccinerne vil nu få tilføjet en advarsel om den sjældne hjertebetændelse.

Man skal ikke være nervøs

Det er netop vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna, der bliver brugt i det danske massevaccinationsprogram.

Men du bør ikke være bekymret, hvis du har fået en af vaccinerne eller planlægger at få én.

Det fortæller Christian Wejse, der er afdelingslæge og lektor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

- Det er et lille antal mennesker, der får betændelsen, i forhold til hvor mange der er vaccineret. Derudover har de ofte milde sygdomsforløb, siger han og fortsætter:

- Betændelse i hjertet er en tilstand, man i en vis grad kan forvente går over af sig selv og ikke giver varige mén. Det kan også være, at man slet ikke opdager betændelsen, hvis man ikke får symptomer.

Stadig bedre at tage vaccinen

Christian Wejse mener ikke, at de nye udmeldinger om hjertemuskelbetændelse som en mulig, sjælden bivirkning ved vacciner skal afholde folk fra at få en vaccine fra Pfizer-BioNTech eller Moderna.

- Vi ved stadig ikke, om der er en klar sammenhæng mellem vaccinerne og betændelsen. Der skal flere undersøgelser til, før vi ved noget endeligt, siger han og fortsætter:

- Men vi ved, at der er fordele ved vaccinerne. Vi kender risikoen for alvorlige forløb og senfølger efter covid-19, og den risiko er ikke ubetydelig. Fordelen ved vaccinerne opvejer risikoen for de mulige bivirkninger.

Ses ofte hos mænd og drenge

De tilfælde, der har været i USA, har netop ofte været milde forløb.

Det er hovedsageligt hos mænd, at betændelsen i hjertet er opstået. Ud af de 1.200 tilfælde i USA, var 484 af dem unge mænd under 30 år.

Det stemmer godt overens med, hvem der før covid-19-vaccinerne fik hjertemuskelbetændelse.

- Her var det også ofte yngre mænd. Hvorfor det lige er dem, ved man dog ikke helt klart, siger Christian Wejse.

Når der almindeligvis opstår hjertemuskelbetændelse, er det ofte i slutningen af en mild infektion, hvor forskere mener, at immunforsvaret kommer til at overreagere.

Det kan give en reaktion i cellerne i hjertemusklen, som kan lede til betændelse.

- Det er derfor ikke urimeligt at tænke, at vaccinerne muligvis også kunne udløse sådan en reaktion. Men der er intet, der endegyldigt er etableret endnu, siger han.

Samme tendens i Israel

Rapporter fra Israel har også vist en mulig sammenhæng mellem vaccinerne og hjertemuskelbetændelse.

- Her har de set en forekomst på ét tilfælde ud af 3.000-6.000 vaccinerede. I forhold til, hvor ofte vi ellers ser betændelsen uafhængig af en vaccine, er det to til tre gange mere hyppigt, når man er vaccineret, siger Christian Wejse.

Han er dog ikke synderligt bekymret.

- Man skal huske, at i den her sammenhæng er hjertemuskelbetændelse ofte noget, der forløber fuldstændig godartet. Det er sjældent noget, der fører til en kritisk tilstand som eksempelvis hjertestop, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke set, at der er rapporteret tilfælde, hvor en person har fået hjertestop som følge af en hjertemuskelbetændelse, der muligvis kan blive koblet sammen med en vaccine.

Hjertemuskelbetændelse har været diskuteret i forhold til vaccination af danske 12-15 årige, da formanden for Dansk Pædiatrisk Selskab for nyligt har udtrykt bekymring for denne bivirkning hos aldersgruppen.

FacebookTwitter