USA godkender ny medicin mod Alzheimer for første gang i 18 år

Dansk ekspert er ikke i tvivl om, at det nye præparat også vil bane vejen for bedre behandlinger i Danmark.

For mange Alzheimerpatienter indebærer sygdommen, at hukommelsen svigter, og at selv velkendte opgaver bliver svære at løse, fordi de kognitive funktioner nedsættes kraftigt. Det nye lægemiddel fra Biogen kan gå ind og stoppe de processer, som forårsager de alvorlige symptomer - og det kan give livskvaliteten et stort løft hos både patienter og pårørende, vurderer dansk ekspert. (Foto: TONY CRADDOCK/SCIENCE PHOTO LIBR)

Mere end 80.000 danskere lider lige nu af en form for demens.

På verdensplan er dét tal omkring 50 millioner mennesker.

Størstedelen af dem har varianten Alzheimer, som er den mest hyppige og primært rammer folk over 65 år.

Alzheimer er kendetegnet ved nogle svære symptomer som hukommelsessvigt og nedsatte kognitive funktioner.

Sygdommen har længe vist sig at være meget svær at behandle, og ny medicin ser kun sjældent dagens lys.

I nat skete det for første gang i 18 år. Et nyt lægemiddel mod Alzheimer blev godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Aduhelm hedder det.

Aduhelm har tidligere været genstand for en del debat omkring, hvor stor effekten egentlig er.

Men typen af medicin imidlertid kan gøre en stor forskel, fortæller Steen Gregers Hasselbalch, som er forskningsleder ved Nationalt Videnscenter For Demens.

- Det er kæmpestort og ganske banebrydende. Det er første gang nogensinde, at vi står med et stof, som reelt kan bremse udviklingen i den alvorlige sygdom. De sidste 50 år har vi kun kunnet symptombehandle, mens vi har ventet på et gennembrud som lige netop det her, siger han.

Kan gøre en stor forskel for mange mennesker

Den danske Alzheimerforening byder godkendelsen af det nye lægemiddel velkommen med åbne arme.

Efter mange år med stilstand på medicinfronten er det et kærkomment tegn på fremgang, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, i P1 Morgen.

- I dag er en rigtig god dag. Nyhederne fra USA er nogle af de bedste på området i mange, mange år, og det kommer til at betyde enormt meget for både patienter og pårørende, siger han.

Den nye medicin fra Biogen skal ikke ses som en decideret kur eller et vidundermiddel, men den kan forbedre livskvaliteten markant hos mange patienter med tidlige stadier af Alzheimer, fortæller Steen Gregers Hasselbalch.

- Den nye medicin vil give rigtig mange patienter muligheden for at leve på samme vilkår som os andre i mange flere år, end de ellers ville have kunnet. Hvis man lykkes med at starte behandlingen tidligt, kan det bremse sygdommen og give et langt bedre liv med sygdommen til både patienter og pårørende, siger han.

Forskellen på Biogens nye medicin og de behandlinger, vi allerede har, er, at det nye præparat påvirker udviklingen af sygdommen direkte.

Medicinen går ind og hjælper med at nedbryde et bestemt protein, som gradvist ophober sig i hjernen hos patienter, der har Alzheimer.

Og netop muligheden for aktivt at bremse de symptomer, som kan gøre en Alzheimerpatient ude af stand til at tage vare på sig selv, kommer til at revolutionere behandlingen af sygdommen, siger Steen Gregers Hasselbalch.

- Lige meget om det her konkrete lægemiddel bliver godkendt til brug i Danmark og resten af Europa, kommer det til at bane vejen for den måde, vi behandler sygdommen på om 5-10 år. Det giver os en helt ny mulighed for at bremse udviklingen hos patienten tidligt i forløbet, så symptomer bliver holdt på afstand i så lang tid som muligt, siger han.

Denne amerikanske mand er én af de Alzheimerpatienter, som har deltaget i et stort studie, hvor Aduhelm er blevet testet. Mange af forsøgspersonerne oplevede store forbedringer i deres evne til at tage vare på sig selv og kommunikere klart med andre. (Foto: Charles Krupa)

Kræver en tidlig indsats

For at opnå den bedst mulige effekt med den nye type medicin er det vigtigt, at patienter starter i behandling så tidligt som muligt.

Jo tidligere man får opdaget tegn på Alzheimer hos en patient, desto bedre, fortæller Steen Gregers Hasselbalch.

- Det kan komplet komme til at ændre den måde, vi opsporer og behandler demens på. Det vil kræve, at vi får opdaget sygdommen meget tidligt i forløbet, fordi vi på den måde kan standse udviklingen, mens hjernens kognitive funktioner ikke har taget så meget skade. I dag kan vi stort set kun give medicin til dem, som allerede er hårdt ramt, siger han.

Biogen er langt fra de eneste, der har prøvet at angribe det protein, som gør det muligt at bremse sygdommen.

I lang tid så det ud til ikke at kunne lykkes, men ved at hæve doserne begyndte forsøgsdeltagerne pludselig at opleve en effekt.

Og det har sat skub i en lang række nye studier og forsøg, som i fremtiden kan skubbe behandlingsmulighederne i en positiv retning, fortæller Steen Gregers Hasselbalch.

- Vi har i lang tid gået og hængt lidt med hovedet i mit fag, fordi medicinudviklingen har været gået i hårdknude i alle de år. De store medicinalfirmaer havde sådan set givet op, så derfor giver det her da et smil på læben og en stor portion håb for bedre behandlinger i fremtiden, siger han.

Facebook
Twitter